50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar
Категорія
Компанії
Дата

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar

1 хв читання

Фотограф Forbes Ярослав Дебелий побував на підприємстві Stellar Caviar під Києвом, де ростять стерлядь, бестера (гібрид стерляді та білуги), російського й сибірського осетра.

Рибу сортують за статтю й готовністю віддавати ікру. У 2021-му Stellar Caviar збере майже 800 кг ікри.

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar /Фото 1

Молодняк гібрида російського та сибірського осетра. Усього їх у басейні 1700 особин. Вони занадто молоді, щоби давати ікру.

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar /Фото 2

Перевірка рівня кисню в басейні. У зимовий період температури води — 8-11 градусів.

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar /Фото 3

Стать осетра зʼясовують за допомогою УЗД.

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar /Фото 4

Самкам імплантують чип, на який заносять інформацію про те, скільки вони дали ікри. Норма — 10% ікри від ваги самки на рік.

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar /Фото 5

Процес отримання ікри подібний до «доїння»: самці надрізають яйцепровід, потім упродовж трьох хвилин зціджують ікру. Надріз швидко гоїться.

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar /Фото 6

У справжньої ікри не буває яскраво вираженого рибного запаху і смаку. Якщо розчавити ікринку, то з неї витікає біле молочко, а не масло.

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar /Фото 7

У руках засновника Stellar Caviar Анатолія Стеблинського, 50, — самка стерляді. Їй більше ніж девʼять років, і вона може давати ікру.

50 грамів осетрової ікри коштує 1000 грн. Щоб отримати 1 кг, необхідно девʼять років на вирощування риби. Фоторепортаж з підприємства Stellar Caviar /Фото 8

Ікра зберігається в холодильнику шість-вісім тижнів за температури -4-0 градусів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд