Категорія
Новини
Дата

Зеленський ввів санкції проти фізичних і юридичних осіб з Росії, Ірану та Китаю

2 хв читання

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо застосування санкцій проти шістьох фізичних осіб і більше ніж 40 юридичних осіб із РФ, Ірану та Китаю, йдеться в указах №638 і №639, які оприлюднені на сайті глави держави.

Після повномасштабного вторгнення Китай став основним торговим партнером Росії і допомогає їй обходити санкції. Іран передав Росії першу партію балістичних ракет малої дальності Fath-360.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Указом №638/2024 санкції запроваджено проти шістьох громадян РФ, Ірану та Китаю терміном на десять років. Також введено санкції проти 40 юридичних осіб із цих же країн на той самий термін. 
  • В указі №639/2024 запроваджено санкції проти двох російських підприємств – ТОВ «Завод суднової світлотехніки «Маяк» і Федерального казенного підприємства «Казанський державний казенний пороховий завод». 
  • Президент доручив Міністерству закордонних справ поінформувати компетентні органи Європейського Союзу, США та інших держав про застосування санкцій і порушити перед ними питання про запровадження аналогічних обмежувальних заходів.

Контекст

Про підготовку постачання балістичних ракет Іраном Bloomberg писав 2 вересня 2024 року. 6 вересня WSJ повідомило з посиланням на європейських і американських чиновників, що Іран уже відправив до РФ балістичні ракети малої дальності. Видання зазначило, що Європа і США вже працюють над санкціями у відповідь на дії Тегерана. За даними The Times, Росія отримала понад 200 ракет.

10 вересня держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Іран відправив Росії партію своїх балістичних ракет, яка має намір використати їх для ударів по Україні. За ракетну співпрацю з Росією США запровадили додаткові санкції проти 10 юридичних та фізичних осіб з Ірану. Відреагували також Британія, Німеччина та Франція.

19 вересня депутати Європарламенту засудили передачу балістичних ракет Іраном до Росії та закликали посилити санкції проти Тегерана та Північної Кореї за їхню участь у підтримці війни Росії проти України. Вони також хочуть, щоб більше китайських осіб та організацій були додані до списку санкцій ЄС, а також щоб були вжиті більш жорсткі заходи для систематичного вирішення проблеми обходу санкцій. США та союзники неодноразово критикували Пекін за постачання Росії компонентів, які можуть використовуватися для виробництва озброєнь.

Китай став ключовим хабом постачання західної електроніки для російського ВПК після повномасштабного вторгнення, згідно з даними документу Сенату США в розпорядженні Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд