Гордон Сондленд, лобіст України та колишній посол США в ЄС за Трампа /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

«Трамп дав сигнал про Україну». Інтервʼю з Гордоном Сондлендом – експослом США в ЄС та ключовим свідком в імпічменті Трампа, який нині лобіює інтереси України у Вашингтоні

Гордон Сондленд під час свідчень у Конгресі США в справі про імпічмент Трампа, осінь 2019-го Фото Getty Images

Гордон Сондленд був одним з учасників «паралельного» каналу комунікації США з Україною під час першої каденції президента Дональда Трампа. І поплатився за це посадою. Навесні 2024-го він зареєструвався як лобіст України у Вашингтоні. Forbes Ukraine поговорив з ним про допомогу США Україні та ставлення Трампа до російсько-української війни.

Шлях Гордона Сондленда до політики пролягав через бізнес. У 80-х він створив успішну мережу готелів Provenance, а у 2016-му пожертвував $1 млн на президентську кампанію Дональда Трампа. У 2018-му став послом США в Євросоюзі.

Однією із ключових дат у його дипломатичній кар’єрі стало 23 травня 2019-го. Тоді чинний президент США Дональд Трамп зібрав у Білому домі Сондленда, міністра енергетики США Ріка Перрі та спецпредставника зі справ України Курта Волкера, які щойно повернулися з інавгурації президента Володимира Зеленського.

Трамп доручив трійці, яка пізніше стала відомою як «three amigos», створити «паралельний» канал для роботи з Україною та залучити до цього особистого адвоката Трампа – Рудольфа Джуліані.

Сондленд, Перрі та Волкер на інавгурації Зеленського /Офіс Президента України

"Три аміго" на інавгурації Зеленського 20 травня 2019-го. Праворуч від Володимира Зеленського - Рік Перрі та Гордон Сондленд, ліворуч - Курт Волкер Фото Офіс Президента України

Через цю роботу Сондленд став ключовим свідком у справі про перший імпічмент Трампа. На слуханнях в Конгресі він фактично підтвердив, що Трамп вів справи з Україною у форматі «послуга за послугу». Тобто притримував військову допомогу на $400 млн та візит Зеленського до Вашингтона, щоб змусити Київ заявити про розслідування корупції та справу компанії Burisma, в якій працював Гантер Байден – син головного політичного опонента Трампа.

Палата Представників визнала Трампа винним, а Сенат – виправдав. Сондленд був звільнений у січні 2020-го, за кілька днів після голосування Сенату.

Відтоді він повернувся до бізнесу та нині є членом ради директорів готельної мережі Pyramid. А з весни 2024-го — офіційно лобіює інтереси України в Штатах. Що стоїть за мотивами Сондленда та чого він очікує для України у разі повернення Трампа до Білого дому?

Розмова скорочена та відредагована для зрозумілості.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні