Категорія
Компанії
Дата

«Будуємо вертикально-інтегрований холдинг». «ТАС Агро» Сергія Тігіпка планує заснувати власний флот, морський термінал та заводи з переробки. СЕО компанії – про те, як війна змінила її стратегію

Олег Заплетнюк /пресслужба «ТАС Агро»

Генеральний директор «ТАС Агро» Олег Заплетнюк Фото пресслужба «ТАС Агро»

Поки український агроринок думає, чи варто інвестувати у переробку агропродукції, компанія «ТАС Агро» мільярдера Сергія Тігіпка експортує тисячі літрів олії. Хоча до 2022 року компанія продавала виключно сировину. В результаті виторг у 2023-му подвоївся, до 2,6 млрд грн. Як перехід на переробку дозволяє зменшити воєнні ризики, отримати додаткову маржу та будувати амбітні плани, розповідає керівник агрохолдингу Олег Заплетнюк

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

На 80 000 гектарів у Чернігівській, Сумській, Київській, Вінницькій, Кіровоградській, Херсонській та Миколаївській областях «ТАС Агро» Сергія Тігіпка вирощує сою, соняшник, ріпак, пшеницю, ячмінь і кукурудзу. У 2023 році компанія подвоїла виторг до 2,6 млрд грн, за даними YouControl. Прибуток – 156 млн грн проти збитку в 85 млн грн у 2022-му.

До російського вторгнення бізнес-модель компанії була максимально простою – доставити вирощену сировину в український порт, де її викуповували міжнародні та українські трейдери, пояснює комерційний директор холдингу Антон Жемердєєв. Проте російський морський флот перекреслив такий підхід – трейдери пішли, порти – заблоковані. Компанія почала сама продавати продукцію кінцевому споживачу, а влітку 2022 року домовилась про переробку тестової партії сировини.

Експеримент приніс $220 на тонні додаткового доходу і повністю змінив стратегію «ТАС Агро». В 2024-му компанія інвестує $15 млн у оновлення застарілої техніки, впроваджує вологозберігаючі технології та відмовляється від неефективної оранки землі. План на найближчі три-чотири роки – збільшення земельного банку на 20% і створення вертикально-інтегрованого агрохолдингу.

«Сьогодні дуже важливо бути незалежним, тобто контролювати весь ланцюг логістики», – каже Заплетнюк. 

Як війна змінює один з найбільших агрохолдингів країни? 

Інтервʼю з Заплетнюком скорочене та відредаговане для ясності. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні