Категорія
Новини
Дата

«Час для оновлення». Зеленський і Залужний на спільній зустрічі обговорили зміни у керівництві ЗСУ

Володимир Зеленський і Валерій Залужний /Офіс президента України

Володимир Зеленський і Валерій Залужний Фото Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провели спільну зустріч і анонсували зміни в керівництві ЗСУ, «підходів та стратегії». Про це йдеться у повідомленнях голови держави і головнокомандувача ЗСУ у соцмережах. За даними джерел Forbes у керівництві партії «Слуга народу», Залужного знято з посади головнокомандувача ЗСУ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зеленський повідомив, що зустрівся з генералом Валерієм Залужним і подякував за два роки захисту України.
  • «Обговорили, якого оновлення потребують Збройні сили України. Обговорили також, хто може бути в оновленому керівництві Збройних сил України. Час для такого оновлення – саме зараз. Запропонував Валерію Федоровичу й надалі бути в команді», – йдеться у дописі Зеленського.
  • Залужний зазначив, що на зустрічі з президентом були прийняті рішення про необхідність зміни підходів та стратегії.
  • «Вдячний усім, хто поруч. Команді Генерального штабу, Міністерства оборони, президенту України. Я пишаюсь кожним та кожною в Збройних силах України, які захищають майбутнє наших дітей. Усіма солдатами, сержантами та офіцерами. Схиляю голову перед усіма, хто віддав своє життя за Україну і свободу. Пам’ятаємо і помстимося за всіх. Українці обовʼязково переможуть», – йдеться у повідомленні Залужного.
  • Указу про звільнення головнокомандувача ЗСУ на сайті президента на момент публікації новини не було.
  • Сьогодні ухвалили рішення змінити керівництво ЗСУ, повідомив міністр оборони Рустем Умєров. «2024 рік принесе нові зміни, до яких мають бути готові. Потрібні нові підходи, нові стратегії. Сьогодні було ухвалено рішення про необхідність зміни керівництва Збройних сил України. Щиро вдячний Валерію Федоровичу за всі здобутки та перемоги», – написав міністр у Facebook.
  • За даними джерел Forbes у керівництві партії «Слуга народу», Залужного знято з посади головнокомандувача ЗСУ.

Контекст

29 січня джерела різних українських медіа повідомляли про те, що Зеленський підписав указ про зняття з посади головнокомандувача Залужного. Однак пізніше в Офісі президента цю інформацію спростували.

Можливий конфлікт між президентом та головнокомандувачем ЗСУ почали обговорювати на початку листопада минулого року – після виходу в Economist колонки Залужного, в якій йшлося про «глухий кут у війні» і те, як Україні виграти цю війну. УП, а також низка іноземних ЗМІ опублікували матеріали про нібито напружені стосунки між Зеленським і Залужним.

У грудні Зеленський заявляв, що із Залужним у нього робочі відносини. На уточнювальне запитання, змінить Зеленський головкома ЗСУ чи ні, він відповів: «Планую працювати, очікую від них рішень щодо мобілізації, очікую рішень про допомогу людям на фронті. Очікую дуже конкретних речей на полі бою. Стратегія зрозуміла. У нас є розуміння наших дій. Хочу бачити деталі. Я думаю, що це справедливо».

72% українців негативно поставилися би до відставки головнокомандувача Залужного. При цьому 2% респондентів поставилися би до цього позитивно. Про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) 4–10 грудня 2023 року. Ще 21% респондентів мають нейтральне сприйняття щодо можливої відставки головнокомандувача, а 5% не змогли сформулювати свою думку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні