Категорія
Світ
Дата

П’ять радикальних партій можуть перемогти на виборах в Європі. Чим це загрожує Україні? Гайд від Forbes

Верхній ряд: Джордже Сіміон, Сара Ваґенкнехт і Тіно Хрупалла. Нижній ряд: Герберт Кікл, Том Ван Грікен, Марко Занні і Аліса Вайдель. /Getty Images/Колаж Анна Наконечна

П’ять радикальних партій можуть перемогти на виборах в Європі. Чим це загрожує Україні? Фото Getty Images/Колаж Анна Наконечна

У деяких країнах Європи радикальні політичні сили перестали бути маргіналами. Серед них є сепаратисти, партії під наглядом спецслужб та відверті друзі Росії. Що єврорадикали говорять про Україну й які шанси мають на виборах?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

2024 рік є виборчим для Європи. Наймасштабніші вибори, до Європарламенту, пройдуть на початку червня. Також парламентські, президентські або місцеві вибори відбудуться у понад 15 країнах континенту.

Один з трендів – зростання популярності крайніх правих партій, які раніше були маргінальними, звертають увагу аналітики Європейської ради зовнішніх справ. Цю тенденцію підживила перемога на листопадових виборах у Нідерландах місцевої «Партії свободи», що виступає проти мігрантів-мусульман.

У яких країнах, що проводитимуть вибори 2024-го, радикальні партії мають найвищі рейтинги? І як ці партії ставляться до України? Є хороші і погані приклади.

Австрія

Партія: «Австрійська партія свободи» (АПС)

Лідер: Герберт Кікл

Головні ідеї: Австрія – «фортеця проти міграції», прем’єр Угорщини Віктор Орбан є прикладом

Що говорять про Україну: партія має давні зв’язки з РФ, виступає проти російських санкцій, займає антиукраїнську позицію.

Рейтинг: 27%, перше місце в країні, згідно з даними Politico.

Дата виборів: осінь, ще не визначена

АПС була в епіцентрі «Ібіца-гейту» у 2019-му, який призвів до розпаду коаліції. Відтоді партія не була при владі понад п’ять років.

Наразі АПС відроджується. За пандемії партія очолювала протести проти карантину, згодом повернулась до традиційної для себе тези «Австрія – фортеця від мігрантів». Організація має 27% підтримки населення та перше місце у країні, наводить дані останніх опитувань Politico. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні