Володимир Зеленський і Євген Мецгер, керівник державного Укрексімбанку. Фото прес-центр eximb.com/Shutterstock /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Зеленський вирішив, що Євген Мецгер повинен піти. Але керівник «Укрексімбанку» спочатку хоче все пояснити (оновлено)

Володимир Зеленський і Євген Мецгер, керівник державного Укрексімбанку. Фото прес-центр eximb.com/Shutterstock Фото Колаж Анна Наконечна

Після скандалу з нападом на журналістів програми «Схеми» просто в кабінеті СЕО «Укрексімбанку» Євгена Мецгера питання про його подальшу роботу в банку практично вирішено

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Голова правління державного «Укрексімбанку» Євген Мецгер повинен покинути свій пост – таке рішення ухвалено на рівні президента Володимира Зеленського, повідомили Forbes два співрозмовники в Офісі президента та уряді. Пізніше Мецгер заявив, що складає повноваження голови банку — принаймні на час проведення слідчих дій та внутрішньої перевірки.

Напередодні «Радіо Свобода» опублікувало відео, на якому Мецгер під час інтервʼю у своєму кабінеті дає вказівку співробітникам банку відібрати камери у журналістів програми «Схеми» і видалити відзняті матеріали.

Кореспондента Кирила Овсяного та оператора Олександра Мазура протягом години не випускали з кабінету Мецгера. Окрім СЕО в інциденті брали участь директор департаменту банківської безпеки «Укрексімбанку» Ігор Тельбізов та глава департаменту інформаційної політики банку Володимир Пікалов.

Опублікований запис свідчить, що причиною конфлікту стало питання про кредит, який «Укрексімбанк», за даними журналістів, видав неназваній компанії з окупованих територій Донецької області. На цьому моменті Мецгер вирішив припинити інтервʼю, після чого викликав до кабінету Тельбізова, наказавши тому забрати камери і «стерти в нуль» записані матеріали.

Заяву про відставку Мецгера буде зроблено сьогодні, говорить співрозмовник в Офісі президента. За словами одного з джерел, Мецгер спочатку хоче пояснити ситуацію: на зустрічі на Банковій (імовірно – о 10 ранку) він буде доводити, що став жертвою провокації. «Але рішення вже прийнято», – сказав співрозмовник в ОП.

У наглядовій раді банку, яка відповідає за призначення та звільнення топ-менеджменту, напередодні заявили, що «стурбовані ситуацією», а комісія наглядової ради з етики вже почала перевірку інциденту. Один із варіантів, який розглядався – на час її проведення Мецгера можуть як мінімум відсторонити від посади, говорить високопоставлений співрозмовник у банку.

Про відсторонення керівника як «логічне рішення» заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк. «Як максимум для нівелювання шкоди банку та державі потрібні, можливо, більш жортскі кадрові рішення», – сказав Подоляк.

О 13:00 6 жовтня Мецгер має намір провести прес-конференцію щодо ситуації з «Радіо Свобода», повідомив Пікалов. В офіційній позиції банк заявляв про те, що журналісти «безперешкодно залишили будівлю», а причиною конфлікту стали їхні спроби отримати доступ до інформації, повʼязаної з банківською таємницею.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні