Категорія
Новини
Дата

Зимові дефіцити газу в Європі триватимуть щонайменше до 2025 року – Bloomberg

Європейські енергетичні компанії прогнозують, що припинення постачання російського природного газу призведе до більш швидкого виснаження запасів в найближчі місяці і ще більше ускладнить процес підготовки до наступних опалювальних сезонів. Ситуація триватиме, щонайменше, до 2025 року, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У німецькому енергетичному гіганті Uniper кажуть, що, можливо, наступного літа країни ЄС не зможуть заповнити сховища так, як їм вдалося зробити цього року.
  • «Наступної зими у Європи можуть виникнути ще серйозніші проблеми», – сказав комерційний директор компанії Нієк Ден Холландер.
  • Керівник глобального відділу досліджень сировинних товарів у Citigroup Inc Ед Морс зазначив, що «десь між 2025 і 2027 роками ціни в Європі повернуться до рівня, який був на початку 2021 року».
  • За даними Citigroup Inc, Європі доведеться почекати до кінця цього десятиліття, перш ніж побачити якесь полегшення від підвищення цін на природний газ.
  • Після десятиліть нарощування залежності від Росії Європу зараз чекає хворобливе перезавантаження: споживачі, які опинилися в тяжкому стані, змушені обмежувати споживання, а підприємства скорочують виробництво.
  • Основна проблема полягає в тому, що російський газ, який минулого року покривав близько 40% потреб Європейського Союзу, не може бути легко замінений. 
  • «Якщо кінцева мета Кремля – ​​повністю позбавити Центральну Європу поставок російського газу, то транзит через Україну, безумовно, опиниться під загрозою», – прогнозує старший аналітик компанії Kpler, яка займається збором енергетичних даних Лаура Пейдж. 
  • Оскільки Європа стикається з меншим запасом доступного газу, ринки залишаться напруженими в найближчому майбутньому, вважають у норвезькій енергетичній компанії Equinor ASA. Там впевнені, що «волатильність цін збережеться надовго».

Контекст

Європу охопила найгірша енергетична криза за останні 50 років, оскільки Росія скорочує постачання газу у відповідь на санкції, запроваджені через її вторгнення в Україну. Різке зростання цін посилило кризу вартості життя та поставило економіку на межу рецесії.

У Європі домогосподарства отримають принаймні €375 млрд ($372 млрд) у вигляді державної допомоги, щоб зменшити рахунки за комунальні послуги цієї зими, пише Bloomberg. За даними консалтингової компанії VaasaETT, у серпні середня ціна, запропонована побутовим споживачам у найбільших європейських країнах, була на 67% вищою, ніж торік, на електроенергію і на 114% вищою на газ.

Аналітики Goldman Sachs Group Inc вважають, що рахунки за електроенергію для європейських домогосподарств зростуть на €2 трлн на своєму піку на початку наступного року, що свідчить про необхідність державного втручання. На своєму піку рахунки за електроенергію становитимуть близько 15% валового внутрішнього продукту (ВВП) Європи, написали аналітики на чолі з Альберто Гандольфі та Мафальдою Помбейро.

Міністри енергетики ЄС зустрінуться у пʼятницю, 9 вересня, щоб домовитись про обмеження цін на природний газ. За словами голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, ЄС запропонує «стелю цін на російський газ». Глава ЄК додала, що в ЄС вже скоротили імпорт російського газу з 40% до 9%.

Раніше повідомлялось, що ЄК пропонує два варіанти обмеження цін на газ із Росії, пише Financial Times із посиланням на документ. Один з них передбачає запровадження граничної ціни на російський газ, інший – ділить країни на «червону» та «зелену» зони залежно від балансу газу та ризиків.

У «червоній» зоні ціни можуть бути обмежені, а в «зеленій» залишатимуться «досить високими», щоб полегшити надходження газу до «червоної» зони. Мінусом цього варіанта в Брюсселі назвали складнощі в організації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні