Фотограф Forbes Ярослав Дебелий побував на підприємстві Stellar Caviar під Києвом, де ростять стерлядь, бестера (гібрид стерляді та білуги), російського й сибірського осетра.
Forbes Ukraine виповнюється три роки. До Дня народження ми проведемо YouTube-стрім "За лаштунками редакції" де розкажемо, як працює Forbes. Стрім відбудеться 30 березня о 19:00. Подивитись його можна за цим посиланням.
Рибу сортують за статтю й готовністю віддавати ікру. У 2021-му Stellar Caviar збере майже 800 кг ікри.
Молодняк гібрида російського та сибірського осетра. Усього їх у басейні 1700 особин. Вони занадто молоді, щоби давати ікру.
Перевірка рівня кисню в басейні. У зимовий період температури води — 8-11 градусів.
Стать осетра зʼясовують за допомогою УЗД.
Самкам імплантують чип, на який заносять інформацію про те, скільки вони дали ікри. Норма — 10% ікри від ваги самки на рік.
Процес отримання ікри подібний до «доїння»: самці надрізають яйцепровід, потім упродовж трьох хвилин зціджують ікру. Надріз швидко гоїться.
У справжньої ікри не буває яскраво вираженого рибного запаху і смаку. Якщо розчавити ікринку, то з неї витікає біле молочко, а не масло.
У руках засновника Stellar Caviar Анатолія Стеблинського, 50, — самка стерляді. Їй більше ніж девʼять років, і вона може давати ікру.
Ікра зберігається в холодильнику шість-вісім тижнів за температури -4-0 градусів.