Геннадій Труханов, 56. /з особистого архіву
Категорія
Новини
Дата

Суд відмовився заарештувати мера Одеси Геннадія Труханова, але призначив заставу в понад 30 млн грн. Що відбувається

2 хв читання

Геннадій Труханов, 56. Фото з особистого архіву

Вищий антикорупційний суд відмовив детективам в арешті мера Одеси Геннадія Труханова, але призначив інші запобіжні заходи, в тому числі заставу понад 30 млн грн. Труханова підозрюють у незаконному заволодінні землею й нанесенні майже 700 млн грн збитку одеському бюджету

Генеральний прокурор Ірина Венедітова 6 жовтня підписала підозри Труханову у справі про нібито незаконну видачу землі під забудову в Одесі. Цю справу ведуть детективи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) і Національного антикорупційного бюро (НАБУ). 11 жовтня суд обрав йому запобіжний захід: до 6 грудня Труханів не має права виїжджати за кордон, йому не можна спілкуватися з іншими підозрюваним і протягом пʼяти днів він має внести заставу. Якщо ж не переведе гроші, прокуратура зможе просити про зміну запобіжних заходів.

Труханов заявив, що в нього немає необхідної суми, але буде шукати. Він заперечує звинувачення, називаючи їх здогадками й припущеннями, і планує подати апеляцію.

Спочатку САП і НАБУ просили заарештувати мера Одеси з правом внести 120 млн гривень застави.

Тепер справа перейде до Вищого антикорупційного суду, і його розгляд може зайняти два-три роки, каже Максим Бойко, юрист Juscutum. Причина, за словами юриста, – велика кількість підозрюваних.

Кримінальні статті, за якими Труханова звинувачують, передбачають 12 років вʼязниці з конфіскацією майна, каже Бойко. У разі відсторонення міського голови з посади на час розгляду справи в суді виконувати обовʼязки мера буде секретар міськради Ігор Коваль.

У чому підозрюють Труханова?

НАБУ і САП підозрюють Геннадія Труханова та ще 15 осіб у незаконному заволодінні активами Одеси й відмиванні грошей. Обвинувачені, за словами детективів, нелегально передавали землю в Одесі в 2016–2019 роках в обхід відкритого конкурсу – заздалегідь визначеним компаніям. Забудовники платили гроші обвинуваченим, а вони домовлялися з чиновниками в міськраді Одеси про прийняття потрібного рішення щодо землі, стверджують детективи. У той період Одеса втратила 689 млн грн і не менше шести земельних ділянок площею 15,9 га.

Серед підозрюваних – бізнесмен Володимир Галантерник, якого ЗМІ називають «сірим кардиналом Одеси». Екс-депутат Одеської міськради Саша Боровик каже, що чув про репутацію Галантерніка як «мозку» групи – він відповідав за взаємодію із владою.

«Заволодіння землями фігуранти справи називали чомусь орендою, забувши про те, що підробка документів і використання службових повноважень із метою реалізації злочинного плану – кримінально карані діяння», – написала в Facebook генеральний прокурор Ірина Венедіктова. Перш ніж висунути підозри, детективи проаналізували телефонні розмови обвинувачених і дані з їхніх компʼютерів та електронної пошти.

Труханов каже, що проти нього відкрили справу через Міхеїла Саакашвілі – колишній губернатор Одеської області особисто дав вказівку НАБУ відкрити проти нього справу. За словами Труханова, Саакашвілі тісно співпрацював з Аднаном Ківаном, власником компанії Kadorr, великого забудовника в Одесі. Коли Саакашвілі був губернатором, він видав Kadorr низку дозволів на будівництво в місті й натомість отримував від компанії гроші на свою політичну діяльність, каже мер Одеси. В середині вересня Труханов критикував Kadorr за намір забудувати прибережні території Одеси. Тепер Kadorr, на його думку, зацікавлена прибрати його з посади мера.

Kadorr побудувала понад 50 житлових комплексів, сім бізнес-центрів, пʼять торгових комплексів. Компанія оцінює свої проєкти в понад $800 млн. «Ківан бореться за монополію в місті», – каже Труханов.

У той же час Ківан звинувачує Труханова в брехні й збирається подати на нього в суд за наклеп. «Ми впевнені в своїй правоті, – каже Forbes Ківан. – Труханову доведеться вибачитися перед одеситами, перед президентом Саакашвілі й переді мною особисто за все, що він сказав».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні