Категорія
Новини
Дата

Швеція оголосила про рекордний пакет військової допомоги Україні. До нього увійдуть літаки радіолокаційної розвідки

1 хв читання

Літак радіолокаційної розвідки та управління (ASC 890) /flickr.com

Літак радіолокаційної розвідки та управління (ASC 890) Фото flickr.com

Швеція передасть Україні 16-й пакет військової допомоги обсягом 13,3 млрд шведських крон ($1,26 млрд), йдеться у повідомленні Міноборони Швеції від 29 травня. Це – найбільший пакет від початку повномасштабного вторгнення РФ. 

Ключові факти

  • Україна отримає два літаки радіолокаційної розвідки та управління – ASC 890. Цей літак надасть Україні абсолютно нові можливості для повітряної радіолокаційної розвідки та управління бойовими діями проти цілей у повітрі та на морі, йдеться у повідомленні. 
  • Міноборони Швеції зазначає, що з отриманням ASC 890 здатність України виявляти і вражати цілі на великій відстані посилиться. 
  • Літаки поставляються з повним пакетом, який включає навчання, технічне обладнання та методичну підтримку для ведення радіолокаційної розвідки та управління повітряним боєм.
  • Також Швеція дарує весь свій запас гусеничних бронетранспортерів Pansarbandvagn 302 (Pbv 302).
  • Що ще в пакеті: ракети Rb 99 (AMRAAM), які можуть використовуватися як на літаках, так і в наземних системах ППО; артилерійські боєприпаси 155 мм; надлишкові танки, що має Швеція; ресурси для технічного обслуговування раніше переданого обладнання.

Цитата

«Потреби України залишаються високими, і Росія чинить тиск на Україну на кількох фронтах. РФ посилює свої повітряні удари як по військових, так і по цивільних обʼєктах. Тому уряд Швеції надає Україні черговий рекордний пакет військової допомоги. Шведська підтримка допомагає зміцнити загальну військову спроможність України», – йдеться у заяві Міноборони Швеції.

Контекст

Швеція вже надала Україні військову допомогу на суму 43,5 млрд шведських крон (понад $4,5 млрд). 

На початку року стало відомо, що оборонно-промисловий комплекс Швеції збільшить виробництво артилерійських боєприпасів для України.

Швеція також заявила намір підтримати ініціативу Чехії стосовно відправки сотень тисяч артилерійських боєприпасів Україні. Уряд країни виділив на це €30 млн.

22 травня уряд Швеції погодив пакет додаткової військової допомоги Україні на 75 млрд крон ($7 млрд) на 2024-2026 роки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні