Категорія
Новини
Дата

Зупинка продажів і проблеми з фінансуванням. Що відбувається з недобудовами «Київміськбуду»

Один із найбільших забудовників столиці – «Київміськбуд» – не відновлює будівництво 18 обʼєктів. Середня затримка термінів здачі в експлуатацію будинків, що зводить забудовник, становить 17 місяців, йдеться у матеріалі «Економічної правди». Проте в компанії запевняють, що «запас міцності» дозволяє завершити будівництво всіх ЖК.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Головною причиною призупинення будівництв «Київміськбуд» називає відсутність нових продажів. Попит на первинну нерухомість у Києві становить 8–12% від довоєнного, свідчать дані порталу ЛУН. 
  • У компанії пояснили, що фінансування будівництва ЖК відбувається коштом приватних інвесторів. Після початку великої війни продажі зупинилися майже повністю, через що почали виникати суттєві перебої із фінансуванням будівництва, заявили в «Київміськбуді».
  • Ще однією причиною в компанії назвали низьку платіжну дисципліну інвесторів, які купували квартири на виплату. За даними «Київміськбуду», з лютого 2022 року інвестори майже перестали сплачувати кошти за квадратні метри, придбані на умовах договорів розтермінування. «Заборгованість інвесторів за такими договорами наразі становить 326 млн грн», – повідомили виданню в компанії.
  • Забудовник запевняє, що «існуючий запас міцності» дозволяє компанії завершити будівництво всіх ЖК. «Київміськбуд» має велику кількість проєктів на добудівельних стадіях. Їх реалізація і продаж нерухомості дозволять повною мірою закінчити усі розпочаті об’єкти», – повідомили в компанії.
  • «Київміськбуд» фактично визнає факт перехресного фінансування будівництв, забороненого законодавством, зазначає видання. За такої схеми кошти інвесторів кладуться в один гаманець і фінансування тих чи інших обʼєктів відбувається не цільово, а на розсуд менеджменту.
  • «Коли використовується схема з перехресним фінансуванням, повинен бути постійний приплив коштів. Зараз ринок зупинився, обігових коштів у «Київміськбуді» немає, утворилася дірка в балансі. Тому вони й шукають грошей з усіх усюд», – пояснив ЕП керівник великої девелоперської компанії.
Зупинка продажів і проблеми з фінансуванням. Що відбувається з недобудовами «Київміськбуду» /Фото 1

Інфографіка: «Економічна правда»

«Київміськбуд»

Один із найбільших забудовників в Україні. Юридично на 80% компанія належить громаді Києва, а фактично, як визнав в інтервʼю ЕП її президент Ігор Кушнір, під цим брендом працюють приватні компанії.

Холдинг наразі контролює майже третину ринку первинної нерухомості Києва, що стало можливим після передачі «Київміськбуду» недобудованих обʼєктів «Укрбуд девелопмент» Максима Микитася у 2019 році. У компанії приблизно 20 000 інвесторів.

Контекст

У березні «Київміськбуд» опублікував повідомлення, з якого випливало, що компанія не веде робіт на майданчиках з осені 2022 року, зокрема через перебої з електроенергією.

З початку війни «Київміськбуд» лише частково виконував роботи. Компанія сфокусувалася на добудові ЖК з високим ступенем готовності, і в активному будівництві на той час були 10 обʼєктів. Забудовник відзвітував про здані в експлуатацію торік три ЖК на 100 000 кв. м та чотири паркінги на 617 місць.

Середня затримка термінів здачі в експлуатацію будинків, що зводяться «Київміськбудом», становить 17 місяців. А в ситуації з ЖК Mirax на вулиці Глибочицькій затримка сягнула 3,5 роки.

Роботи не відновляться, поки не будуть знайдені джерела фінансування, заявив у середині квітня президент компанії Ігор Кушнір. За його словами, «Київміськбуд» не може відновити роботу на об’єктах через подорожчання будматеріалів, скорочення кадрів та «практично повну» відсутність продажів. У «Київміськбуді» очікували, що реалізується один із декількох сценаріїв залучення коштів і порятунку компанії.

Кушнір заявляв, що перший сценарій передбачає викуп столичною владою у компанії нерухомості на 300 млн грн на потреби Києва. Другий варіант – докапіталізація «Київміськбуду» на 1 млрд грн. Через 10 днів після заяви Кушніра в холдингу повідомили про відновлення робіт на чотирьох майданчиках.

Упродовж передвоєнного 2021 року в Україні в експлуатацію було введено 11,4 млн кв. м житла, що стало найвищим показником за останні 30 років. Через війну в 2022 році загальна площа введеного в експлуатацію житла становила 7,1 млн кв. м – на 38% менше, ніж у 2021-му.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні