Категорія
Новини
Дата

ФДМУ очікує отримати 1 млрд грн від оренди 100 000 га державної землі. Старт аукціонів – у червні

1 хв читання

Наприкінці червня Фонд держмайна розпочне аукціони з передачі в оренду державних земель. На першому етапі буде запропоновано ринку 100 000 га, розповів голова Фонду держмайна Віталій Коваль під час «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Ключові факти

  • Під управлінням Фонду – 386 000 га державної землі, з яких 98 000 окуповані. Є землі на прифронтовій території, є заміновані, тому у ФДМУ фактично готові до передачі в оренду понад 100 000 га землі, уточнив Коваль.
  • «Наприкінці червня ми запускаємо процедуру оренди, – каже голова ФДМУ. – Виставляється лот із кадастровими номерами, і будь-хто може взяти участь в аукціоні – фізособа, фермерське господарство, агрохолдинг». 
  • Переможець конкурсу укладатиме договір оренди на 14 років, якщо це однорічні культури, або на 25 років – якщо багаторічні, уточнив Коваль. 
  • Ціну оренди буде визначено на аукціоні від нормативно-грошової оцінки. Стартуватимуть торги з 12% від нормативно-грошової оцінки. Від першого пулу землі у 100 000 га ФДМУ очікує отримати 1 млрд грн доходу на рік. 
  • Також буде фактична індексація, адже розмір нормативно-грошової оцінки може переглядатись, уточнив очільник Фонду. 

Контекст

ФДМУ почав у 2023 році реалізацію проєкту «Земельний банк», який має відкрити аграріям доступ до ринку державних сільгоспземель через онлайн-аукціони в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі».

Це має дозволити державі отримати ринкові кошти за оренду. Вартість залежатиме від розташування, якості ґрунту та наявності інфраструктури. Початкова ціна становитиме 12% від нормативної грошової оцінки угіддя.

ФДМУ вже провів інвентаризацію державних земельних активів, виділив частку, яка належить Фонду, та визначив перелік підприємств, землі яких буде виставлено на аукціони оренди в першу чергу. 

Загальну кількість державних сільськогосподарських земель наразі оцінено майже у 806 000 га, з яких 386 000 га перебуває в управлінні ФДМУ, 277 000 га – в управлінні Національної академії аграрних наук, 99 200 га – Мінʼюсту, понад 40 000 га – інших міністерств.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні