Категорія
Новини
Дата

Зеленський звільнив першого заступника секретаря РНБО Демченка. Раніше йому закидали лобіювання Харківських угод (доповнено)

Перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Руслан Демченко звільнений з посади. Відповідний указ президент Володимир Зеленський підписав 25 липня. В Офісі президента заявили, що звільнення Демченка відбулося виключно через стан його здоров'я.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Звільнити Демченка Руслана Михайловича з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України», – йдеться в документі.
  • На цю посаду Демченко був призначений 16 червня 2020 року. До цього працював першим заступником голови МЗС, послом України в Сербії та Чорногорії, генеральним консулом у Стамбулі.
  • Доповнено. Рішення президента про кадрову зміну першого заступника секретаря РНБО було прийнято виключно через стан його здоровʼя, повідомив речник голови держави Сергій Нікіфоров. «Що стосується всього іншого, то пан Демченко всю свою професійну та дипломатичну карʼєру служив вірою та правдою Україні. Будь-які згадки про якісь чутки та плітки, безпідставні обвинувачення тут недоречні», – додав він.

Контекст

У листопаді 2021 року програма «Схеми» опублікувала докази, які свідчать, що Демченко у 2010 році лобіював Харківські угоди, за якими Україна продовжила термін перебування російського Чорноморського флоту в Криму і обставини підготовки та ратифікації яких на предмет державної зради перевіряє СБУ.

Журналісти з’ясували, що Демченко підпадав під люстрацію, але його прізвище зникло із сайту Мінюсту, де він був зазначений у списку осіб, яким заборонено обіймати державну посаду.

В Офісі президента відмовились повідомляти результати люстраційної перевірки Демченка. В ОПУ письмово інформували редакцію «Схем», що цим даним присвоєно гриф «Для службового користування».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні