Категорія
Свій бізнес
Дата

Новенький на Etsy. Що потрібно зробити підприємцям перед відкриттям нового магазину на найбільшому міжнародному маркетплейсі для крафтових майстрів

Як продавати на маркетплейсі etsy /Ілюстрація Олександра Карасьова

Україна посідає 13-е місце в глобальному рейтингу Etsy. Фото Ілюстрація Олександра Карасьова

З 17 жовтня українським підприємцям доступна можливість реєструвати нові магазини на найбільшому хендмейд-маркетплейсі світу Etsy. Інструкція для початківців на Etsy від директорки департаменту міжнародних операцій «Укрпошти» Юлії Павленко та Forbes

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Український бізнес на Etsy у цифрах

Повномасштабна війна змусила українців знаходити нові підходи до ведення бізнесу, зокрема виводити його за межі країни. Etsy – ідеальне рішення для хендмейдерів з непересічними ідеями. А нововведення лише полегшують старт на маркетплейсі-гіганті. 

Etsy налічує 92 млн активних покупців і 7,5 млн продавців та спеціалізується на реалізації хендмейд-товарів. Щомісячна кількість унікальних візитів – понад 400 млн. Згідно з даними сервісу Koalanda, у 2022 році на Etsy активно працювали 24 500 українських магазинів. Такі показники дали змогу посісти Україні 13-е місце в глобальному рейтингу Etsy.

Українська продукція, виготовлена власноруч, є популярною на всіх континентах. Хендмейдери з України активні, коли йдеться про лістинги. За кількістю лістингів українці займають 7-е місце у світі. 1,6 млн лістингів – карток українських товарів – доступно для продажу.

Крім того, середній місячний дохід одного українського магазину становить понад $1000, що говорить не лише про попит на український хендмейд та майстерність виробників з України, а й високу ефективність ведення бізнесу. Найбільший попит мають такі експортні напрямки, як США, Канада, Британія, Австралія та Японія.

Найпопулярнішими категоріями міжнародних замовлень з України є художні мистецькі твори, декор для дому, крафтові аксесуари, ювелірні вироби, одяг та взуття, товари весільної тематики, аксесуари для електроніки, косметика, товари для тварин. Тож виробники саме з цих категорій потенційно мають великий горизонт роботи. 

1. Тренди у ніші 

Перший крок перед запуском магазину на Etsy – аналіз ринку та оцінка потенціалу для продажів. Отримати аналітичні дані можна через платформи eRank, Koalanda та Marmalead. Ці інструменти дають статистику щодо попиту обраного товару на Etsy, вплив сезонності на товар та середній чек на ніші, каже авторка курсу «Прокачай Etsy» Катерина Вітковська на вебінарі від «Укрпошти». 

Підписка на Marmalade коштує $19 на місяць та аналізує статистику по Etsy по всьому світу. eRank коштує $6-$30, показує інформацію лише для топ країн. В Etsy є наразі сім пріоритетних напрямків для розвитку. Це в першу чергу англомовні країни, США, Британія, Австралія, Канада. У Європі найбільші країни, які споживають на Etsy – Франція і Німеччина. 

Etsy Marketplace /Shutterstock

Etsy Marketplace Фото Shutterstock

Крім аналізу трендів на своїй ніші, підприємцям потрібно ознайомитись з трендами і в суміжних нішах. «Шукати тренди найпростіше в Google та Pinterest», – каже Вітковська. Ще одна паралель – тренди на самому маркетплейсі. Цільова аудиторія Etsy відрізняється від усіх інших майданчиків, тож і тренди на маркетплейсі можуть відрізнятися від глобальних. «На Etsy приходять люди, які хочуть купити щось унікальне, чого більше немає ніде, чого вони більше ніде не можуть купити», – каже Вітковська. 

Кожного сезону Etsy випускає свій огляд трендів – Etsy Marketplace Insights. В рапорті компанія вказує де збільшується кількість пошукових запитів, що людям стає цікавіше в той чи інший момент, чи навпаки перестає бути цікавим. 

2. Алгоритми Etsy 

Згідно з опитуванням Etsy, понад 80% покупців кажуть, що вони приходять на маркетплейс, щоб придбати щось унікальне, створене з якоюсь метою, філософією. Тому підприємцям потрібно не просто виставити товар і ціну, а вміти розповісти історію, яка стоїть за брендом чи товаром. 

«Etsy вважає, що вони створили ідеальну структуру інтернет-магазину, прочитавши інформацію в якому потенційний покупець може прийняти рішення що він готовий придбати», – каже Вітковська. Якщо в магазині залишились незаповнені поля з описом товару чи історією бренду, алгоритми Etsy вважатимуть, що у покупця буде недостатньо інформації, аби прийняти рішення про покупку. Такі товари Etsy відображає нижче у пошуку. 

Для старту на маркетплейсі продавцю знадобиться банер для магазину, мінімальний розмір якого – 1200х200 рх. Також потрібні: іконка магазину, пʼять фотографій для історії бренду, відео для історії бренду та візуальні матеріали до товарів. Фотографій має бути десять на кожен товар. «Фото- та відео- контент – одна з можливостей показати унікальність товарів», – каже Вітковська. 

3. Ефективне просування внутрішніми інструментами Etsy  

Чим дорожчий ваш товар, тим більше ваш покупець хоче про вас знати, каже Спеціалістка з Etsy-просування Тетяна Бондар на вебінарі E-Export School від «Укрпошти». Такі магазини мають супроводжуватись активними соціальними мережами. Люди будуть підписуватись і довго виношувати рішення про купівлю товару. Чим товар дорожчий, тим повільніше він буде просуватись. 

Товари на Etsy /Shutterstock

Товари на Etsy Фото Shutterstock

Чим товар дешевше, тим вищий його показник конверсії. На меншу кількість кліків продавець з дешевим товаром набагато швидше набере статистичні дані і розуміння того, який лістинг продається краще. 

«Кожен новий лістинг, який ви завантажуєте в ваш магазин, Etsy тестує, щоб проаналізувати, наскільки він цікавий людям», – каже Бондар. За її словами, Etsy регулярно оновлює видачу топ товарів, тож маркетплейс завжди готовий просувати щось нове. Якщо на новий лістинг клікнуть, для Etsy це показник, що цей товар перспективний. 

«Якщо Etsy обирає між товарами, які продаються однаково, він першим покаже товар від місцевого бізнесу», – каже Бондар. Для американського покупця, Etsy покаже в першу чергу товар з Америки. Якщо з двох аналогічних товарів, один – американський, а інший — український, і український статистично продається краще, то Etsy покаже його вище. «В пріоритеті у Etsy – конверсія, а не локація», – каже Бондар.

4. Зовнішній трафік як додаткові можливості 

Будь-який маркетплейс, Etsy зокрема, любить, коли продавці приводять нових клієнтів через соціальні мережі, як Instagram, Pinterest, Facebook. Такі магазини краще індексуються та є пріоритетними у пошуковій стрічці. 

Зовнішній трафік може принести збільшення продажів і покращити рейтинг продавця. «Це також і підвищення впізнаваності бренду, коли ви знаходитеся перед очима у своєї цільової аудиторії не лише на маркетплейсі, а й в інших соціальних мережах», – каже PPC директор інтернет-маркетинг агенції Webpromo Іван Бурач на вебінарі E-Export School від «Укрпошти». 

Перспективним інструментом є YouTube, оскільки там є контент про розпаковки та огляди товарів, де в описі під відео відразу є перехід на маркетплейс. При формуванні стратегії просування і зовнішнього трафіку, варто звертати увагу в якій соціальній мережі є ваші клієнти. «Для деяких бізнесів, наприклад, може бути супервеликий попит в YouTube на розпаковку товару, – каже Бурач. – Але якщо у видачі YouTube за вашим запитом немає пропозиції, то ваша аудиторія може бути ближче до Facebook чи Instagram». 

Переваги зовнішнього трафіку – велике охоплення аудиторії. Facebook та Instagram – платформи, що збирають велику кількість даних про користувачів. «Таким чином, ми можемо обирати саме ту аудиторію, яка нам буде підходити», – каже Бурач. Це підвищує точність націлювання і знижує вартість залучення нових клієнтів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні