Категорія
Компанії
Дата

Forbes Digital

«Будуємо вертикально-інтегрований холдинг». «ТАС Агро» Сергія Тігіпка планує заснувати власний флот, морський термінал та заводи з переробки. СЕО компанії – про те, як війна змінила її стратегію

4 хв читання

Олег Заплетнюк /пресслужба «ТАС Агро»

Генеральний директор «ТАС Агро» Олег Заплетнюк Фото пресслужба «ТАС Агро»

Поки український агроринок думає, чи варто інвестувати у переробку агропродукції, компанія «ТАС Агро» мільярдера Сергія Тігіпка експортує тисячі літрів олії. Хоча до 2022 року компанія продавала виключно сировину. В результаті виторг у 2023-му подвоївся, до 2,6 млрд грн. Як перехід на переробку дозволяє зменшити воєнні ризики, отримати додаткову маржу та будувати амбітні плани, розповідає керівник агрохолдингу Олег Заплетнюк

На 80 000 гектарів у Чернігівській, Сумській, Київській, Вінницькій, Кіровоградській, Херсонській та Миколаївській областях «ТАС Агро» Сергія Тігіпка вирощує сою, соняшник, ріпак, пшеницю, ячмінь і кукурудзу. У 2023 році компанія подвоїла виторг до 2,6 млрд грн, за даними YouControl. Прибуток – 156 млн грн проти збитку в 85 млн грн у 2022-му.

До російського вторгнення бізнес-модель компанії була максимально простою – доставити вирощену сировину в український порт, де її викуповували міжнародні та українські трейдери, пояснює комерційний директор холдингу Антон Жемердєєв. Проте російський морський флот перекреслив такий підхід – трейдери пішли, порти – заблоковані. Компанія почала сама продавати продукцію кінцевому споживачу, а влітку 2022 року домовилась про переробку тестової партії сировини.

Експеримент приніс $220 на тонні додаткового доходу і повністю змінив стратегію «ТАС Агро». В 2024-му компанія інвестує $15 млн у оновлення застарілої техніки, впроваджує вологозберігаючі технології та відмовляється від неефективної оранки землі. План на найближчі три-чотири роки – збільшення земельного банку на 20% і створення вертикально-інтегрованого агрохолдингу.

«Сьогодні дуже важливо бути незалежним, тобто контролювати весь ланцюг логістики», – каже Заплетнюк. 

Як війна змінює один з найбільших агрохолдингів країни? 

Інтервʼю з Заплетнюком скорочене та відредаговане для ясності. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні