Категорія
Новини
Дата

Фонд держмайна призначив керівника держпідприємства, яке реалізовуватиме проєкт «Земельного банку»

1 хв читання

Фонд державного майна України призначив Ярослава Ярославського на посаду керівника державного підприємства «Фонд аграрних інвестицій», повідомляє пресслужба ФДМУ. Це підприємство займатиметься реалізацією проєкту «Земельний банк».

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  •  У «Фонді аграрних інвестицій» Ярославський займатиметься реєстрацією державних сільгоспземель та організацією їх передачі в користування через прозорі механізми аукціонів оренди землі.
  • Ярославський вісім років очолював ДП «Вінницький науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою». З 2011 по 2016 працював на керівних посадах в системі Держгеокадастру. 
  • Він входить до складу робочої групи з питань реалізації проєкту «Земельний банк» від початку його впровадження.

Контекст

ФДМУ почав реалізацію проєкту «Земельний банк» у 2023 році. Він є одним із пріоритетів фонду на 2024 рік. «Земельний банк» має відкрити аграріям доступ до ринку державних сільгоспземель через онлайн-аукціони в електронній торговій системі «Prozorro.Продажі».

Так має забезпечуватися ринкова вартість оренди, яка буде залежати від розташування, якості ґрунту і наявності інфраструктури. Початкова ціна становитиме 12% від нормативної грошової оцінки угіддя.

ФДМУ вже провів інвентаризацію державних земельних активів, виділив частку, яка належить фонду та визначив перелік підприємств, землі яких буде виставлено на аукціони оренди в першу чергу. 

На початку травня Верховна Рада прийняла зміни до Бюджетного кодексу, які врегулювали розподіл надходжень від оренди державних земель сільгосппризначення. Згідно з новими правилами, 90% стартової ціни оренди (12% від нормативної грошової оцінки землі) спрямовуватимуться до державного бюджету, а 10% – до місцевих бюджетів.

Загальна кількість державних сільськогосподарських земель наразі оцінена майже у 806 000 га, з яких перебуває: 386 000 га – в управлінні ФДМУ, 277 000 га – в Національній академії аграрних наук, 99 200 га – в Мінʼюсті, понад 40 000 га – в інших міністерствах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні