Категорія
Новини
Дата

ЗСУ відкинули російські війська на 50 км і звільнили 20 населених пунктів на Харківщині – Генштаб

ЗСУ повернули під контроль України понад 700 кв. км на харківському та південнобузькому напрямках, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За його словами, на харківському напрямку з метою відновлення втрачених територій від початку тижня ведуться активні дії.
  • «Наразі військові частини вклинилися в оборону противника на глибину до 50 км… Під час ведення активних дій на харківському напрямку звільнено понад 20 населених пунктів», – наголосив він.
  • Він зазначив, що на краматорському напрямку підрозділи ЗСУ просунулися вглиб до 2 км, під час ведення наступальних дій на словʼянському напрямку ЗСУ просунулися вглиб до 3 км і звільнили населений пункт Озерне.
  • За даними Генштабу, угруповання сил оборони продовжує ведення активних дій і на херсонському напрямку. Відбуваються бої з метою покращення становища по лінії фронту. 
  • «Противник частково деморалізований, однак продовжує чинити опір. Загалом наші підрозділи на окремих напрямках просунулися вглиб оборони противника від 2 до кількох десятків кілометрів. Звільнено низку населених пунктів»,– додав Громов.

Контекст

Збройні сили України з 24 лютого по 8 вересня ліквідували близько 51 250 окупантів. Також українські захисники знищили 2112 ворожих танків, бойових броньованих машин ‒ 4557, артилерійських систем – 1126, РСЗВ – 305, засобів ППО — 159, літаків – 239, гелікоптерів – 210, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 884, крилатих ракет — 214, кораблів/катерів — 15, автомобільної техніки та автоцистерн – 3344, спеціальної техніки — 110, повідомляє Генштаб.

Днями головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний та перший заступник голови Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони і розвідки генерал-лейтенант Михайло Забродський у спільному тексті для «Укрінформ» повідомили про розвиток війни в Україні. На їхню думку, оперативні перспективи для противника проглядаються на Ізюмському та Бахмутському напрямках. Імовірною кінцевою метою таких дій може бути вихід на адміністративний кордон Донецької області. Ще більш приваблива для противника перспектива просування на Запорізькому напрямку. Вона забезпечує подальші дії на північ та створення прямої загрози оволодіння Запоріжжям та Дніпром, що призведе до втрати українською стороною контролю над значною частиною Лівобережної України. 

Не виключені повернення до задуму захопити Київ та загроза повторного розгортання бойових дій з території Республіки Білорусь.

Водночас найбільше можливостей відкриває подальше просування на Південнобузькому напрямку з оперативного плацдарму на правому березі Дніпра. Успіх на Півдні, за умови його швидкого та вірного використання, може мати подвійний ефект. З одного боку, цілком реальні перспективи оволодіння Миколаєвом та Одесою. З іншого – створення загрозливого напрямку в бік Кривого Рогу, а в подальшому – і загрози центральним та західним регіонам України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні