Категорія
Новини
Дата

ФДМУ очікує отримати 1 млрд грн від оренди 100 000 га державної землі. Старт аукціонів – у червні

1 хв читання

Наприкінці червня Фонд держмайна розпочне аукціони з передачі в оренду державних земель. На першому етапі буде запропоновано ринку 100 000 га, розповів голова Фонду держмайна Віталій Коваль під час «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».

За 12 років консалтингова компанія Franchise Group створила 600+ франшиз. Як масштабувати бізнес за допомогою франшизи в часи турбулентності? Отримайте інсайти і стратегії на Форумі підприємців від власниці та СЕО Franchise Group Мирослави Козачук. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти

  • Під управлінням Фонду – 386 000 га державної землі, з яких 98 000 окуповані. Є землі на прифронтовій території, є заміновані, тому у ФДМУ фактично готові до передачі в оренду понад 100 000 га землі, уточнив Коваль.
  • «Наприкінці червня ми запускаємо процедуру оренди, – каже голова ФДМУ. – Виставляється лот із кадастровими номерами, і будь-хто може взяти участь в аукціоні – фізособа, фермерське господарство, агрохолдинг». 
  • Переможець конкурсу укладатиме договір оренди на 14 років, якщо це однорічні культури, або на 25 років – якщо багаторічні, уточнив Коваль. 
  • Ціну оренди буде визначено на аукціоні від нормативно-грошової оцінки. Стартуватимуть торги з 12% від нормативно-грошової оцінки. Від першого пулу землі у 100 000 га ФДМУ очікує отримати 1 млрд грн доходу на рік. 
  • Також буде фактична індексація, адже розмір нормативно-грошової оцінки може переглядатись, уточнив очільник Фонду. 

Контекст

ФДМУ почав у 2023 році реалізацію проєкту «Земельний банк», який має відкрити аграріям доступ до ринку державних сільгоспземель через онлайн-аукціони в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі».

Це має дозволити державі отримати ринкові кошти за оренду. Вартість залежатиме від розташування, якості ґрунту та наявності інфраструктури. Початкова ціна становитиме 12% від нормативної грошової оцінки угіддя.

ФДМУ вже провів інвентаризацію державних земельних активів, виділив частку, яка належить Фонду, та визначив перелік підприємств, землі яких буде виставлено на аукціони оренди в першу чергу. 

Загальну кількість державних сільськогосподарських земель наразі оцінено майже у 806 000 га, з яких 386 000 га перебуває в управлінні ФДМУ, 277 000 га – в управлінні Національної академії аграрних наук, 99 200 га – Мінʼюсту, понад 40 000 га – інших міністерств.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні