Категорія
Новини
Дата

Зростання виробництва добрив заводами Ostchem майже зупинилося. Group DF заявила про негативний тренд

Заводи азотного холдингу Ostchem виготовили 520 600 т мінеральних добрив у першому кварталі 2024 року. Це майже стільки, як за аналогічний період минулого року – 515 500 т. Цьогоріч посилився негативний тренд: імпорт добрив значно перевищив вітчизняне виробництво, йдеться в пресрелізі Group DF.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Черкаський «Азот» у першому кварталі виготовив 404 300 т міндобрив, «Рівнеазот» – 128 000 т.
  • Структура виробництва залишається стабільною: лідером залишається аміачна селітра (виготовлено 246 000 т), друге місце – КАС (123 800 т), на третьому – карбамід (123 500 т). 
  • Зростання виробництва українського хімпрому фактично зупинилося через неконтрольоване зростання імпорту добрив із Польщі, Азербайджану та Туркменістану, наголосив Олег Арестархов, керівник департаменту корпоративних комунікацій Group DF.
  • У першому кварталі імпорт мінеральних добрив збільшився на 35% та на третину перевищив вітчизняне виробництво: власне виробництво склало 520 000 т, тоді як імпорт – 701 200 т, йдеться в пресрелізі.
  • «Польща сьогодні завалена дешевими російськими та білоруськими добривами, вони не потрапили під санкції ЄС. Весь надлишок добрив із польського ринку вони перенаправляють в Україну», – зазначив Арестархов. 
  • Він додав, що у 2023 році Польща імпортувала понад 1 млн т карбаміду, з яких карбамід із Росії склав 34% (345 000 т).

Контекст

У березні Ostchem запустив на базі «Рівнеазот» виробництво КАС, потужністю 300 000 т на рік. Проєкт орієнтований насамперед на фермерів західних регіонів України.

Запуск виробництва КАС на «Рівнеазоті» – другий етап інвестиційної програми Ostchem. На першому етапі реалізації програми виробництво КАС потужністю 1 млн т було запущено на черкаському «Азоті».

КАС – рідке добриво, суміш водних розчинів аміачної селітри та карбаміду. Перевагою КАС є можливість його використання у різні фази розвитку рослин. Істотна відмінність КАС – мінімальні непродуктивні втрати азоту після внесення до ґрунту. Вони не перевищують 10%, у той час, як при внесенні гранульованих азотних добрив (карбамід, селітра) вони можуть досягати 30–40%.

КАС є одним із найбільш перспективних сегментів на українському ринку азотних добрив. Український ринок на рік споживає близько 850 000 т КАС, з яких 280 000 т складає імпорт із таких країн, як Польща, Литва, Болгарія, а також неєвропейський імпорт, часто сумнівного походження. За оцінками Group DF, у 2024 році темпи зростання ринку КАС відновляться на довоєнні рівні та становитимуть не менше 15% щорічно.

На початку квітня Group DF спільно з Hyundai підписали угоду про будівництво хімічного хабу у Рівному. Проєкт передбачає будівництво заводів з виробництва «зеленого» аміаку та водню на основі відновлюваних джерел електроенергії; нові підприємства та виробничі майданчики з виробництва азотних добрив та похідних хімічних продуктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні