Категорія
Новини
Дата

«Земельний банк». ФДМУ створив першого державного оператора сільгоспземель

1 хв читання

Фонд державного майна України завершив процес корпоратизації ДП «Фонд аграрних інвестицій», створивши на його основі ТОВ «Державний земельний банк», який став першим державним оператором земель сільськогосподарського призначення, повідомляє пресслужба ФДМУ.

Це фінальний етап у реалізації проекту «Земельний банк» перед офіційним запуском перших онлайн-аукціонів з оренди державних земель.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За словами голови Фонду державного майна Віталія Коваля, вперше державне підприємство перетворилося на ТОВ, стовідсотковим власником якого є держава.
  • Створення ТОВ «Державний земельний банк» є важливим кроком у реформуванні управління державними землями. 
  • «Механізм користування земельними ділянками кардинально змінюється. Замість 1% від нормативно-грошової оцінки за постійне користування, тепер орендна ставка становитиме 12%. Це збільшить надходження до бюджету щонайменше у 12 разів», – сказав керівник ТОВ Ярослав Ярославський.
  • Проект «Земельний банк» має суттєво підвищити ефективність використання державних земель, збільшити надходження до державного бюджету, з якого фінансуються Сили оборони України, та створити прозорі умови для всіх учасників ринку.

Контекст

ФДМУ почав реалізацію проєкту «Земельний банк» у 2023 році. Ініціатива є одним із пріоритетів фонду на 2024 рік. «Земельний банк» має відкрити аграріям доступ до ринку державних сільгоспземель через онлайн-аукціони в електронній торговій системі «Prozorro.Продажі».

Так має забезпечуватися ринкова вартість оренди, яка залежатиме від розташування, якості ґрунту і наявності інфраструктури. Початкова ціна становитиме 12% від нормативної грошової оцінки угіддя.

ФДМУ вже провів інвентаризацію державних земельних активів, виділив частку, яка належить фонду та визначив перелік підприємств, землі яких буде виставлено на аукціони оренди в першу чергу. 

На початку травня Верховна Рада прийняла зміни до Бюджетного кодексу, які врегулювали розподіл надходжень від оренди державних земель сільгосппризначення. Згідно з новими правилами, 90% стартової ціни оренди (12% від нормативної грошової оцінки землі) спрямовуватимуться до державного бюджету, а 10% – до місцевих бюджетів.

Загальна кількість державних сільськогосподарських земель наразі оцінена майже у 806 000 га, з яких 386 000 га перебуває в управлінні ФДМУ, 277 000 га – Національної академії аграрних наук, 99 200 га – Мінʼюсту, понад 40 000 га – інших міністерств.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд