Гордон Сондленд, лобіст України та колишній посол США в ЄС за Трампа /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

Forbes Digital

«Трамп дав сигнал про Україну». Інтервʼю з Гордоном Сондлендом – експослом США в ЄС та ключовим свідком в імпічменті Трампа, який нині лобіює інтереси України у Вашингтоні

11 хв читання

Гордон Сондленд під час свідчень у Конгресі США в справі про імпічмент Трампа, осінь 2019-го Фото Getty Images

Гордон Сондленд був одним з учасників «паралельного» каналу комунікації США з Україною під час першої каденції президента Дональда Трампа. І поплатився за це посадою. Навесні 2024-го він зареєструвався як лобіст України у Вашингтоні. Forbes Ukraine поговорив з ним про допомогу США Україні та ставлення Трампа до російсько-української війни.

Шлях Гордона Сондленда до політики пролягав через бізнес. У 80-х він створив успішну мережу готелів Provenance, а у 2016-му пожертвував $1 млн на президентську кампанію Дональда Трампа. У 2018-му став послом США в Євросоюзі.

Однією із ключових дат у його дипломатичній кар’єрі стало 23 травня 2019-го. Тоді чинний президент США Дональд Трамп зібрав у Білому домі Сондленда, міністра енергетики США Ріка Перрі та спецпредставника зі справ України Курта Волкера, які щойно повернулися з інавгурації президента Володимира Зеленського.

Трамп доручив трійці, яка пізніше стала відомою як «three amigos», створити «паралельний» канал для роботи з Україною та залучити до цього особистого адвоката Трампа – Рудольфа Джуліані.

Сондленд, Перрі та Волкер на інавгурації Зеленського /Офіс Президента України

"Три аміго" на інавгурації Зеленського 20 травня 2019-го. Праворуч від Володимира Зеленського - Рік Перрі та Гордон Сондленд, ліворуч - Курт Волкер Фото Офіс Президента України

Через цю роботу Сондленд став ключовим свідком у справі про перший імпічмент Трампа. На слуханнях в Конгресі він фактично підтвердив, що Трамп вів справи з Україною у форматі «послуга за послугу». Тобто притримував військову допомогу на $400 млн та візит Зеленського до Вашингтона, щоб змусити Київ заявити про розслідування корупції та справу компанії Burisma, в якій працював Гантер Байден – син головного політичного опонента Трампа.

Палата Представників визнала Трампа винним, а Сенат – виправдав. Сондленд був звільнений у січні 2020-го, за кілька днів після голосування Сенату.

Відтоді він повернувся до бізнесу та нині є членом ради директорів готельної мережі Pyramid. А з весни 2024-го — офіційно лобіює інтереси України в Штатах. Що стоїть за мотивами Сондленда та чого він очікує для України у разі повернення Трампа до Білого дому?

Розмова скорочена та відредагована для зрозумілості.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні