Геннадій Труханов, 56. /з особистого архіву
Категорія
Новини
Дата

Суд відмовився заарештувати мера Одеси Геннадія Труханова, але призначив заставу в понад 30 млн грн. Що відбувається

Геннадій Труханов, 56. Фото з особистого архіву

Вищий антикорупційний суд відмовив детективам в арешті мера Одеси Геннадія Труханова, але призначив інші запобіжні заходи, в тому числі заставу понад 30 млн грн. Труханова підозрюють у незаконному заволодінні землею й нанесенні майже 700 млн грн збитку одеському бюджету

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Генеральний прокурор Ірина Венедітова 6 жовтня підписала підозри Труханову у справі про нібито незаконну видачу землі під забудову в Одесі. Цю справу ведуть детективи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) і Національного антикорупційного бюро (НАБУ). 11 жовтня суд обрав йому запобіжний захід: до 6 грудня Труханів не має права виїжджати за кордон, йому не можна спілкуватися з іншими підозрюваним і протягом пʼяти днів він має внести заставу. Якщо ж не переведе гроші, прокуратура зможе просити про зміну запобіжних заходів.

Труханов заявив, що в нього немає необхідної суми, але буде шукати. Він заперечує звинувачення, називаючи їх здогадками й припущеннями, і планує подати апеляцію.

Спочатку САП і НАБУ просили заарештувати мера Одеси з правом внести 120 млн гривень застави.

Тепер справа перейде до Вищого антикорупційного суду, і його розгляд може зайняти два-три роки, каже Максим Бойко, юрист Juscutum. Причина, за словами юриста, – велика кількість підозрюваних.

Кримінальні статті, за якими Труханова звинувачують, передбачають 12 років вʼязниці з конфіскацією майна, каже Бойко. У разі відсторонення міського голови з посади на час розгляду справи в суді виконувати обовʼязки мера буде секретар міськради Ігор Коваль.

У чому підозрюють Труханова?

НАБУ і САП підозрюють Геннадія Труханова та ще 15 осіб у незаконному заволодінні активами Одеси й відмиванні грошей. Обвинувачені, за словами детективів, нелегально передавали землю в Одесі в 2016–2019 роках в обхід відкритого конкурсу – заздалегідь визначеним компаніям. Забудовники платили гроші обвинуваченим, а вони домовлялися з чиновниками в міськраді Одеси про прийняття потрібного рішення щодо землі, стверджують детективи. У той період Одеса втратила 689 млн грн і не менше шести земельних ділянок площею 15,9 га.

Серед підозрюваних – бізнесмен Володимир Галантерник, якого ЗМІ називають «сірим кардиналом Одеси». Екс-депутат Одеської міськради Саша Боровик каже, що чув про репутацію Галантерніка як «мозку» групи – він відповідав за взаємодію із владою.

«Заволодіння землями фігуранти справи називали чомусь орендою, забувши про те, що підробка документів і використання службових повноважень із метою реалізації злочинного плану – кримінально карані діяння», – написала в Facebook генеральний прокурор Ірина Венедіктова. Перш ніж висунути підозри, детективи проаналізували телефонні розмови обвинувачених і дані з їхніх компʼютерів та електронної пошти.

Труханов каже, що проти нього відкрили справу через Міхеїла Саакашвілі – колишній губернатор Одеської області особисто дав вказівку НАБУ відкрити проти нього справу. За словами Труханова, Саакашвілі тісно співпрацював з Аднаном Ківаном, власником компанії Kadorr, великого забудовника в Одесі. Коли Саакашвілі був губернатором, він видав Kadorr низку дозволів на будівництво в місті й натомість отримував від компанії гроші на свою політичну діяльність, каже мер Одеси. В середині вересня Труханов критикував Kadorr за намір забудувати прибережні території Одеси. Тепер Kadorr, на його думку, зацікавлена прибрати його з посади мера.

Kadorr побудувала понад 50 житлових комплексів, сім бізнес-центрів, пʼять торгових комплексів. Компанія оцінює свої проєкти в понад $800 млн. «Ківан бореться за монополію в місті», – каже Труханов.

У той же час Ківан звинувачує Труханова в брехні й збирається подати на нього в суд за наклеп. «Ми впевнені в своїй правоті, – каже Forbes Ківан. – Труханову доведеться вибачитися перед одеситами, перед президентом Саакашвілі й переді мною особисто за все, що він сказав».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні