Категорія
Свій бізнес
Дата

Ізраїльський бізнес виріс на тому, що не боявся помилятися. Що потрібно знати українським підприємцям, які хочуть з ним співпрацювати? Досвідом ділиться засновник Newxel Андрій Безручко 

3 хв читання

бізнес в Ізраїлі /з особистого архіву

Андрій Безручко, CEO та засновник ІТ-компанії Newxel Фото з особистого архіву

Ізраїль не чекатиме роками на втілення бізнес-ідеї. Ізраїльські підприємці можуть змінювати умови співпраці навіть після підписання договору. Проте сприймають бізнес-партнерство майже як родину та люблять емпатію. Що потрібно знати перед експансією на ізраїльський ринок, розповідає Андрій Безручко, засновник Newxel 

Інвестуйте в знання, інвестуйте в Україну. До 26 серпня включно отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 33%.

Промокод: INDEPENDENT

Оформлюйте підписку за посиланням.

Інновації Ізраїлю стимулюють до обʼєднання калейдоскопа людей з різним бекграундом та етнічним корінням, а компанії високо цінують креативні рішення й особисту комунікацію. Ізраїльський бізнес виріс на тому, що не боявся помилятися. Далі – особливості ринку Ізраїлю, про які потрібно знати українському бізнесу.

Чотири специфічні моменти ринку

Встановіть особисті контакти наживо

Зайти на ізраїльський ринок з нуля реально – проте треба встановити з усіма особистий контакт. Вісім років тому ми приїхали невеликою командою на DLD Conference у Тель-Авіві, завчасно спланувавши понад 50 зустрічей. Ми не мали за спиною історій успіху чи великих клієнтів, рекомендацій чи референсів, проте мали ефективне розвʼязання проблем клієнта. 

Готуйтеся до динамічних і жорстких перемовин

У бізнес-спілкуванні в Ізраїлі цінують чесність та прямоту в обговореннях. Переговори для них як азартна гра – потрібно бути готовим до відкритих і жорстких перемовин. Ізраїльські підприємці хочуть отримати найвигідніші умови і можуть запропонувати нові умови навіть після підписання договору.

Впродовж першої зустрічі з одним із клієнтів ми підписали угоду. Вже після 30 хвилин зустрічі ми обговорювали умови співпраці – самі не встигли оговтатися, як до цього перейшли.

Перемовини були важкі, проте наступного дня ми підписали контракт з обох сторін. В Україні такий же процес міг розтягнутися на тижні, в Європі – на місяці. 

Наймайте локальних співробітників

Ізраїльський ринок відкриє вам двері, якщо ви матимете локальних співробітників у команді, які спілкуватимуться однією мовою та будуть фізично доступні для локальних клієнтів. Це можуть бути керівники компанії, менеджери по роботі з клієнтами або business development. 

Необхідна кількість місцевих представників залежить від індустрії та розміру компанії. У нашому бізнесі достатньо кількох людей, які знають локальний ринок, можуть з ним працювати та їздити на зустрічі. 

Проте іноземні громадяни не допускаються до оподаткування компанії в Ізраїлі – натомість потрібно призначити місцевого податкового резидента. У ролі поручителя може виступати бухгалтер, адвокат, або ж найманий директор, який є громадянином Ізраїлю.

Перевершуйте очікування клієнтів

Ізраїльські клієнти потребують більше, ніж виконання умов договору. Вони очікують інноваційних рішень, які покращать бізнес-процеси та значно вплинуть на загальний успіх їхніх проєктів.

Робота «для галочки» – погана стратегія. У нашому випадку стартапи очікують не просто ефективного технічного професіонала, а емоційно залученого, відданого кандидата, який демонструватиме лідерство. Тобто це повинна бути людина, яка матиме бажанням впливати на зростання і результат. 

Інструкція: як відкрити бізнес в Ізраїлі

Процес відкриття компанії можна розподілити на чотири етапи:

Відкриття банківського рахунку. Це є обовʼязковою умовою для подання та розгляду документів на набуття статусу підприємця.

Рахунок у банку може відкрити тільки особисто її власник, і банк захоче дізнатися все про бенефіціарів.

Далі в податкову інспекцію слід подати спеціальний бланк про бажану діяльність на території Ізраїлю.

Отримання статусу підприємця. Офіційно набути статусу підприємця можна буквально за один день. А ось підготовка до подачі багатьох документів може зайняти набагато більше часу.

У відомстві національного страхування теж потрібно заповнити низку документів, стати на облік, а також отримати про це офіційний документ. І якщо людина робить це вперше і самостійно, то незнання певних бюрократичних тонкощів може сповільнити процес.

Реєстрація у податковій. Наприкінці потрібно знову відвідати податкову інспекцію та показати там отриманий у національній страховій установі документ про те, що вас поставили на облік. Далі відбудеться безпосередня реєстрація вашого підприємства.

У деяких випадках може бути потрібний дозвіл на здійснення діяльності. Це стосується послуг, повʼязаних з певними професіями: наприклад, юристи, ветеринари, архітектори, медичні працівники та деякі інші фахівці зобовʼязані мати ліцензію, що дозволяє працювати в Ізраїлі.

Іноземцям також може знадобитися додаткове навчання, стажування та складання іспитів.

Назва компанії. Ретельно обирайте назву вашої компанії. Вона не повинна порушувати права інших компаній. Якщо ви хочете створити компанію з назвою Nestle у текстильній ніші, вам відмовлять, попри те, що ви створюєте бізнес у відмінному від корпорації сегменті. 

При реєстрації компанії ви маєте подати три альтернативних варіанти її назви. Серед них реєстратор може обрати той, який йому подобається найбільше.

Також, якщо ви хочете зареєструвати товариство з обмеженою відповідальністю, в назві вашої компанії обов’язково має міститися LTD.

Для фіналізації всіх процедур із відкриття компанії та налагодження операційних процесів й обліку мені вистачило дводенної поїздки в Ізраїль. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд