Категорія
Світ
Дата

Вибухова вечірка, що закінчилася справжнім вибухом. Головні висновки дворічного розслідування Німеччини підриву російських газогонів «Північний потік» у Північному морі від WSJ

5 хв читання

«Північний потік» /Getty Images

Об’єкт берегової лінії газопроводу «Північний потік-2» у Лубміні, північно-східна Німеччина, 7 вересня 2020 року Фото Getty Images

У вересні 2022 року в результаті підриву відбулася розгерметизація двох ниток «Північного потоку» та однієї – «Північного потоку-2». Майже два роки німецька поліція вела розслідування і дійшла майже однозначного висновку, що організатором цієї диверсії було вище керівництво України. Wall Street Journal поговорив із причетними до цієї операції українцями та дізнався подробиці офіційного розслідування. Forbes переказує головне з матеріалу

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

У травні 2022-го кілька українських військових високопосадовців і бізнесмени зібралися відзначити той приголомшливий факт, що їхній країні вдалося зупинити російську навалу, пише WSJ. Хтось із присутніх запропонував такий крок: знищити газомережу «Північний потік», щоб кремлівська воєнна машина недоотримала мільярди доларів, а європейці злізли з «газової голки».

Коли «Північні потоки» дійсно вибухнули, всі губилися у здогадках про те, хто наважився на цей зухвалий саботаж. ЦРУ? Путін?

Сьогодні ж вперше загалу стануть відомі деякі подробиці цієї операції, яка обійшлася у близько $300 000, розповіли її учасники. Для її виконання знадобилися невелика орендована яхта і шість виконавців, серед яких професійні цивільні дайвери і жінка для виправдання легенди про веселу прогулянку в морі.

«Я завжди сміюся, коли читаю версії ЗМІ про якусь величезну операцію, яка включала секретні служби, підводні човни, дрони і супутники, – сказав офіцер, який брав участь у розробці операції. – А вона стала результатом одного п’яного вечора і залізної волі кількох людей, у яких не забракло сміливості ризикнути життями заради країни».

Видання поговорило із чотирма українськими військовими і безпековими чиновниками, які брали участь у розробці плану операції або безпосередньо обізнані із задумом. Всі вони сказали, що російські газогони у Північному морі були законною ціллю України в боротьби із Росією, яка напала на неї.

Частина розповіді українців підтверджується розслідуванням німецької поліції, яким вона займається майже два роки. Детективи прямо не пов’язують президента України Володимира Зеленського із підпільною операцією.

У червні федеральна прокуратура Німеччини тихцем видала перший ордер на арешт українського інструктора з дайвінгу, який нібито причетний до саботажу. Близькі до слідства джерела повідомили, що слідчі нині зосереджені на колишньому головнокомандувачу ЗСУ і нинішньому послі України у Великій Британії Валерії Залужному і його помічниках, хоч у них і немає доказів, які можна представити у суді.

Ніхто із офіційних осіб, служб чи міністерств України офіційно не визнав причетність до підриву газогонів.

Піти проти наказу

Після вечірки у травні 2022-го бізнесмени й офіцери домовилися, що перші профінансують виведення з ладу російських «Потоків», адже в армії грошей на це не було. Очолить місію генерал, який має досвід у спеціальних операціях, а звітувати він буде безпосередньо Залужному. Співрозмовники видання сказали, що протягом кількох днів операцію схвалив Зеленський, а всі плани розроблялися усно, щоб не залишати паперового сліду.

Та вже наступного місяця військова розвідка Нідерландів, MIVD, дізналася про плани українців і повідомила про них ЦРУ, розповідають ті, хто бачив звіт нідерландців, а ЦРУ одразу ж попередило Німеччину.

Американська зовнішня розвідка застерегла Зеленського від втілення задуму, і той наказав Залужному скасувати операцію – це підтвердили українські офіцери і представники західної розвідки. Але генерал проігнорував наказ, і його команда змінила початковий план.

До операції долучили досвідчених оперативників, які вже виконували ризиковані місії проти Росії, щоб вони допомогли скоординувати напад. Одним із них став полковник Роман Червінський, який раніше служив у СБУ, а нині перебуває під слідством у іншій справі. Червінський відмовився коментувати справу з «Потоками», бо не має на це права.

Обізнані джерела розповіли, що Червінський і команда спершу вивчала давній план підриву газогонів, який розробила українська розвідка і західні експерти після вторгнення Росії у 2014-му. Але він був дуже дорогим, тому вирішили зупинитися на невеликому човні і шести виконавцях, якими стали досвідчені військовослужбовці та цивільні з дайверським досвідом.

Виконання плану

У вересні 2022-го змовники орендували яхту «Андромеда» у німецькому порту Росток у Балтійському морі. Зробили вони це за допомогою польського турагентства, яке заснувала українська розвідка майже 10 років тому для прикриття своїх фінансових операцій.

Команда складалася із досвідченого шкіпера, який на той момент брав участь у бойових діях на південному сході України, чотирьох професійних глибоководних дайверів і цивільної жінки, яка попередньо пройшла навчання із водіння човнів. Жінку взяли не лише за навички, а й щоб підтримати легенду морського вояжу групи друзів.

Оперативники мали із собою лише дайверське обладнання, супутникову навігацію, портативний сонар і мапи дна з відкритих ресурсів, які показували розташування газогонів. Працюючи у повній темряві, дайвери парами занурювалися у крижану воду, щоб встановити потужні вибухівки HMX на детонаторах із таймером. Вибух пролунав рано вранці.

Дізнавшись про виконання операції, Зеленський викликав Залужного, але генерал відкинув критику, сказали троє людей, які знають про цю розмову. Залужний сказав, що місію вже розпочали, тому зупинити її неможливо, адже на час виконання весь зв’язок із оперативниками обривається, щоб не скомпрометувати місію.

У жовтні 2022-го німецька розвідка знову отримала інформацію від ЦРУ про українську операцію, яку німці передали нідерландській військовій розвідці, MIVD. ЦРУ надало подробиці місії включно із маршрутом і типом човна. Але німецькій поліції усі ці дані були недоступні, тому вона справлялася власними силами.

Німецьким слідчим допомогла «Андромеда», яку команда не зачистила, тому там було знайдено сліди вибухівки, відбитки і ДНК. Пізніше вони визначили номери телефонів учасників і їхній супутниковий телефон Iridium, завдяки яким вдалося дізнатися маршрут команди, який пролягав через Німеччину, Данію, Швецію і Польщу.

Американські чиновники через суд домоглися отримання від Google електронних листів українського бізнесмена, який орендував човен, і передали їх німцям.

Але не всі країни легко йшли на співпрацю з німецьким слідством. Слідчим стало відомо, що команда підривників зупинялася у польському порту Колобжег, де співробітник порту викликав поліцію на підозрілий катер. Поліція перевірила особи команди, яка надала паспорти громадян ЄС, і дозволила їм рухатися далі на північ. Коли ж німецька поліція попросила у польських колег записи з камер відеоспостереження порту, то вони відмовили їй.

Агентство внутрішньої безпеки Польщі сказало WSJ, що після певного часу записи з камер автоматично видаляються, тому їх просто вже не існує.

У червні Німеччина видала конфіденційний ордер на арешт громадянина України, який, на думку німецьких слідчих, брав участь в операції з підриву «Потоків». Близькі до слідства люди сказали WSJ, що фургон із українськими змовниками потрапив на німецькі дорожні камери. На фото ідентифікували чоловіка, який є інструктором з дайвінгу і живе з родиною у Варшаві.

Втім польська поліція не виконала ордер і вважається, що інструктор вже повернувся в Україну. Відмова Польщі арештувати цього чоловіка стала величезним ударом по німецькому розслідуванню, адже він і всі підозрювані вже знають, що вони під слідством, тому не ризикнуть виїхати за межі України. Україна ж не екстрадує власних громадян.

Українські чиновники, які брали участь у змові чи знайомі з нею, вважають, що навряд чи дійде до суду над командирами, які ініціювали місію чи виконали її.

 «Ніхто з них не буде свідчити один проти одного, бо ризикують підставити самих себе», – каже один колишній офіцер. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд