50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar
Категорія
Компанії
Дата

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar

Фотограф Forbes Ярослав Дебелий побував на підприємстві Stellar Caviar під Києвом, де ростять стерлядь, бестера (гібрид стерляді та білуги), російського й сибірського осетра.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Рибу сортують за статтю й готовністю віддавати ікру. У 2021-му Stellar Caviar збере майже 800 кг ікри.

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar /Фото 1

Молодняк гібрида російського та сибірського осетра. Усього їх у басейні 1700 особин. Вони занадто молоді, щоби давати ікру.

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar /Фото 2

Перевірка рівня кисню в басейні. У зимовий період температури води — 8-11 градусів.

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar /Фото 3

Стать осетра зʼясовують за допомогою УЗД.

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar /Фото 4

Самкам імплантують чип, на який заносять інформацію про те, скільки вони дали ікри. Норма — 10% ікри від ваги самки на рік.

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar /Фото 5

Процес отримання ікри подібний до «доїння»: самці надрізають яйцепровід, потім упродовж трьох хвилин зціджують ікру. Надріз швидко гоїться.

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar /Фото 6

У справжньої ікри не буває яскраво вираженого рибного запаху і смаку. Якщо розчавити ікринку, то з неї витікає біле молочко, а не масло.

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar /Фото 7

У руках засновника Stellar Caviar Анатолія Стеблинського, 50, — самка стерляді. Їй більше ніж девʼять років, і вона може давати ікру.

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar /Фото 8

Ікра зберігається в холодильнику шість-вісім тижнів за температури -4-0 градусів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні