Категорія
Свій бізнес
Дата

Важко відпустити. 36 сервісів, якими українські компанії можуть замінити російські 1С, Bitrix24 та YClients (велика та детальна добірка)

Заміна російських 1С, Bitrix24 та YClients /ілюстрація Ілля Колесник для Forbes Ukraine

Forbes зробив добірку сервісів для ERP, CRM та HRM, які можуть замінити для українських підприємців 1С, Bitrix24, YClients та інші продукти країни-агресора. Фото ілюстрація Ілля Колесник для Forbes Ukraine

Попит на фахівців для роботи з російською бухгалтерською програмою 1С зріс майже вдвічі у 2023 році: до 4044 проти 2386 у 2022‑му вакансій на Work.ua. Понад 7300 вакансій зі згадкою 1С розміщено на Robota.ua. Чому компанії досі не можуть замінити токсичний софт і які існують альтернативи?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У травні 2023‑го російська CRM-система Bitrix24 оголосила про закриття в Україні та видалення даних користувачів. Співзасновник українського сервісу автоматизації бізнесу Uspacy та колишній гендиректор Bitrix24 в Україні Дмитро Суслов розраховував на зростання бізнесу. «Гіпотеза масового переходу не підтвердилася», – каже він. Українські компанії продовжують використовувати Bitrix24 попри його фактичне закриття. «Користувачі подали запити на міграцію даних у інші доменні зони системи, зокрема bitrix24.com або bitrix24.eu», – пояснює він.

Схожим чином втримав клієнтів і російський сервіс онлайн‑бронювань YClients. До вторгнення він займав 35–40% ринку автоматизації сфери послуг, зараз – понад 25%. Ще 2022 року YClients почав розсилати українським користувачам пропозиції перейти на «міжнародну» систему Altegio, яка, ймовірно, повʼязана із росіянами. За цей час Altegio набрала понад 30 000 завантажень на App Store та Google Play, тоді як українські аналоги Appointer та Blocknotapp – 2700 і 1250 відповідно.

Похитнути лідерство російського софту намагаються майже три десятки вітчизняних продуктів. Головні перепони для переходу – висока вартість, складність міграції даних і тривала адаптація під потреби бізнесу. Перехід із російського софту може зайняти рік‑півтора, ділиться засновник і CEO компанії Sheriff Дмитро Стрижов, який змінив 1С на українську CRM OneBox. «Під час перенесення даних втрачається коректність і частину з них доводиться вводити вручну», – розповідає він.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні