Категорія
Новини
Дата

Впровадження касових апаратів для ФОП вивело з тіні 85% торгівлі – Гетманцев

Обов'язкове використання підприємцями (ФОП) реєстраторів розрахункових операцій (РРО) вивело з тіні 85% торгівлі, сказав в інтерв'ю НВ народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів та податків Данило Гетманцев. Він вважає, що реформа відбулася.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 2021 року в Україні було 900 000 чеків на день, а зараз – 6 млн, зазначив Гетманцев. 85% торгівлі вже виведено з тіні. Водночас, за його словами, кількість чеків щодня зростає.
  • Впровадження РРО суттєво вплинуло на показники тіньової економіки: у січні «плюс» 6,3 млрд грн сальдо ПДВ – це 39% рік до року ПДВ, наголосив депутат.
  • Скасовувати РРО ніхто не буде – реформа відбулася, заявив Гетманцев. За його словами, штрафи також будуть, але не за невстановлення РРО, а за невидачу чека. Тобто штрафуватиметься саме операція, яка проводиться без РРО.
  • Проти фіскалізації торгових операцій виступають здебільшого контрабандисти та конвертатори, вважає Гетманцев. Адже без продажу за готівку неможливі «скрутки».

Цитата

«Ми цим рішенням прикриваємо величезну кількість дірок – системне ухилення від ПДВ, зменшення контрабанди, легалізуємо торгівлю. Це велика хороша реформа, яка давним-давно мала відбутися, якби не злочинці у політиці та популісти, які заробляють на цьому гроші», – сказав Данило Гетманцев.

Контекст

17 грудня Верховна Рада, незважаючи на протести підприємців, відмовилася розглядати законопроєкт про відстрочення запровадження обов'язкового використання касових апаратів для малого бізнесу.

З 1 січня 2022 використання касових апаратів стало обов'язковим для ФОП. Сума штрафу за порушення використання РРО залежить від кількості незаконних розрахунково-касових операцій: перша – 100% від суми чека, друга та наступні – 150% від суми чека.

На 3 лютого ФОП установили понад 330 000 РРО, не встановили РРО – приблизно 25 000 ФОП, повідомив Гетманцев. В Україні ФОП, що працюють за кодами «торгівля» або «громадське харчування», для яких потрібні РРО, становлять 440 000. Інші – це ФОП на загальній системі та зарплати ФОП. Таким чином, РРО ще не встановили 10–15% усіх, хто має це зробити.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні