Категорія
Війна
Дата

Україна знову почала виробляти «Вільху-М», яка б'є далі, ніж HIMARS. Тепер логістика росіян на Півдні під ударом

За рік великої війни Україні, ймовірно, вдалося відновити виробництво ракет «Вільха», які б'ють на відстань до 130 км. /Shutterstock

За рік великої війни Україні, ймовірно, вдалося відновити виробництво ракет «Вільха», які б'ють на відстань до 130 км. Фото Shutterstock

За рік великої війни Україні, ймовірно, вдалося відновити виробництво ракет «Вільха», які б'ють на відстань до 130 км. До того ж комплекси планується модернізувати, аби вражати ще більш віддалені цілі

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ракетний комплекс «Вільха» – поодинокий приклад української розробки зброї, яка стала серійною. Вона пережила тривалі бюрократичні процедури прийняття на озброєння та пошуку фінансування для створення виробничих потужностей. Проте на початок війни, за публічними даними, виготовити встигли тільки близько 200 ракет до цих комплексів (98 ракет до 2020-го та ще 100 ракет у 2021 році).  

Проблемою комплексу стала політика попереднього Генштабу ЗСУ та їхня відносно висока вартість. Тоді військове командування вважало, що треба відкласти дорогі амбітні проєкти задля забезпечення поточних потреб війни на Донбасі.

Пізніше виявиться трагічність наслідків цієї політики. Після повномасштабного вторгнення РФ Україна мала «ракетний щит» лише зі старих радянських комплексів «Точка-У» і нових «Вільха-М», запасу снарядів до яких було на лічені дні. 

На початку великої війни було повідомлення про те, що комплекс «Вільха-М» вразив ціль. Майже рік про українську розробку ніхто не згадував. 

Нещодавно почали з’являтися фото уламків ракет комплексів «Вільха-М». У Маріуполі та Бердянську пролунала серія потужних вибухів. А спеціалізоване на зброї видання The Warzone повідомило, що Україна відновила виробництво ракет і навіть планує їх модернізувати. 

Схоже, «Вільха» повертається, і це може дати додаткові можливості українській армії.

Чи дійсно «Вільха» краща за HIMARS?

Українські ЗМІ найчастіше порівнювали ракетні комплекси «Вільха-М» саме з американськими системами. Проте «Вільха» за своїми функціональними можливостями стоїть десь між снарядами GMLRS і ракетами ATACMS. 

Ракети комплексів «Вільха-М» мають більшу дальність за GMLRS, але значно меншу за ATACMS. 

За даними видання The Warzone, зараз Україна не тільки відновила виробництво ракет, а й планує збільшити їхню дальність до 150 км. Імовірно, за рахунок зменшення ваги бойової частини. 

Американські ракети, згідно з публічною інформацією, мають дещо більшу точність за українську розробку.

Україна знову почала виробляти «Вільху-М», яка б'є далі, ніж HIMARS. Тепер логістика росіян на Півдні під ударом /Фото 1

Під час випробувань ракети «Вільха» на відстані 100 км кругове відхилення від цілі було в межах 30 м. Це в 10 разів більша точність порівняно з точністю попередника «Вільхи», радянського комплекса БМ-30 «Смерч». Але точність GMLRS складає 3–9 м на відстані до 85 км. Виробник запевняє, що понад 98% ракет влучають у ціль. 

Ілюстрацією точності снарядів GMLRS стало влучання в Антонівський міст минулого року. Коли отвори в покритті моста були фактично на однаковій відстані один від одного.

У сучасних ракет ATACMS кругове відхилення складає від 10 м до 50 м на відстані 300 км (залежно від типу ракети).    

Офіційно вартість ракет «Вільха» не озвучувалася, за приблизними підрахунками вона може становити $300 000–500 000. І це нібито надто дорого. 

Насправді така вартість цілком відповідає функціональним можливостям ракети. До того ж варто розуміти, шо Lokheed Martin виготовляє снаряди GMLRS тисячами одиниць щороку. Велике серійне виробництво майже завжди більш дешеве за виробництво обмеженими партіями.

До того ж для іноземних замовників американські ракети коштують значно дорожче, ніж для США. Наприклад, Фінляндія закуповувала снаряди GMLRS по $223 000, а ракети ATACMS по $1,85 млн разом із сервісом і навчанням. 

Як «Вільха» вплине на війну

З наявністю ракет до комплексів «Вільха-М» ЗСУ зможуть вражати цілі на 45 км далі, ніж раніше. До зони враження потрапляють обидві транспортні артерії в Крим і майже все Приазов’я.

Масштабні враження російських баз у Маріуполі й Бердянську наприкінці лютого могли бути завдані саме комплексами «Вільха-М».  

До моменту, доки Україна не отримає ATACMS, український ракетний комплекс може бути найпотужнішою зброєю ЗСУ. 

США також пообіцяли Україні снаряди GLSDB дальністю 150 км. Проте вага їхньої бойової частини (93 кг) менша, ніж у ракет «Вільха». І вони, найімовірніше, надійдуть не раніше літа.

Навряд чи ракети для «Вільхи» виготовлятимуть сотнями. Найімовірніше, це буде обмежене виробництво в кілька десятків на місяць.

Тому системи HIMARS залишаються головним засобом ураження позицій ворога на відстані до 85 км. До того ж їхня неймовірно висока точність дає змогу вражати маленькі одиночні об’єкти на великих відстанях. 

Комплекс «Вільха» може стати ефективним доповненням HIMARS із більшою дальністю та потужністю, основною ціллю для якого будуть великі склади й колони техніки. 

Якщо ракет буде достатньо, це дасть змогу серйозно обмежити забезпечення російських військ на Півдні і покращить умови для українського контрнаступу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні