Категорія
Новини
Дата

Боротьба із «зарплатними ФОП». Гетманцев пропонує знизити ставку податку на доходи до 10%

Верховна Рада може знизити ставку податку на доходи до 10% в обмін на відмову від практик ухилення від оподаткування. Про таку ініціативу повідомив народний депутат, голова комітету Верховної Ради з питань фінансів та податків Данило Гетманцев в інтервʼю НВ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Обговорюється дві концепції: можливість зменшити ставку податку на доходи фізосіб – скасувати військовий збір та обʼєднати ЄСВ та ПДФО, а також зменшення ставки податку на доходи фізосіб у два рази – до 10%.
  • Умова для зниження податків – виведення зарплат із тіні. Неможливо зменшити ставку вдвічі і залишити лазівку в 5% для зарплатних ФОПів, сказав Гетманцев.
  • Мінфін сумнівається у дієвості такого механізму детінізації зарплат та побоюється додаткових ризиків – триває дискусія, сказав глава профільного комітету.

Цитата

«Ми всім пропонуємо встановити 10% ставку податку на доходи. Якщо суспільство готове платити 10%, але відмовитися від ухилення, взагалі відмовитися від ухилення: від зарплат у конвертах, від схем із «зарплатними ФОП», ми це робитимемо. Це має бути консенсус, згода трьох сторін: бізнесу, суспільства, держави», – сказав Гетманцев.

Контекст

Наразі в Україні налічується близько 2 млн ФОП. За 2021 рік їхня кількість зросла на 4%.

2021 року ФОП заплатили 34,8 млрд грн єдиного податку, на 7,2 млрд грн більше, ніж 2020-го. Ця цифра рекордна за пʼять років.

Третя група платників єдиного податку – найчисленніша серед субʼєктів господарювання, які обирають спрощену систему оподаткування.

Частина підприємців систематично занижує свої доходи, оформляючи працівників не як штатних працівників (державі потрібно платити 22% ЄСВ, 18% ПДФО та 1,5% військового збору), а як ФОП (потрібно платити 5% з доходу).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні