Більше тисячі ракет, випущених російськими військами та зібраних прокуратурою Харкова, 18 грудня 2022 року, Харків, Україна.
Категорія
Війна
Дата

Росія випустила по Україні майже 5000 ракет на $16 млрд. Чи вистачить їх на наступну зиму і скільки ще РФ може виробити? Розрахунки Forbes

Більше тисячі ракет, випущених російськими військами та зібраних прокуратурою Харкова, 18 грудня 2022 року, Харків, Україна.

З початку війни РФ використала для бомбардування України близько 4750 ракет різної дальності. Через дефіцит «Калібрів» і Х-555/Х-101 Москва змушена використовувати дорогі Х-47 «Кинджали», неточні Х-22 та значно зменшити інтенсивність обстрілів

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Перевага Росії в наявності ракет великої і середньої дальності була однією з основних. ЗСУ на початку війни були обмежені дальністю старих радянських комплексів «Точка–У» (120 км), РФ у цей час могла обстрілювати всю територію України та мала в запасі тисячі ракет. 

Методологія підрахунку

Міністр оборони України Олексій Резніков в листопаді та січні опублікував звіти про використання ракет для ударів по Україні. Окрім них Forbes Ukraine проаналізував звіти командування Повітряних сил України щодо ракетних обстрілів та визначив, скільки ракет залишилося в РФ і яка вартість тих, що були застосовані для обстрілів України.

Від початку повномасштабного вторгнення Росія використала майже всі ракети «Калібр» і Х555/101, які залишалися в розпорядженні ВКС РФ. Ймовірно, в цьому основна причина застосування більш дорогих ракет Х–47 «Кинджал».

На 3 січня в РФ залишалося тільки 59 ракет «Калібр», стверджує міністр оборони України Олексій Резніков. Щомісяця РФ виготовляла близько 15 ракет «Калібр». Приблизно стільки ж Москва зараз використовує для ударів по Україні (44 ракети за період з 3 січня по 30 березня).

За 13 місяців великої війни також колосально (на понад 90%) «схуд» запас російських ракет Х555/101.

Масштаб російських проблем підтвержує статистика – останні місяці інтенсивність обстрілів різко зменшилася, ймовірно, складнощів із виготовленням нових ракет додалося через санкції на електронні компоненти. 

Проте в Росії все ще залишаються тисячі ракет малої дальності типу С-300, які бʼють на відстань до 200 км та руйнують прифронтові міста.  

Росія випустила по Україні майже 5000 ракет на $16 млрд. Чи вистачить їх на наступну зиму і скільки ще РФ може виробити? Розрахунки Forbes /Фото 1

Зараз Росія здатна виготовляти лише близько 50 далекобійних ракет на місяць. А для того щоб накопичувати запас, росіянам потрібно використовувати менше ракет, ніж вони здатні виробляти.  

Тому, ймовірно, РФ обмежить використання ракет влітку, щоб створити запас на наступну зиму. Або взагалі відмовитися від ідеї вражати українську енергетичну інфраструктуру та змінить тактику ракетних обстрілів, обравши нові пріоритети. 

Росія випустила по Україні майже 5000 ракет на $16 млрд. Чи вистачить їх на наступну зиму і скільки ще РФ може виробити? Розрахунки Forbes /Фото 2

Скільки Росія витратила на ракетні обстріли 

Від початку великої війни Росія застосувала для обстрілів України близько 2475 ракет великої дальності загальною вартістю $12,5 млрд та близько 2300 ракет малої дальності на суму $3,5 млрд.

Для порівняння, для бомбардування Іраку в 2003 році США використали ракет приблизно на $1 млрд. Майже аналогічну суму США витратили на ракетний удар по Іраку в 1991 році, під час проведення операції «Буря в пустелі». 

Росія випустила по Україні майже 5000 ракет на $16 млрд. Чи вистачить їх на наступну зиму і скільки ще РФ може виробити? Розрахунки Forbes /Фото 3

На боротьбу проти «Ісламської держави» в Сирії та Іраку США витрачали близько $10 млн на день для ракетних та авіаційних ударів. Це в чотири рази менше, ніж середні витрати РФ. 

Таким чином, обстріли України стали однією з найдорожчих ракетних кампаній в сучасній історії. Але на відміну від операцій США та союзників вони не дали відчутної переваги для РФ на полі бою та не стали ефективними для руйнування економіки України. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні