З листопада в Україні перестали діяти спрощення, що дозволяли не пред’являти товар на митниці. /Getty Images
Категорія
Свій бізнес
Дата

Forbes Digital

Бізнес застряг на митниці. Все через правила ЄС, які тільки запрацювали в Україні. Що робити підприємцям, аби уникнути збитків

4 хв читання

З листопада в Україні перестали діяти спрощення, що дозволяли не пред’являти товар на митниці. Фото Getty Images

На митниці запрацювали нові правила оформлення товарів при в’їзді та виїзді з країни. Тепер експортерам та імпортерам обов’язково потрібно заїжджати та пред’являти товари в зоні митного контролю. Раніше заїзд був вибірковим. Про зміни було відомо ще в 2019 році, але деякі підприємці все одно незадоволені. Як нововведення на митниці вплинуть на роботу бізнесу?

У листопаді 2023 року компанія з виробництва манікюрних пилососів SheMax зіштовхнулася з проблемами в експорті. SheMax не змогли відправити свою продукцію в Грецію, дозавантаживши товар у чиюсь фуру, писала співзасновниця SheMax Тетяна Шелест на своїй сторінці у Facebook. «Ми вимушені були везти маленьку партію окремим авто – це економічно не вигідно, транспортні витрати зростають у два-три рази», – додала вона.

Що сталося? З 7 листопада 2023 року набрали чинності зміни в Митному кодексі України в рамках приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту NCTS, відповіли у Державній митній службі на запит Forbes. Це обов’язкова умова для вступу до ЄС та одне з ключових зобов’язань України в Угоді про асоціацію з ЄС. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні