Мер Одеси Геннадій Труханов /з особистого архіву
Категорія
Гроші
Дата

Труханов під вартою. Яка судова перспектива у резонансній справі мера Одеси. Аналіз юриста

Мер Одеси Геннадій Труханов Фото з особистого архіву

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) виніс рішення взяти на 60 днів під варту міського голову Одеси Геннадія Труханова у справі про розтрату понад 92 млн грн під час придбання адміністративної будівлі збанкрутілого заводу «Краян» (сума застави – 13 млн грн).  Forbes попросив керівника практики безпеки бізнесу Juscutum Дмитра Дичаковського спрогнозувати подальший розвиток кейсу

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Колегія суддів ВАКС 4 травня задовольнила клопотання прокурора та змінила запобіжний захід на тримання під вартою колишньому меру Одеси Геннадію Труханову.

Зазначена подія сколихнула суспільство, бо Труханов не є пересічною особою. Нагадаю, що кримінальне провадження, за яким він обвинувачується, перебуває на розгляді Вищого антикорупційного суду на стадії підготовчого засідання.

Що це за справа? Короткий опис обставин, за якими обвинувачується Геннадій Труханов:

  • Завод «Краян» – банкрут з початку 2000-х. Після пожежі на території підприємства у 2015 році влада Одеси довго думала, що робити зі зруйнованою будівлею заводу. Прийняли рішення її купити та реконструювати для подальшого використання для потреб міста. Сума угоди на той час становила 185 млн грн.
  • Детективи НАБУ встановили, що комплекс вже був предметом купівлі–продажу раніше. На початку 2016 року його продали за 11 млн грн.
  • У серпні його перепродали вже за 4 млн грн, а у грудні Одеська міськрада купила завод уже за 185 млн грн.
  • У 2017 році детективи НАБУ під процесуальним керівництвом САП провели низку обшуків в м. Одесі. За інформацією агентства, підсумкова ціна заводу була завищена у 45 разів. Отже, цими діями заподіяно шкоду державному бюджету України в особливо великих розмірах на загальну суму більше ніж 90 млн грн.

Щодо перспектив такої кримінальної справи, то сам процес розслідування і доказування не потребує ретельного підходу на кожному етапі. Органам досудового розслідування необхідно встановити фактичну вартість такого комплексу з урахуванням його стану на момент продажу.

Допитати осіб, причетних до такого рішення, встановити визначені ролі й ступені участі у досягненні спільної злочинної мети в інкримінованому злочині.

Висновки комплексної судової будівельно-технічної та оціночно-будівельної експертизи – важливий елемент при доведенні злочину. 

Складність при розслідуванні у такій категорії кримінальних справ полягає в тому, щоб довести вину всіх співучасників злочину, оскільки такі рішення приймаються колегіально, із залученням великої кількості органів місцевої влади: департаментів, комісій і, нарешті, самої міської ради. 

Тому прокурору у судовому процесі при допиті фігурантів і свідків слід буде чітко й методично доводити, що саме Геннадій Труханов був першою зацікавленою особою при ухваленні рішення про купівлю заводу «Краян».

На винесення вироку у справі з урахуванням усіх обставин та специфіки українського судочинства слід чекати не раніше ніж за два-три роки.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні