Категорія
Новини
Дата

Фонд держмайна призначив керівника держпідприємства, яке реалізовуватиме проєкт «Земельного банку»

1 хв читання

Фонд державного майна України призначив Ярослава Ярославського на посаду керівника державного підприємства «Фонд аграрних інвестицій», повідомляє пресслужба ФДМУ. Це підприємство займатиметься реалізацією проєкту «Земельний банк».

Ключові факти

  •  У «Фонді аграрних інвестицій» Ярославський займатиметься реєстрацією державних сільгоспземель та організацією їх передачі в користування через прозорі механізми аукціонів оренди землі.
  • Ярославський вісім років очолював ДП «Вінницький науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою». З 2011 по 2016 працював на керівних посадах в системі Держгеокадастру. 
  • Він входить до складу робочої групи з питань реалізації проєкту «Земельний банк» від початку його впровадження.

Контекст

ФДМУ почав реалізацію проєкту «Земельний банк» у 2023 році. Він є одним із пріоритетів фонду на 2024 рік. «Земельний банк» має відкрити аграріям доступ до ринку державних сільгоспземель через онлайн-аукціони в електронній торговій системі «Prozorro.Продажі».

Так має забезпечуватися ринкова вартість оренди, яка буде залежати від розташування, якості ґрунту і наявності інфраструктури. Початкова ціна становитиме 12% від нормативної грошової оцінки угіддя.

ФДМУ вже провів інвентаризацію державних земельних активів, виділив частку, яка належить фонду та визначив перелік підприємств, землі яких буде виставлено на аукціони оренди в першу чергу. 

На початку травня Верховна Рада прийняла зміни до Бюджетного кодексу, які врегулювали розподіл надходжень від оренди державних земель сільгосппризначення. Згідно з новими правилами, 90% стартової ціни оренди (12% від нормативної грошової оцінки землі) спрямовуватимуться до державного бюджету, а 10% – до місцевих бюджетів.

Загальна кількість державних сільськогосподарських земель наразі оцінена майже у 806 000 га, з яких перебуває: 386 000 га – в управлінні ФДМУ, 277 000 га – в Національній академії аграрних наук, 99 200 га – в Мінʼюсті, понад 40 000 га – в інших міністерствах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд