Категорія
Новини
Дата

«Земельний банк». Уряд передав Фонду держмайна 104 000 га землі для старту проєкту

1 хв читання

Фонд державного майна завершив підготовку до запуску проєкту «Земельний банк». Уряд передав 2764 земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею понад 104 000 га у користування ДП «Фонд аграрних інвестицій». Наступний крок – корпоратизація ДП і старт перших онлайн-аукціонів з оренди, повідомила пресслужба ФДМУ.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Деталі

  • Після перетворення ДП «Фонд аграрних інвестицій» у товариство з обмеженою відповідальністю зі 100% державною часткою новостворена компанія зможе виконувати функції оператора земельних торгів.
  • Проєкт «Земельний банк» відкриє для аграріїв можливість орендувати державні землі на прозорих і конкурентних засадах через онлайн-аукціони на платформі «Prozorro.Продажі». Аукціони стартують вже на початку липня 2024 року, йдеться у повідомленні.
  • Переможці аукціонів матимуть можливість укласти договори оренди державних земель строком до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років – для багаторічних. Стартова ціна лотів становитиме 12% від нормативної грошової оцінки землі.
  • Фонд держмайна розраховує, що відкриття ринку оренди держземель через «Земельний банк» вже на першому етапі принесе до бюджету додатково 1 млрд грн, а при залученні всіх земель ця сума може перевищити 8 млрд грн.

Контекст

ФДМУ почав реалізацію проєкту «Земельний банк» у 2023 році. Він є одним із пріоритетів фонду на 2024 рік. «Земельний банк» має відкрити аграріям доступ до ринку державних сільгоспземель через онлайн-аукціони в електронній торговій системі «Prozorro.Продажі».

Так має забезпечуватися ринкова вартість оренди, яка буде залежати від розташування, якості ґрунту і наявності інфраструктури. Початкова ціна становитиме 12% від нормативної грошової оцінки угіддя.

ФДМУ вже провів інвентаризацію державних земельних активів, виділив частку, яка належить фонду та визначив перелік підприємств, землі яких буде виставлено на аукціони оренди в першу чергу. 

На початку травня Верховна Рада прийняла зміни до Бюджетного кодексу, які врегулювали розподіл надходжень від оренди державних земель сільгосппризначення. Згідно з новими правилами, 90% стартової ціни оренди (12% від нормативної грошової оцінки землі) спрямовуватимуться до державного бюджету, а 10% – до місцевих бюджетів.

Загальна кількість державних сільськогосподарських земель наразі оцінена майже у 806 000 га, з яких перебуває: 386 000 га – в управлінні ФДМУ, 277 000 га – в Національній академії аграрних наук, 99 200 га – в Мінʼюсті, понад 40 000 га – в інших міністерствах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні