Категорія
Новини
Дата

Земельні махінації в Одесі. НАБУ завершило розслідування у справі бізнесмена Галантерніка

2 хв читання

НАБУ спільно із САП завершили розслідування щодо діяльності злочинної організації, через якe громада Одеси зазнала збитків на 689 млн грн, йдеться в повідомленні пресслужби НАБУ. Підозрюваний у цій справі – одеський бізнесмен Володимир Галантернік. Серед фігурантів – міський голова Одеси Геннадій Труханов і колишній прокурор Одеської області Олег Жученко.

Ключові факти

  • Слідство заявляє, що учасники злочинної організації, яку нібито очолював бізнесмен Володимир Галантернік, розробили механізм незаконного заволодіння коштами місцевого бюджету та землею територіальної громади Одеси для її передачі під забудову.
  • В повідомленні НАБУ зазначається, що впродовж 2016–2019 років ОТГ втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га та вартістю 131 млн грн.
  • Як заявляє слідство, за ці ділянки посадовці Одеської мерії незаконно заплатили з бюджету при купівлі нежитлової нерухомості на ділянці, яку нібито планували використати для розширення кладовища. 
  • Представники місцевої влади та правоохоронних органів Одеси в обмін на ухвалення рішень на користь злочинної організації отримували кошти, квартири у новобудовах та інші фінансові блага, йдеться в повідомленні НАБУ.
  • За даними НАБУ, загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами за результатами експертизи становить 689 млн грн.
Земельні махінації в Одесі. НАБУ завершило розслідування у справі бізнесмена Галантерніка /Фото 1
Земельні махінації в Одесі. НАБУ завершило розслідування у справі бізнесмена Галантерніка /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

У жовтні 2021 року тодішня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала пʼять підозр у справі, яка стосується заволодіння землею в Одесі. Три з них стосуються мера Труханова, бізнесмена Галантерніка та колишнього прокурора Одеської області Жученка. 

У листопаді Галантерніка оголосило в розшук НАБУ. А у грудні того ж року Вищий антикорупційний суд заочно заарештував його.

Галантернік живе в Лондоні й донедавна не визнавав своїх бізнес-інтересів в Україні. Активи в нерухомості й частку в них помічниця підприємця розкрила у відповідь на запит Forbes.

До імперії Галантерніка в Одесі входять знаменитий «Привоз», ринок «7-й кілометр», ТРЦ City Center і City Center «Котовський», розважальний комплекс «Аркадія Сіті», галерея мафів на Старосінній площі і бутик-готель De Paris.

Його частка в усіх обʼєктах – близько 50%. Інша частка належить партнерам, імена яких не розголошуються. Усі активи оформлені на номінальних власників або офшори.

«Галантернік починав бізнес У 1990-х, торгуючи електротоварами, за що отримав прізвисько «Лампочка», – розповідав одеський підприємець, знайомий із його бізнесом, який попросив не згадувати його імʼя. 

Згідно розслідування НВ, у 1990-х Галантернік був повʼязаний з угрупованням Олександра Ангерта, на прізвисько Ангел. До неї ж, як зазначено у звіті італійської поліції у справі про контрабанду наркотиків і зброї, опублікованому в 1998 році, входив і Геннадій Труханов, нинішній мер Одеси.

«У сфері інтересів була нерухомість, будівельний бізнес, ресторанний, порти і медіа», – розповідає ексдепутат Одеської міськради і колишній радник Михайла Саакашвілі Саша Боровик. Попри те, що Галантернік у звіті не згадувався, Боровик чув про репутацію Галантерніка як «мозку» групи – той відповідав за розвиток бізнесу і взаємодію з владою. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні