Євген Мецгер, керівник державного «Укрексімбанку». Фото прес-центр eximb.com /надано пресслужбою
Категорія
Новини
Дата

Журналісти «Схем» вийшли від голови «Укрексімбанку» з порожніми руками. З чим вийде зі скандалу Євген Мецгер

Євген Мецгер, керівник державного «Укрексімбанку». Фото прес-центр eximb.com Фото надано пресслужбою

Керівнику державного «Укрексімбанку» Євгену Мецгеру доведеться вибачатися перед журналістами. Принаймні вибачень від нього чекають в уряді. Та цього може виявитися недостатньо.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Як стало відомо вранці 5 жовтня, напередодні Мецгер наказав підлеглим знищити матеріали, записані під час інтервʼю з ним журналістами програми «Схеми».

Національна поліція порушила кримінальну справу про перешкоджання журналістській діяльності, наглядова рада банку почала перевірку. Два джерела в уряді сказали Forbes, що чекають від Мецгера вибачень. Вони не знають, чи вистачить цього банкіру, щоб зберегти свою посаду.

Журналіст «Схем» Кирило Овсяний та оператор Олександр Мазур у понеділок, 4 жовтня, інтервʼювали Мецгера в його кабінеті. У якийсь момент нормальний перебіг інтервʼю перервався.

«Схеми» опублікували аудіозапис, на якому людина з голосом, схожим на голос Мецгера, наказує підлеглим відібрати у журналістів камери і видалити відзняті матеріали інтервʼю. Поки співробітники банку «працювали» з технікою, Овсяного та Мазура протягом години не випускали з кабінету Мецгера, заявила керівниця «Схем» Наталія Седлецька.

«Під час інтервʼю журналіст несподівано поставив ряд питань щодо клієнтів банку, – заявила пресслужба« Укрексімбанку». – Оскільки ця інформація стосувалася банківської таємниці, пресслужба була змушена зупинити інтервʼю… Після цього журналісти безперешкодно залишили будівлю банку».

Розслідування, в рамках якого журналісти інтервʼювали Мецгера, буде опубліковано в четвер, 7 жовтня, каже Седлецька. Вона не розкриває тему розслідування та суть питань, які ставив Овсяний. Директор з комунікацій «Укрексімбанку» Володимир Пікалов, який брав участь в інциденті, заявив про «чисту провокацію» з боку журналістів, але також не став розповідати про предмет інтервʼю.

LIGA.net з посиланням на джерело в топ-менеджменті банку повідомила, що під час розмови йшлося про співпрацю одного з великих клієнтів «Укрексімбанку» з контрагентами на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. За словами джерела, співробітники банку видалили матеріали «Схем», оскільки побоювалися, що ця інформація була записана на камеру, як і офіційна частина інтервʼю.

«Будь-які конфлікти з журналістами неприпустимі», – заявив сьогодні міністр фінансів Сергій Марченко. Мінфін від імені держави виступає власником банку.

Мецгер очолив «Укрексімбанк» у березні 2020 року. Його дружина, Юлія Мецгер, входить до складу наглядової ради державного ПриватБанку.

Які наслідки можуть чекати СЕО «Укрексімбанку»?

За заявою «Схем» Національна поліція відкрила справу за статтею 171 Кримінального кодексу – перешкоджання журналістській діяльності. «Мінімальна санкція за цією статтею – штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн), – говорить партнер юридичної фірми Ario Law Євген Грушовець. – Максимальна – обмеження волі на строк до пʼяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Положення Мецгера ускладнюється тим, що, судячи з опублікованих записів, саме він давав підлеглим вказівки відібрати у журналістів техніку, додає адвокат Олександр Бурмагін.

За професійною репутацією банкірів стежить Національний банк України. «НБУ повинен запросити пояснення керівника або наглядової ради банку, який призначає і звільняє менеджмент, – вважає Олександр Бевз, в минулому – директор департаменту ліцензування НБУ. – Нацбанк може визнати репутацію керівника незадовільною і вимагати в банку його заміни».

Пресслужба НБУ на момент публікації не відповіла на питання Forbes, чи буде регулятор вивчати поведінку Мецгера. Пізніше у офіційному повідомленні Нацбанк заявив, що надав запит до наглядової ради банку про ситуацію з журналістами, назвавши поведінку Мецгера недопустимою. Також в НБУ зазначили, що залишають за собою право визначити репутацію банкіра як небездоганну.

Співрозмовник у керівництві регулятора, який побажав зберегти анонімність, зазначив, що ділова репутація в розумінні Нацбанку стосується більше фінансової сторони. «Згідно із законом це податки, зобовʼязання тощо, – сказав чиновник. – Важливі вироки, а не відкриті справи».

Керівника «Укрексімбанку» призначає і звільняє наглядова рада. Всі його члени сьогодні підписали заяву про початок перевірки дій співробітників банку. У разі недовіри з боку наглядової ради Мецгеру доведеться залишити свій пост. Також наглядова рада може усунути СЕО з посади на час перевірки.

На момент здачі цього тексту Седлецька не відповіла на запитання про свої дії в разі, якщо Мецгер принесе вибачення. Однак кримінальну справу це вже не зупинить, каже Forbes адвокат журналістів «Схем» Анатолій Попов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні