Категорія
Світ
Дата

«Проукраїнська група», човен, вибухівка. Міжнародні ЗМІ пишуть про нові факти у підриві «Північного потоку». Що відомо?

Північний потік /Getty Images

Розслідування підриву російських газопроводів у Європі триває. Фото Getty Images

Американське та німецькі видання повідомили про нові факти розслідування саботажу проти російських газових труб «Північний потік 1» і «Північний потік 2».

Forbes пропонує огляд ключових фактів розслідування.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Зухвала атака на російські газові потоки, які Росія не раз використовувала як важіль тиску на Європу, породила низку теорій про те, хто ж стоїть за нею. Росія звинувачувала Україну, Британію та США, але не надавала доказів провини цих урядів, а Польща й Україна вказували на причетність до підриву самих росіян – теж без доказової бази.

Україна та її союзники – це очевидні підозрювані, адже у них є мотив для такої операції. Вони роками виступали проти проєкту «Північного потоку 2», називаючи його загрозою нацбезпеці України, адже другий газопровід дав би змогу Росії постачати газ до Європи в обхід України.

Втім, переконливих доказів вини України чи взагалі кого-небудь не було.

Зрушення в розслідуванні

За кілька місяців після події про нові факти в розслідуванні повідомили одразу кілька видань. Видання The New York Times опублікувало статтю з анонімною реакцією американських урядовців на засекречені дані щодо підриву потоків, які вказують на те, що його могла вчинити «проукраїнська група».

Урядовці сказали, що нові дані не містять інформацію про те, що президент Володимир Зеленський або хтось із його довірених осіб задіяні у операції проти російських газових труб у Європі. Немає також інформації, яка б підтверджувала, що зловмисники діяли за наказом українських чиновників. Нові дані точно говорять лише про те, що зловмисники проти Путіна.

Американські урядовці відмовилися навіть анонімно розкривати NYT походження нової інформації, те, як їх отримали чи будь-які деталі переконливості доказів. Вони сказали, що немає чітких висновків із цього приводу, але ніхто не відкидає можливість того, що підрив виконали сили, що повʼязані з українським урядом чи службою безпеки країни.

Деякі з опитаних чиновників упевнені, що найімовірніше диверсанти були українцями чи росіянами або групою українців та росіян. Американці чи британці, за словами опитаних, не брали участі у підриві.

Невелика кількість даних про настільки гучну справу викликає здивування. Проте американські чиновники припускають, що розслідування тримають під сімома замками, адже його результати можуть мати серйозні наслідки для коаліції підтримки України.

На відміну від американських колег німецьке видання Die Zeit більш конкретне у фактах. Німецька газета повідомила, що офіційне розслідування підриву знайшло підтвердження того, що зловмисники повʼязані з Україною, хоча замовника не встановлено.

Видання посилається на джерела в кількох країнах, які поговорили з німецьким каналом ARD. Ті стверджують, що детективи знайшли човен, який нібито використали для операції; йдеться про яхту, орендовану польською компанією з українськими власниками.

Джерела стверджують, що морську операцію виконали пʼять чоловіків (капітан, два дайвери та два помічники у занурюванні) і жінка-лікарка. Національність цих людей, які використовували підробні паспорти, невідома.

Die Zeit пише, що група почала свій шлях із німецького міста Росток, що на балтійському узбережжі, 6-го вересня, тобто за 20 днів до підриву. Потім їх помітили на данському острові Крістіансу.

За даними розслідування, пізніше яхту повернули власнику брудною, а детективи знайшли на ній сліди вибухових матеріалів.

Розслідування триває

«Україна жодним чином не причетна до підриву «Північного потоку 2», – написав Михайло Подоляк. Навіщо Україні проводити операцію, яка «дестабілізує регіон і відвертає увагу від війни, адже аж ніяк не на користь нам», запитав він.

За повідомленням NYT, немає доказів співучасті українського уряду у підриві газопроводів, а рівень довіри адміністрації Байдена до Зеленського та його очільників служби нацбезпеки постійно росте.

Речник Ради нацбезпеки США Джон Кірбі сказав, що адміністрація Байдена зачекає на офіційні результати розслідування, яке проводять Німеччина, Швеція та Данія, і лише потім говоритиме про якісь висновки з боку США.

Представник німецького уряду сказав таке: «Федеральний уряд взяв до уваги нещодавній звіт The New York Times. Федеральний прокурор з жовтня 2020 року займається розслідуванням справи. Тому він визначає процедуру розслідування».

«Кілька днів тому Швеція, Данія та Німеччина повідомили Раду нацбезпеки США про те, що розслідування триває і що конкретних результатів ще немає», – додав речник німецького уряду.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні