Категорія
Війна
Дата

Forbes Digital

Суперважлива допомога зі Швеції. Україна отримає літак радіолокаційної розвідки ASC 890. Forbes дослідив, як він підсилить нашу обороноздатність

5 хв читання

Україна вперше отримає від союзників літак далекого радіолокаційного виявлення (ДРЛВ). Це буде шведський ASC 890, відомий як Saab 340AEW. На що він здатен та коли чекати на його появу в українському небі?

29 травня міноборони Швеції оголосило про рекордний пакет допомоги Україні на $1,3 млрд. Його головна новинка – літак ASC 890 – перший ДРЛВ на озброєнні України в історії. ASC 890 надасть Україні абсолютно нові можливості для боротьби з повітряними та морськими цілями, заявив шведський міністр оборони Пол Йонсон.

Такий подарунок Україні тимчасово послабить обороноздатність самої Швеції, визнають у місцевому міноборони. Прогалину компенсують закупівлею Стокгольмом додаткового більш сучасного літака S106 GlobalEye та виконанням попередніх замовлень на два нових літаки GlobalEye.

ASC 890 поліпшить можливості протиповітряної оборони України, заявила пресслужба Повітряних сил. Проте відмовилася розкривати Forbes Ukraine деталі про кількість та строки постачання літака. У міноборони Швеції не відповіли на запит. 

Forbes Ukraine розпитав військових фахівців про особливості ASC 890 та коли він може з’явитися в українському небі.

Характеристики ASC 890

Літак ASC 890 розробив шведський оборонно-промисловий концерн Saab. У світі його більше знають як Saab 340AEW, розповідає головред Defense Express Олег Катков. Він має дві головні складові.

Платформа Saab 340 – невеликий пасажирський турбогвинтовий літак, який почали експлуатувати з 1984 року. Він має крейсерську швидкість у 467 км/год та практичну дальність у 1735 км.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні