Категорія
Новини
Дата

Держдеп США підтвердив постачання Іраном балістичних ракет до Росії та анонсував нові санкції проти Тегерану

1 хв читання

Іран відправив Росії партію своїх балістичних ракет, яка найближчими тижнями, ймовірно, використає їх для ударів по Україні. За це на Тегеран очікують нові санкції. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен 10 вересня у Лондоні на спільній конференції з міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Леммі, пише Associated Press

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Росія має власні балістичні ракети, але іранські дозволять їй використовувати більше свого арсеналу для цілей, віддалених від лінії фронту, а ракети з Ірану – для ближніх ударів, сказав Блінкен. 
  • Йдеться про систему Fath-360, максимальна дальність якої – близько 120 км. За словами держсекретаря США, російські військові пройшли підготовку в Ірані з використання цієї системи. 
  • Блінкен також анонсував санкції щодо Ірану, зокрема, проти авіакомпанії Iran Air. «Ми попереджали Іран публічно, ми попереджали Іран приватно, що цей крок [постачання ракет в РФ] означатиме різку ескалацію», – наголосив він.
  • Блінкен і Леммі готуються до спільного візиту 11 вересня до України, де вони зустрінуться з президентом Володимиром Зеленським та іншими високопосадовцями, щоб обговорити зміцнення обороноздатності країни.

Контекст

Про підготовку постачання балістичних ракет Іраном Bloomberg писав 2 вересня 2024 року. 6 вересня WSJ повідомило з посиланням на європейських і американських чиновників, що Іран уже відправив до РФ балістичні ракети малої дальності. Видання зазначило, що Європа і США вже працюють над санкціями у відповідь на дії Тегерана. За даними The Times, Росія отримала понад 200 ракет.

У лютому цього року агентство Reuters із посиланням на шість джерел повідомляло, що Іран передав Росії 400 балістичних ракет класу «земля-земля». Тоді у США заявляли, що не бачать жодних доказів передачі цього виду озброєнь, а в Ірані такі заяви назвали «необґрунтованими».

Інформацію про постачання ракет узимку також заперечувало ГУР Міноборони України. Однак уже в серпні Reuters із посиланням на джерела в європейській розвідці писав, що Іран усе ж таки планує передати РФ сотні балістичних ракет Fath-360 малої дальності із супутниковим управлінням.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд