Категорія
Компанії
Дата

«Мета – 15 млрд кубометрів газу і 2 млн т нафти». Інтерв’ю з керівником «Нафтогазу» Олексієм Чернишовим про 23 млрд грн прибутку, формулу проходження зими та будівництво ВЕС

Олексій Чернишов /Артем Галкін для Forbes Ukraine

Олексій Чернишов Фото Артем Галкін для Forbes Ukraine

Який рецепт проходження опалювального сезону в Харкові? Чи варто розраховувати на запровадження ринкових цін на електрику та газ для населення вже цьогоріч? Завдяки чому державний «Нафтогаз» отримав прибуток 23 млрд грн? Оцінку ситуації та прогнози дав гість YouTube-проєкту Forbes Ukraine «Business Breakfast з Володимиром Федоріним», керівник НАК «Нафтогаз» Олексій Чернишов. Публікуємо найцікавіше з бесіди

Про стан енергосистеми в Харкові

Ситуація в Харкові дуже складна – і з обʼєктами електрогенерації, і з теплопостачанням. Формула «покращення ефективності ППО + часткове відновлення пошкодженого + додаткова генерація» пріоритетна для стабільного поновлення потужностей енергосистеми.

Про лібералізацію ринку енергії

У разі лібералізації цін на ринку енергії, прихильниками якої є стратегічні партнери України, «Нафтогаз» виступатиме одним із ключових інвесторів у проєкти з підвищення енергоефективності. Лібералізація ринку енергії має проходити поступово, з паралельним запровадженням енергоефективних технологій та допомоги соціально-вразливим верствам населення.

Я прогнозую, що протягом року після лібералізації ринку енергії Україна стане експортером газу. Проте через війну я оцінюю як малоймовірну лібералізацію цін на ринку енергії цьогоріч.

Фінрезультати «Нафтогазу» у 2023-му і прогнози на 2024-й

Консолідований прибуток групи НАК «Нафтогаз» за 2023-й рік – 23 млрд грн. У 2022-му році збитки – 79 млрд грн. Тобто за цей період результат змінився на понад 100 млрд грн. «Укрнафта» зіграла у цьому важливу роль: її прибуток – понад 20 млрд грн.

Компанії групи перерахують «Нафтогазу» дивіденди: «Укргазвидобування» – 12,3 млрд грн, «Укртрансгаз» – 6,6 млрд грн, «Укртранснафта» – 5,3 млрд грн і «Укрнафта» – 3,5 млрд грн.

Що вплинуло на зміну фінпоказників? Зростання доходу від реалізації продуктів, зокрема «Укрнафти»; збільшення обсягу видобутку газу «Укргазвидобування», зменшення собівартості тощо. Відсутність витрат на імпорт газу. Минулорічні гранти, зокрема так званий норвезький грант. Зміна підходу до формування резерву сумнівних боргів. Курсові різниці тощо.

Великі підприємства групи «Нафтогаз» покращили свої показники за результатами 2023 року. Такий тренд плануємо зберегти і в 2024-му. 

Цьогоріч ми продовжимо збільшувати видобуток газу та нафти. Мета – 15 млрд кубометрів газу і близько 2 млн т нафти. Цього газу буде цілком достатньо для того, щоб покрити потреби України в частині регульованих сегментів.

Олексій Чернишов /Артем Галкін для Forbes Ukraine

Олексій Чернишов Фото Артем Галкін для Forbes Ukraine

Про перспективи відкриття експорту газу

Я підтримую заборону експорту газу з України під час війни. Ми не можемо собі дозволити інший підхід. Чому зменшується приватний видобуток? Через війну компанії скорочують капітальні інвестиції. Через юридичні зміни окремі підприємства втратили можливість видобувати газ, наприклад Smart і «Укрнафтобуріння».

Водночас «Нафтогаз» пропонує викуп усього обсягу газу, який приватні видобувники готові продати на «Українській енергетичній біржі». У 2023 році ми придбали близько 1 млрд кубометрів газу. Цьогоріч продовжуємо. Нещодавно була зустріч з усіма представниками приватних видобувників.

Про розвиток малої газової генерації та запаси газу в сховищах

Для «Нафтогазу» електроенергетика не є пріоритетом. Водночас в «Укрнафті» розглядають можливість роботи з об’єктами малої газової генерації.

Наступної зими можемо розраховувати лише на донорські проєкти постачання вже наявних генеруючих установок, пошуком яких зараз займається уряд. «Нафтогаз» готовий надати інфраструктуру, в першу чергу ТЕЦ, для встановлення й підключення газових установок, а також забезпечити їх природним газом.

Враховуючи популярність газової генерації, можу гарантувати: на покриття додаткового попиту газу вистачить.

Зараз у підземних сховищах – понад 8 млрд кубометрів газу. На початок опалювального сезону в підземних сховищах має бути не менше 13 млрд кубометрів газу. У випадку, якщо нам знадобиться створити страховий резерв, ми можемо скористатися програмою «надзвичайна кредитна лінія» від ЄБРР.

Glusco Україна

Glusco Україна

Про передачу АЗК Glusco та перспективи приватизації

Робота в сегменті автозаправних станцій – традиційна сфера діяльності «Укрнафти». Glusco – це небагато заправок, які логічно було передати саме в управління «Укрнафти». У нас були юридичні складнощі з цим активом через різні погляди з АРМА на результати управління мережею. Але питання вже закрито, активи працюють на державну компанію.

Я прихильник приватизації активів. Але «Укрнафта» професійно розвиває цей сегмент. Нині дефіцит капіталу через війну, тому про продаж заправок мережі Glusco говорити передчасно. Але я не виключаю такої можливості в майбутньому.

Про плани в зеленій енергетиці

«Нафтогаз» у 2024 році проєктує два вітрогенеруючі комплекси – в Одеській та Миколаївській областях. 

Ми бачимо величезні перспективи вироблення біометану в Україні. Продукти аграрного виробництва, яких вдосталь в Україні, лише сприятимуть збільшенню вироблення цього газу. А наша газотранспортна система уможливить експорт біометану.

У підготуванні матеріалу брала участь Дарія Дзисюк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні