Категорія
Новини
Дата

Земельні махінації в Одесі. НАБУ завершило розслідування у справі бізнесмена Галантерніка

НАБУ спільно із САП завершили розслідування щодо діяльності злочинної організації, через якe громада Одеси зазнала збитків на 689 млн грн, йдеться в повідомленні пресслужби НАБУ. Підозрюваний у цій справі – одеський бізнесмен Володимир Галантернік. Серед фігурантів – міський голова Одеси Геннадій Труханов і колишній прокурор Одеської області Олег Жученко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Слідство заявляє, що учасники злочинної організації, яку нібито очолював бізнесмен Володимир Галантернік, розробили механізм незаконного заволодіння коштами місцевого бюджету та землею територіальної громади Одеси для її передачі під забудову.
  • В повідомленні НАБУ зазначається, що впродовж 2016–2019 років ОТГ втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га та вартістю 131 млн грн.
  • Як заявляє слідство, за ці ділянки посадовці Одеської мерії незаконно заплатили з бюджету при купівлі нежитлової нерухомості на ділянці, яку нібито планували використати для розширення кладовища. 
  • Представники місцевої влади та правоохоронних органів Одеси в обмін на ухвалення рішень на користь злочинної організації отримували кошти, квартири у новобудовах та інші фінансові блага, йдеться в повідомленні НАБУ.
  • За даними НАБУ, загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами за результатами експертизи становить 689 млн грн.
Земельні махінації в Одесі. НАБУ завершило розслідування у справі бізнесмена Галантерніка /Фото 1
Земельні махінації в Одесі. НАБУ завершило розслідування у справі бізнесмена Галантерніка /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

У жовтні 2021 року тодішня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала пʼять підозр у справі, яка стосується заволодіння землею в Одесі. Три з них стосуються мера Труханова, бізнесмена Галантерніка та колишнього прокурора Одеської області Жученка. 

У листопаді Галантерніка оголосило в розшук НАБУ. А у грудні того ж року Вищий антикорупційний суд заочно заарештував його.

Галантернік живе в Лондоні й донедавна не визнавав своїх бізнес-інтересів в Україні. Активи в нерухомості й частку в них помічниця підприємця розкрила у відповідь на запит Forbes.

До імперії Галантерніка в Одесі входять знаменитий «Привоз», ринок «7-й кілометр», ТРЦ City Center і City Center «Котовський», розважальний комплекс «Аркадія Сіті», галерея мафів на Старосінній площі і бутик-готель De Paris.

Його частка в усіх обʼєктах – близько 50%. Інша частка належить партнерам, імена яких не розголошуються. Усі активи оформлені на номінальних власників або офшори.

«Галантернік починав бізнес У 1990-х, торгуючи електротоварами, за що отримав прізвисько «Лампочка», – розповідав одеський підприємець, знайомий із його бізнесом, який попросив не згадувати його імʼя. 

Згідно розслідування НВ, у 1990-х Галантернік був повʼязаний з угрупованням Олександра Ангерта, на прізвисько Ангел. До неї ж, як зазначено у звіті італійської поліції у справі про контрабанду наркотиків і зброї, опублікованому в 1998 році, входив і Геннадій Труханов, нинішній мер Одеси.

«У сфері інтересів була нерухомість, будівельний бізнес, ресторанний, порти і медіа», – розповідає ексдепутат Одеської міськради і колишній радник Михайла Саакашвілі Саша Боровик. Попри те, що Галантернік у звіті не згадувався, Боровик чув про репутацію Галантерніка як «мозку» групи – той відповідав за розвиток бізнесу і взаємодію з владою. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні