Джо Байден і Володимир Зеленський. /Getty Images/Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Зеленський у Вашингтоні підписав десятки меморандумів. Як угоди допоможуть економіці України

Джо Байден і Володимир Зеленський. Фото Getty Images/Shutterstock

Українська делегація на чолі з президентом Володимиром Зеленським продовжує тур по США. Однак головні перемовини у Вашингтоні з особами, що визначають світову політику – зокрема, з американським президентом Джо Байденом, конгресменами та урядовцями, – вже позаду. Сторони підписали меморандуми про співпрацю в енергетичній, оборонній, цифровій та інших сферах. Як укладені угоди допоможуть економіці України

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Економічне зростання

Міністерство економіки України та Експортно-імпортний банк США підписали меморандум про надання кредитів на $3 млрд американським компаніям, які експортують товари й послуги до України. Позиками можуть скористатися американські компанії, які працюють у сфері агробізнесу, інфраструктури, клімату й енергетики.

Мова йде виключно про фінансування американської імпортної продукції до України. Наприклад, про постачання техніки та технологій для будівництва Київської об’їзної дороги, яку має намір будувати американська Bechtel Overseas Corporation, пояснює колишній торговий представник України Наталія Микольська.

Однак в меморандумі ні слова про допомогу українським компаніям в реалізації товарів та послуг на території США. «Ми не почули, щоб Україна піднімала питання про вільну торгівлю, що мало б позитивний вплив на платіжний баланс», – каже Микольська. Тобто, за її словами, з точки зору економічного співробітництва нічого проривного не відбулося.

Також у межах цього меморандуму Україна взяла на себе зобов’язання прийняти закон про перевірку інвестицій. Він запровадить механізм, за яким уряд зможе забороняти іноземним компаніям і країнам інвестувати в Україну. Наприклад, за словами Микольської, можуть обмежити прямі інвестиції з Китаю. Американців дуже непокоїть придбання «Мотор Січ» китайськими інвесторами через нарощування військових потужностей.

Безпека та оборона

Дипломати підписали декларації з Міністерством оборони США щодо оборонного партнерства. США надасть Україні $60 млн та протитанкові ракетні комплекси «Джавелін». «Укроборонпром» домовився з американською Lockheed Martin Corporation про спільні дослідження, розробки й створення нових виробничих потужностей на $2,5 млрд.

США також виділять Україні додаткову оборонну допомогу для протидії Росії у водах Азовського та Чорного морів, а також в галузі безпеки космічних польотів, захисту інформації, кібероборони та прикордонної безпеки. 

Getty Images

Байден пообіцяв застосувати санкції, якщо Росія буде використовувати газогін «Північний потік – 2» для тиску на Україну. Фото Getty Images

Багато це чи мало для боротьби з Росією? Сума говорить про бажання США продемонструвати підтримку Україні в очах світової спільноти, каже Іван Компан, засновник First Kyiv Investment Club. Водночас, за його словами, це показує, що американський президент не бажає ескалації воєнних дій. «Війна – це дорога штука: на Афганістан американці витратили $2 трлн за 20 років, тобто по 100 млрд на рік, – каже Компан. – Скільки коштує один сучасний танк чи літак? Десятки і сотні мільйонів. Тому $60 млн не є досягненням, але добре, що нас підтримали».

Від початку війни з Росією в 2014 році США виділили Україні $2,5 млрд на підтримку української армії, з них $400 млн у 2021 році.

Енергетична безпека

Міністерство енергетики підписало заяву з Департаментом енергетики США про посилення корпоративного управління на українських державних підприємствах та залучення міжнародних незалежних наглядових рад.

А компанія «Енергоатом» уклала меморандум з американською компанією Westinghouse Electric про залучення технології в будівництво ядерного реактора АР1000 з електричною потужністю близько 1,1 ГВт та про будівництво пʼяти блоків реакторів вартістю $30 млрд.

Поки не зрозуміло, хто і на яких умовах ці гроші надаватиме Україні, каже Сергій Фурса, інвестаналітик компанії Dragon Capital. За його словами, про економічні гарантії поки не йдеться – домовленості мають вигляд виключно політичної декларації. «Можливо, це не зрада, але й не перемога», – каже експерт.

Байден пообіцяв застосувати санкції, якщо Росія буде використовувати газогін «Північний потік – 2» для тиску на Україну. Однак, за словами Фурси, це лише усні гарантії. Байден і канцлер Німеччини Ангела Меркель 21 липня домовилися не перешкоджати Росії будувати газогін, який йде в обхід України. «Президент США прийняв рішення на користь стосунків з Німеччиною, яка зацікавлена у газопроводі, – каже Фурса. – США не буде вводити санкції проти свого стратегічного партнера, який допомагає Байдену у протистоянні з Китаєм».

Реформи й COVID-19

США виділить Україні $12,8 млн на боротьбу з поширенням COVID-19 та на транспортування й зберігання вакцин. Минулого року США надали приблизно $55 млн допомоги та близько 2,2 млн доз вакцин.

Також Україна заручилася підтримкою США в реалізації судової реформи, децентралізації, приватизації держпідприємств та боротьби з корупцією. На підтримку цих реформ американці пообіцяли виділити близько $463 млн фінансової допомоги. З 2014 року на втілення реформ уряд США надав Україні майже $2 млрд. Американці не дають більше грошей, бо розуміють, що це не допоможе Україні змінитися, каже Фурса. «Американці дають рівно стільки, скільки треба, щоб ми трималися на плаву й робили реформи. Якщо дати більше, то реформи закінчаться: чиновники зосередяться на розпилі грошей».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні