Категорія
Новини
Дата

Впровадження касових апаратів для ФОП вивело з тіні 85% торгівлі – Гетманцев

1 хв читання

Обов'язкове використання підприємцями (ФОП) реєстраторів розрахункових операцій (РРО) вивело з тіні 85% торгівлі, сказав в інтерв'ю НВ народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів та податків Данило Гетманцев. Він вважає, що реформа відбулася.

Ключові факти

  • 2021 року в Україні було 900 000 чеків на день, а зараз – 6 млн, зазначив Гетманцев. 85% торгівлі вже виведено з тіні. Водночас, за його словами, кількість чеків щодня зростає.
  • Впровадження РРО суттєво вплинуло на показники тіньової економіки: у січні «плюс» 6,3 млрд грн сальдо ПДВ – це 39% рік до року ПДВ, наголосив депутат.
  • Скасовувати РРО ніхто не буде – реформа відбулася, заявив Гетманцев. За його словами, штрафи також будуть, але не за невстановлення РРО, а за невидачу чека. Тобто штрафуватиметься саме операція, яка проводиться без РРО.
  • Проти фіскалізації торгових операцій виступають здебільшого контрабандисти та конвертатори, вважає Гетманцев. Адже без продажу за готівку неможливі «скрутки».

Цитата

«Ми цим рішенням прикриваємо величезну кількість дірок – системне ухилення від ПДВ, зменшення контрабанди, легалізуємо торгівлю. Це велика хороша реформа, яка давним-давно мала відбутися, якби не злочинці у політиці та популісти, які заробляють на цьому гроші», – сказав Данило Гетманцев.

Контекст

17 грудня Верховна Рада, незважаючи на протести підприємців, відмовилася розглядати законопроєкт про відстрочення запровадження обов'язкового використання касових апаратів для малого бізнесу.

З 1 січня 2022 використання касових апаратів стало обов'язковим для ФОП. Сума штрафу за порушення використання РРО залежить від кількості незаконних розрахунково-касових операцій: перша – 100% від суми чека, друга та наступні – 150% від суми чека.

На 3 лютого ФОП установили понад 330 000 РРО, не встановили РРО – приблизно 25 000 ФОП, повідомив Гетманцев. В Україні ФОП, що працюють за кодами «торгівля» або «громадське харчування», для яких потрібні РРО, становлять 440 000. Інші – це ФОП на загальній системі та зарплати ФОП. Таким чином, РРО ще не встановили 10–15% усіх, хто має це зробити.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні