Категорія
Війна
Дата

Forbes Digital

«Війну не виграти військовими методами». Американський аналітик із 30-річним досвідом роботи в Пентагоні Роберт Гемілтон учергове приїхав до України. Ось його висновки з «польових досліджень»

9 хв читання

Роберт Гемілтон, полковник армії США у відставці та аналітик Foreign Policy Research Institute /колаж Анастасія Левицька

Роберт Гемілтон, полковник армії США у відставці та аналітик Foreign Policy Research Institute Фото колаж Анастасія Левицька

Чи має Україна шанс на перемогу або ж Росія – на прорив лінії фронту? Пояснює Роберт Гемілтон

Практичний МBA від Forbes на реальних кейсах, щоб прокачати навички управління на прикладі Володимира Кудрицького, ексголови правління «Укренерго». 

Премʼєра другого сезону YouTube проєкту «Директорія» вже на каналі Forbes Ukraine!

Роберт Гемілтон має рідкісну експертизу. Його досвід – на перетині між військовою справою, політикою та міжнародними відносинами. Освіта – коледж штабу збройних сил Німеччини, Військовий коледж армії США, бакалавр Військової академії США, магістр російських досліджень та Ph. D. з політології Університету Вірджинії.

Гемілтон віддав понад 30 років кар’єри армії США та досяг звання полковника. Служив у важливих для американської зовнішньої політики країнах: Саудівській Аравії, Іраку, Німеччині, Білорусі, Катарі, Афганістані, Грузії, Пакистані та Кувейті. Викладав у Військовому коледжі армії США.

Після початку повномасштабної війни Гемілтон полишив роботу на уряд США. Як він сам пояснює, через безпекові обмеження йому як чиновнику не дозволяли часто приїжджати до України.

Зараз він очолює Євразійську програму досліджень у Foreign Policy Research Institute – американському аналітичному центрі, що спеціалізується на міжнародних відносинах. Та приїздить в Україну кілька разів на рік, щоб провести «польові дослідження».

Під час його чергового приїзду Forbes Ukraine вдалось поговорити з Гемілтоном про шлях до перемоги в російсько-українській війні, падіння Вугледару, Курську операцію ЗСУ, «план перемоги» президента Володомира Зеленського та нещодавню поїздку українського лідера до США.

Чи можлива перемога

З якою метою ви приїхали до України?

Головне питання мого дослідження – чи можлива воєнна перемога України? Яку структуру сил повинна мати українська армія, щоб досягти військових цілей. Вторинне – якої допомоги потребує Україна від партнерів для створення сил, здатних перемогти у війні.

Ще одна мета – відновити мережу контактів в Україні. Коли я працював в уряді США, мені не дозволяли приїжджати в Україну після повномасштабного вторгнення. Я відновлюю контакти і сподіваюсь бути тут 3–4 місяці на рік, доки триває війна.

Моя мета – говорити з американською аудиторією про війну, пояснювати, чому важливо, щоб Україна перемогла, а Росія програла. І що ми можемо зробити для цього.

Ви вже зробили якісь висновки?

Ще не маю головних висновків. Сьогодні говорив з одним екскерівником Генштабу. Я з ним згоден, що перемога лише військовими засобами неможлива. Це стосується і росіян також – вони не зможуть досягти цілей виключно військовими способами.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд