Категорія
Світ
Дата

Під тиском США. Чому Зеленського звинуватили у втручанні у вибори та які наслідки це матиме для України. Даг Клейн з Atlantic Council розповідає про скандал із Джонсоном, Трампом і Маркаровою

4 хв читання

Зеленський Маркарова Трамп боєприпаси /Razom for Ukraine

Даг Клейн, політичний аналітик у Razom for Ukraine та позаштатний аналітик Atlantic Council. Фото Razom for Ukraine

Спікер Палати представників США Майк Джонсон закликав Володимира Зеленського звільнити посла України у США Оксану Маркарову. Все через візит президента України на артилерійський завод у штаті Пенсильванія. Які наслідки дипломатичний скандал може мати для продовження допомоги Україні від США?

Практичний МBA від Forbes на реальних кейсах, щоб прокачати навички управління на прикладі Володимира Кудрицького, ексголови правління «Укренерго». 

Премʼєра другого сезону YouTube проєкту «Директорія» вже на каналі Forbes Ukraine!

23 вересня президент України Володимир Зеленський у рамках візиту до США відвідав збройову фабрику Scranton Army Ammunition Plant у Скрентоні (штат Пенсильванія). Саме там виробляють артилерійські боєприпаси 155-го калібру для української армії, які наразі є дефіцитом. Усе пройшло чинно: Зеленський поспілкувався з робітниками заводу та подякував за те, що їхня робота рятує тисячі життів в Україні. Здавалося б, звичайна дипломатична подія.

Але з візитом на Scranton Army Ammunition Plant було щонайменше три проблеми:

  • Скрентон розташований у Пенсильванії. Це один із ключових штатів, що вагається між демократами та республіканцями на виборах президента США і може дати одразу 19 голосів виборників одному з кандидатів з 270 необхідних для перемоги.
  • Разом із Зеленським завод відвідував губернатор штату Пенсильванія Джош Шапіро. Він є популярним демократом і вважається близьким до кандидатки у президенти – демократки Камали Гарріс. Шапіро був одним із фаворитів у кандидати Гарріс у віцепрезиденти, але в останній момент поступився губернатору Міннесоти Тіму Волзу.
  • Під час візиту на завод були присутні демократи Боб Кейсі та Метт Картрайт, які представляють виборчий округ Скрентона в Сенаті та Палаті представників. Республіканців на зустрічі не було.

Таке партійне представництво на заході у важливому для виборів штаті викликало роздратування у Республіканській партії.

25 вересня голова комітету Палати представників із нагляду Джеймс Комер анонсував розслідування візиту Зеленського на завод, щоб перевірити, чи не мав візит на меті «втручання у вибори США».

Пізніше у той самий день спікер Палати представників Майк Джонсон публічно закликав Зеленського звільнити посла України в США Оксану Маркарову. Він стверджує, що вона нібито організовувала візит та спеціально не запросила республіканців. «Візит очевидно був частиною політичної кампанії з метою допомогти демократам і є явним втручанням у вибори», – заявив Джонсон.

Паралельно з цим Зеленського критикує на мітингах республіканський кандидат у президенти Дональд Трамп. «Зеленський робить маленькі брудні випади в бік вашого улюбленого президента, мене», – заявив Трамп та вкотре пообіцяв вивести США з війни.

Скандал із республіканцями вибухнув під час важливого для України візиту до США. Під час нього Зеленський хотів презентувати Байдену, Гарріс і Трампу План перемоги, мета якого, як з’ясував Forbes, – посилити тиск на Росію, щоб змусити її до переговорів протягом трьох-чотирьох місяців.

Трамп, найімовірніше, не зустрінеться із Зеленським для обговорення плану. «Впевнений, що в Києві зараз божевілля. Тут, у Вашингтоні, теж божевілля», – ділиться враженням Даг Клейн, політичний аналітик у Razom for Ukraine та позаштатний аналітик Atlantic Council.

Forbes Ukraine запитав Клейна про скандал та його наслідки для України.

Чому, на перший погляд, звичайна поїздка Володимира Зеленського на завод у Скрентоні перетворилася на потужний дипломатичний скандал? 

Scranton Army Ammunition Plant – відомий артилерійський завод. Візит Зеленського туди був дуже важливим. Головна ідея – продемонструвати звʼязок між допомогою США Україні та інвестиціями в американські громади. Адже зброя, яку США передають Україні, виробляється в Америці американськими робітниками. Цей візит підтримували прихильники України в США. 

Але спікер Палати представників та республіканець Майк Джонсон поставився до цього візиту як до заангажованого політичного та партійного кроку [з боку України] у контексті передвиборчої президентської кампанії в США. Його основна претензія – на заході не було жодного республіканця.

Поясніть логіку. Чи був цей візит дипломатичною помилкою України?

У США двопартійність – основа всіх процесів. Це стосується й заходів, які повʼязані із зовнішньою політикою та міжнародними відносинами. Організатори намагаються зробити все можливе, щоб на них були представлені як демократи, так і республіканці.

Ми не знаємо, хто організовував поїздку Зеленського у Скрентон. Не виключено, що це могла бути армія США, оскільки цей завод у її підпорядкуванні. 

Напевно ж, вони дотримувалися всіх протоколів, запросили відповідних виборних посадовців штату Пенсильванія. Але всі вони – представники Демократичної партії. Республіканці не мають значного представництва в районі Скрентона.

Можливо, організатори в цьому разі не акцентувалися на політичному контексті. Інакше запросили б когось із членів Конгресу – республіканців, навіть якби той не представляв цей регіон. Когось на кшталт конгресмена Браяна Фіцпатріка, котрий є співголовою українського кокусу в Конгресі і є прихильником України. Це було б доречним, і захід не виглядав би заангажованим.

Якими можуть бути наслідки для України? Чи втратила Україна всі шанси налагодити хороший контакт із командою Дональда Трампа?

Не думаю. Адже було проведено роз’яснювальну роботу з республіканцями, командою Трампа та спільнотою MAGA.

Зараз підтримка України у США залишається двопартійною та потужною. «Я хочу допомогти Україні» – це не партійна і не суперечлива позиція. Навпаки. Протидія підтримці Україні є непопулярною позицією у США. Тож подивимося на події найближчих днів.

Що наразі є найкращим вибором для Зеленського – звільнити чи залишити пані посла України у США Оксану Маркарову?

Потрібно більше деталей. Але ця ситуація справді чинить значний тиск на Зеленського, на Україну та українських прихильників у США. Потрібно намагатися зробити все, щоб Україна була потужно представлена у Вашингтоні. Щоб був хтось, хто може говорити і з демократами, і з республіканцями.

Будь-який посол у США повинен мати довіру з усіх боків. Як і будь-який іноземний уряд повинен докласти чимало зусиль, аби цей посол був ефективним для своєї країни.

Найважливіше – це забезпечити Україні сильного адвоката у США, здатного підтримувати відносини та сприяти тому, щоб Україна отримувала допомогу, яка їй потрібна для перемоги. Все, що допоможе вижити Україні, українській демократії та перемогти Росію у цій війні, є пріоритетом для будь-якого рішення в США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд