Категорія
Інновації
Дата

Пов'язаний з росіянами сервіс автоматизації перукарень досі займає понад 25% українського ринку. Тепер російську компанію ще й викупив власник «Вконтактє». Що відбуваєтсья?

Сервіс автоматизації клієнтів перукарень та барбершопів Altegio

Сервіс автоматизації клієнтів перукарень та барбершопів Altegio

Російський сервіс автоматизації YClients перевів частину українських клієнтів на систему Altegio, яка позиціюється як міжнародна. Тепер YClients належить російському холдингу VK, а вона досі має четверту частину ринку. Які ризики?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Російський холдинг VK, якому належать соцмережі «Вконтактє» та «Одноклассники», придбав 100% групи компаній YClients, що розробляє платформу автоматизації онлайн-записів для сфери послуг, повідомила пресслужба VK. Суму угоди сторони не розголошували. VK очолює Володимир Кірієнко – син першого замголови адміністрації президента РФ Сергія Кірієнка.

До початку повномасштабного вторгнення YClients мав в Україні приблизно 35-40% ринку автоматизації сфери послуг, зазначає фаундер аналогічного українського сервісу Bloknotapp Нестор Койляк. «Вони в Україні агресивно давили знижками, пропонуючи до 60% від ціни на сайті й контракти на два-три роки», – додає він. 

Після початку повномасштабного вторгнення російська компанія, схоже, знайшла вихід зберегти для себе український ринок. Офіційно YClients не працює в Україні, клієнтів сервісу перевели на систему Altegio, яка позиціюється як міжнародна. Вона має такий самий функціонал та схожий дизайн, писало у своєму розслідуванні AIN.UA. Яка частка українських бізнесів продовжує платити за софт, пов’язаний з Росією? 

Були YClients – стали Altegio 

Системи на кшталт YClients допомагають салонам автоматизувати запис клієнта, накопичити клієнтську базу, робити розсилки та пропонувати знижки. Також вони дають можливість подивитися, скільки один майстер заробив у порівнянні з іншим, та відстежувати залишки вартісних розхідних матеріалів. 

«Сильною стороною YClients була кастомізація софту – клієнти могли налаштувати під себе звіти за конкретним майстром, продажем різних послуг і продуктів», – каже Койляк. Додатковий заробіток YClients – тренінги для персоналу з користування платформою, додає він. 

Гроші YClients

Російська система онлайн-запису та автоматизації бізнесу у сфері послуг YClients існує з 2010-го. Фаундери – росіяни Юрій Петров, Станіслав Петрик та Дмитро Шестаков. У 2013 році проєкт залучив $25 000 від Glavstart, у листопаді 2017-го розробники системи підняли вже $600 000 від Guard Capital – Московського фонду прямих і венчурних інвестицій, йдеться у даних Dealroom.

У грудні 2019 року YClients отримав $10 млн від Guard Capital та іншого російського фонду Elbrus Capital.

Після початку повномасштабного вторгнення YClients почала втрачати українських клієнтів. Притік заявок протягом березня–липня 2022-го відчув український Bloknotapp. «Кількість нових клієнтів тоді зросла у 2-2,5 раза», – запевняє Койляк.

YClients намагалася втримати українських клієнтів, пропонуючи їм пільгову підписку мало не на рік або на півтора вперед, повідомляє кофаундер аналогічного сервісу Appointer Віталій Бродетскі. 

У червні 2022 року клієнти YClients почали отримувати повідомлення про необхідність терміново перейти на ідентичний сервіс Altegio. У зворотному випадку їм погрожували видалити обліковий запис та всі інтеграції, писав AIN.UA. Додаток Altegio має подібний дизайн і той самий функціонал, що й YClients, а HR Altegio одночасно працювала на аналогічній посаді у YClients, писало видання. У коментарі виданню AIN.UA представники компанії наголошували, що Altegio повністю незалежний від YClients.

На сайті Altegio вказано, що компанія інкорпорована на Кіпрі. Українську юрособу ТОВ «АЛТЕДЖІО ЮКРЕЙН» зареєстровано у квітні 2022-го на громадянку України Моніку Ковальську. «Багато українських салонів почали виправдовувати використання цього програмного забезпечення тим, що це не російська компанія, а кіпрська», – каже Койляк. 

На цей час Altegio не одна компанія, в різних країнах бізнесом володіють та керують різні люди, пояснює засновник YClients Юрій Петров.  «Навесні ми передали всі вихідні коди всіх продуктів партнерам, разом із інструкціями, як розгорнути платформу на інших серверах. Проте у мене немає жодного доступу до діючих версій коду, до даних або чого-небудь», – зазначає Петров.  

Forbes звернувся до компанії Altegio з проханням прокоментувати зв’язки з YClients, однак не отримав відповідь на момент публікації матеріалу.  

Пов'язаний з росіянами сервіс автоматизації перукарень досі займає понад 25% українського ринку. Тепер російську компанію ще й викупив власник «Вконтактє». Що відбуваєтсья? /Фото 1
Пов'язаний з росіянами сервіс автоматизації перукарень досі займає понад 25% українського ринку. Тепер російську компанію ще й викупив власник «Вконтактє». Що відбуваєтсья? /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Позиції YClients (Altegio) в Україні 

Ринок систем онлайн-запису достатньо фрагментований і складається з близько 20 гравців різної величини, каже Койляк. У цій ніші працюють українські Appointer, Bloknotapp, Bookon, Cleverbox, Beauty pro та сервіс Easy week, який розробляє українська команда в Німеччині.  

Російський YClients до початку повномасштабного вторгнення був лідером українського ринку. За період з 2021 по грудень 2023 року у додатка російського YClients для AppStore – 16 000 завантажень в Україні, йдеться у даних ASO від Netpeak Group

Altegio, по суті перейменований для українців YClients, вже набрав 20 000 завантажень в AppStore та понад 10 000 у Google Play. Українські системи автоматизації мають значно менші цифри: Appointer – 1700 й 1000 завантажень, Bloknotapp – 250 та 1000.  

На сьогодні частка YClients (разом з Altegio) в Україні серед сервісів автоматизації сфери послуг скоротилася до 25%, вважає Койляк. «Вони досі тримають 35-40% на ринку», – не погоджується з ним Бродетскі з Appointer й додає, що у них обслуговуються майже всі мережі українських барбершопів. Вартість софту – від 245 грн на місяць, якщо підписати договір на два роки. Виторг ТОВ «АЛТЕДЖІО ЮКРЕЙН» у перший рік заснування перевищив 4,9 млн грн, йдеться у даних YouControl. 

До повномасштабного вторгнення YClients мав дві третини ринку барбершопів, визнає Койляк. «Це був дефолтний go-to solution для всіх топових мереж», – додає він. За його оцінками, вона втратила 30% цих клієнтів після початку вторгнення. 

Після купівлі сервісу холдингом VK російське керівництво може отримати доступ до імені, прізвища та номера телефону клієнтів українського бізнесу, які використовують Altegio, каже Бродетскі. «Це дані мінімум десятків тисяч українців», – додає він.

Бізнес неохоче відмовляється від звичного для себе софту, зазначає Дмитро Суслов, фаундер Uspacy – українського аналога Бітрікс24. «Основний аргумент користувачів – нам зручно», – каже він. Додаткова перешкода – гроші. «За будь-яким софтом стоїть впровадження, яке часто коштує навіть дорожче», – пояснює Суслов.

Один з офісів Altegio зареєстровано у Гонконзі, засновником Altegio значиться фаундер YClients Юрій Петров, йдеться у розслідуванні NGL.media від 14 грудня 2023 року. У документах на реєстрацію він вказав адресу в Сан-Паоло, де теж є офіс Altegio. 

«Пан Петров немає жодного впливу на роботу Altegio в Україні», – зазначив ко-фаундер Altegio Europe Теодор Дробчак. Локальні компанії які працюють під брендом Altegio на різних територіях не мають впливу на інші ринки, додає він. 

«Ми не знаємо і не розуміємо, навіщо він реєстрував цю компанію», – додає заступник директора з розвитку Altegio Україна Володимир Голуб. 

У ліцензійному договорі компанія Altegio Ukraine вказана як субліцензіар і кіпрської Altegio Limited, йдеться у розслідуванні NGL. Посилання на сторінці субліцензійного договору-оферти на право використання програми для ЕОМ «Altegio» українського сайту веде на сторінку кіпрської Altegio Limited. 

«Altegio Europe має ексклюзивні дистрибюторські права продавати програмне забезпечення на території України», – каже Дробчак. За його словами, Altegio Ukraine є субліцензіатом європейської компанії з початку свого існування – квітня 2022 року. Наявність будь-яких зв’язків української компанії з кіпрською Altegio Limited заперечує і Голуб. 

«На території Європи працює Altegio Europe, власником якої є Теодор Дробчак. У Бразилії та Вірменії теж є бізнеси Altegio, які не залежать від європейської компанії», – зазначив Голуб. За його словами, виключення – українська Altegio, яка вважається територією європейського ринку, розповсюдженням продукту на якому займається Altegio Europe. 

Також Голуб додав, що СБУ перевіряла українську Altegio за скаргами українських конкурентів у листопаді 2023 року, але досудових розслідувань щодо компанії спецслужба не веде.

Європейська Altegio нікому не виплачує роялті і на поточний час не стягує роялті з Altegio Україна, додає Дробчак. Також він зазначив, що Altegio з початку роботи Altegio Europe надала безкоштовний доступ до софту всім українським підприємцям, «щоб допомогти маленькому бізнесу».  

У застосунку сервісу Altegio for Business в App Store зазначено, що авторські права належить саме кіпрській компанії Altegio Limited. Цей факт пан Дробчак, який вказаний як розробник додатку, назвав помилкою. «Ми поправимо її найближчим часом», – додав він.  

Вивчивши API європейської Altegio, NGL.media виявили в документації сервісу функції з запитами на Yclients. «Altegio – це копія. Ми скопіювали весь код YClients. У цієї копії можуть бути одруківки, які не виправили при копіюванні», – допустив Дробчак. Також він додав, що на скріншоті від NGL.media не видно у якій саме функції знайшли «слід YClients». 

За словами Дробчака, Altegio знаходиться в процесі виправлень юридичних даних, однак через кешування сайтів на це може знадобитися 24 години.

Дисклеймер. Додано коментар компанії Altegio виданню AIN.UA та коментар засновника YClients Юрія Петрова. Заголовок публікації було уточнено. Додано розлогу відповідь представників компанії Altegio.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні