Категорія
Свій бізнес
Дата

Втамувати голод. 26 актуальних франшиз у сфері громадського харчування. Підбірка Forbes (+інвестиції, роялті, окупність)

кафе франшиза, ресторан по франшизі, франшиза фастфуд, купити франшизу ресторана /колаж Анастасія Левицька

Підбірка франшиз кав'ярень, ресторанів і закладів швидкого харчування Фото колаж Анастасія Левицька

Сфера харчування демонструє відновлення після падіння у 2022 році. Forbes зробив підбірку франшиз закладів швидкого харчування, піцерій, пекарень та кав'ярень, що працюють на ринку не менше трьох років і пройшли випробування ковідом і війною

Громадське харчування залишається однією з найбільш затребуваних та стійких до відновлення сфер франчайзингу, розповіли Forbes експерти компаній MOST Franchising, Franchise Group і «Франч». Напередодні повномасштабного вторгнення в Україні працювало 7200 партнерських об’єктів, або майже чверть від загальної кількості закладів за франшизою, згідно з дослідженням Franchise Group. Реєстрація нових бізнесів з ресторанними кведами у 2023 році на 8% перевищила довоєнні показники, йдеться в дослідженні компанії Poster, яке є в розпорядженні Forbes.

Крім вибору локації, при купівлі харчової франшизи варто враховувати час, необхідний для відкриття перед початком сприятливого сезону, зазначає співзасновниця MOST Franchising Катерина Бенівська. До прикладу, середина літа може бути піком попиту на продаж морозива, в той час, як для кав’ярень це весна–осінь. «Якщо людина купує франшизу запізно, вона може не встигнути підібрати локацію та відкритися й, по суті, втрачає перший сезон і мусить певний час дофінансовувати бізнес», – пояснює вона.

Через відсутність єдиного реєстру франчайзингових договорів оцінка темпів на цьому ринку є доволі суб’єктивною, каже Бенівська. «Ми чітко бачимо, що суттєво зріс попит на пропозиції з загальною сумою інвестицій до $20 000», – додає вона. У сфері харчування основний тренд зараз – на дешеву їжу, вважає співзасновник компанії «Франч» Роман Кирилович. «Якщо середній чек низький – мережа розвиватиметься», – пояснює він.

Скільки коштує франшиза ресторану, «демократичного» закладу чи пекарні в Україні сьогодні? Нижче ми зібрали власний каталог франшиз харчування, які працюють на ринку від трьох років. Вони поділені на три категорії: фастфуд, піцерії та пекарні, кав’ярні й ресторани. При підготовці добірки ми спілкувалися з мережами про актуальність їхніх умов франчайзингу, а також використовували дані компаній Franchise Group, MOST Franchising, «Франч», Franchise Capital. Франшизи ранжовані від найменшої до найбільшої суми інвестицій.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні