Категорія
Свій бізнес
Дата

ФОПам приготуватися. Бюро економічної безпеки оштрафувало продавця одягу на 1 млн грн за неоформлених працівників. Як розглядаються такі справи?

3 хв читання

Перевірки ФОПів /Shutterstock

Перевірки ФОПів: що загрожує підприємцям за неоформлення працівників Фото Shutterstock

У грудні 2023-го президент Володимир Зеленський підписав закон про скасування мораторію на податкові перевірки. На ФОПів звертатимуть більше уваги, вважають юристи. Що загрожує підприємцям, які приховують неоформлених працівників і не платять за них податки

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 23.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Протягом двох років продавець одягу та взуття із Закарпаття працював на спрощеній системі оподаткування. Бюро економічної безпеки притягнуло його до відповідальності за неналежне оформлення працівників – подання завідомо неправдивої інформації до податкової. «Він не відобразив суми доходу, нарахованого на користь платників податків – фізичних осіб та утриманого з них податку», – йдеться в заяві БЕБ. 

Зі скасуванням мораторію на податкові перевірки БЕБ активніше візьметься за подібні справи, на ФОПів звертатимуть більше уваги, ніж раніше, каже Ірина Мельникович, юристка практики корпоративного та податкового права Axon Partners.  

У справі проти продавця одягу та взуття орган здійснював розслідування за ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України. «Така незаконна діяльність завдала державі 1 млн грн шкоди – детективи БЕБ забезпечили відшкодування ФОПом завданих збитків у повному обсязі», – йдеться в релізі бюро. Хоча ФОП не відобразив дохід і сплачений податок, що означає ухилення від сплати податків, підставою для відкриття кримінального провадження стало саме надання неправдивих відомостей. Як Бюро економічної безпеки розглядає такі випадки і яке покарання може чекати на ФОПів? 

Якщо припустити, що сума несплачених ФОПом податків і зборів становить 1 млн грн, цього недостатньо для притягнення до кримінальної відповідальності за статтею про ухилення, зазначає Ірина Мельникович. Несплачена сума має бути у 3000 разів більшою за встановлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян, говорить вона. У 2024 році – не менше 4 542 000 грн.

У ч. 2 ст. 366 КК передбачена суворіша санкція. Йдеться про підроблення документів, що спричинило тяжкі наслідки. Наприклад, майнову шкоду, сума якої дорівнює або більше 378 500 грн.

Що вважається підробленням документів?

1. Складання завідомо неправдивого офіційного документа.

2. Видача завідомо неправдивого офіційного документа.

3. Внесення до офіційного документа завідомо неправдивих відомостей. 

4. Інше підроблення офіційного документа. Наприклад, умисне підроблення договорів, первинних документів бухгалтерського обліку (актів наданих послуг, видаткових накладних, рахунків), внесення неправдивих відомостей до цих документів чи податкової або фінансової звітності тощо.

На практиці органи досудового розслідування доволі часто відкривають кримінальні провадження за ст. 212 та ст. 366 КК України одночасно, говорить Мельникович. Це можливо, якщо ухилення від оподаткування ще супроводжувалося й підробленням документів. 

У 2023 році БЕБ направило до суду 66 кримінальних проваджень щодо вчинення правопорушень, передбачених статтею про ухилення від сплати податків, йдеться у відповіді держоргану на запит Forbes. З початку 2024 року – 38. Підставами можуть бути самостійне виявлення детективом злочину, аналітичні продукти, акти перевірок, що надходять з ДПС України, тощо. 

Яке покарання може чекати на ФОПів? За ухилення від сплати податків і зборів у значних розмірах суди частіше накладають штраф від 85 000 до 170 000 грн, каже Ірина Мельникович. Рідше додатково застосовують позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років. Якщо є обтяжуючі обставини, наприклад, ухилення у великих чи особливо великих розмірах, то в більшості випадків на ФОПа може чекати також конфіскація майна.

У ці важкі для держави часи армія особливо потребує сумлінної сплати податків від бізнесу в повному обсязі, а також офіційного працевлаштування усіх працівників.

Данило Гетманцев Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики

Не кожен випадок означає вчинення кримінального правопорушення, говорить Мельникович. Крім перевищення встановленого ліміту недоплати, ухилення має бути умисним. БЕБ має довести, що підприємець розумів обов’язок сплатити податок у певному розмірі і свідомо його не виконав, пояснює юристка. «Якщо до притягнення до відповідальності ФОП встигне сплатити необхідні податки, збори, нараховані фінансові санкції і пеню, то кримінальної відповідальності можна уникнути», – додає вона. Детективи БЕБ у цей час здійснюють досудове розслідування, зазначили в бюро. 

Це не означає повну амністію від відповідальності. Податковим кодексом передбачено штраф, пеню і можливість застосування адміністративної відповідальності. У 2023 році підприємці заплатили 544 млн грн за направленими до суду кримінальними провадженнями за статтею про ухилення від сплати податків. У 2024-му – 2,7 млрд грн, йдеться у відповіді БЕБ на запит Forbes Ukraine. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні