Андрій Острогруд, гендиректор «Київгума» /з особистого архіву
Категорія
Компанії
Дата

«Мою компанію хочуть знищити репутаційно». Бліц-інтерв'ю з гендиректором «Київгуми» Андрієм Острогрудом, яку обшукала СБУ і звинуватила в постачанні продукції до Росії

Андрій Острогруд, гендиректор «Київгума» Фото з особистого архіву

На початку січня Служба безпеки України провела обшуки одночасно за шістьма адресами ТОВ «Київгума», у її дочірніх компаній і засновників. Правоохоронці вручили підозри. У бліц-інтервʼю Forbes гендиректор «Київгуми» Андрій Острогруд прокоментував звинувачення СБУ та розповів, з чим пов`язує обшуки і що робитиме далі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Київгума» є однією з найбільших українських компаній, яка виробляє гумові вироби, зокрема продукцію з гуми, латексу, силікону. З 2015 року компанія розпочала виробництво аптечок та засобів тактичної медицини для Збройних сил України. За сім років вона випустила понад 350 000 таких аптечок. 

Вони і стали причиною для візиту правоохоронців. 4 січня Служба безпеки України прийшла з обшуками до підприємства, а пізніше суд обрав співзасновнику «Київгума» запобіжний захід у вигляді тримання під вартою за підозрою у постачанні до Росії тактичних медзасобів.

«Протягом 2022−2023 років ділки переправили до РФ кілька партій тактичних джгутів і бинтів власного виробництва на понад 40 млн грн», – йшлося в повідомленні СБУ. Нелегальний маршрут проходив через одну з європейських країн, де фігуранти створили підконтрольну фірму, яка замовляла товар нібито для продажу в ЄС, додають у Службі безпеки України. 

Пізніше у NV із посиланням на джерела в правоохоронних органах зʼявились фотокопії начебто листування менеджера «Київгуми» з контрагентами, яке свідчить про розуміння, куди йшла продукція. А також скріншоти з російського телеграм-каналу з фотографією продукції «Київгуми» в Росії у 2022 році.

Звинувачення – дуже серйозні. У СБУ впевнені в їхній обгрунтованості.

Forbes розпитав генерального директора «Київгуми» Андрія Острогруда, чи дійсно компанія поставляла свою продукцію до РФ після початку великої війни та як він пояснить дані, опубліковані в ЗМІ.

Бесіду скорочено і відредаговано для зрозумілості.

Чи знали ви заздалегідь, що у вас відбудуться обшуки? 

Два місяці тому вночі одночасно було зламано телефони моїх братів – Антона і Романа. Ми написали звернення до кіберполіції, але ця справа ніяк не рухалася. Вважаю, що це самі ж правоохоронці з СБУ і зламали телефони – мабуть, вони отримали доступ до якихось листувань.

Ухвала про обшуки була датована 22 грудня 2023 року. Ми про це нічого не знали і нас ніхто про обшуки не попереджав. 4 січня нам повідомив диспетчер, що група невстановлених людей заходить на територію підприємства. 

Обшуки СБУ на «Київгума»

Фото з особистого facebook.com/andrey.ostrogrud

Ми одразу надали весь доступ до всіх приміщень, адже розуміли, що якщо цього не зробимо, виникнуть підозри. Обшуки тривали весь день 4 січня на підприємстві і в офісі в Броварах.

СБУ з підприємства нічого не забирали, але зробили скриншоти потрібних, на їхню думку, документів.

З 28 грудня 2023 року я знаходжуся за кордоном, і розумію, що вони (СБУ. – Ред.) навмисно мене випустили, щоб звинуватити у втечі. Зараз мені адвокати кажуть, у разі, якщо я приїду до України, то мене заарештують.

Видання NV із посиланням на джерела у правоохоронних органах опублікувало скриншоти, зокрема, переписки співробітниці «Київгума» з представником російської компанії ООО «Гермес-РТИ». Також російські окупанти хвалилися жгутами, на фото яких видно дату виробництва – червень 2022 року. Як ваша продукція потрапила до Росії після початку великої війни? 

З 22 чи 24 лютого 2022 року ми не маємо жодних поставок у Російську Федерацію. З естонськими компаніями Forans і Scanvik ми працюємо вже 20 років – з ними я маю давні дружні стосунки. Ми в естонську компанію жгут не поставляли – впевнений, що СБУ це бачить. Товар міг потрапити туди з третіх країн – ми поставляємо у країни Середньої Азії та Кавказу, на яких працюємо вже 30 років. 

Щодо листування працівників – я ще розбираюся. Щодо продукції в Росії – там видно що то осінь 2022 року, а зараз це СБУ видає як «новину». 

Тоді чому до вас прийшла з обшуками СБУ? 

Тут є певна передісторія. У 2022 році декілька компаній почали боротьбу за аптечки, які поставляють у ЗСУ. У командуванні Медичних сил 4 липня 2022 року зібралося декілька медичних компаній, які складають аптечку, виробники комплектуючих, а також якісь чуваки, яких ніхто не знав, але вони теж пропонували поставку аптечок. Це були імпортери і вели вони себе як «головуючі» на цій зустрічі. 

Я зрозумів, що нас намагаються використати, як незрозуміло кого. Хоча до цього ми були єдиною та найбільшою компанією-постачальником і не було жодних питань. 

Ми підняли бучу, почали писати листи скрізь, що, мовляв, хтось намагається наживитися, замість того щоб купувати українське. Нам вдалося ситуацію переламати, і ми підписали контракт з одним із військових госпіталів.

Андрій Острогруд і команда «Київгума» /kyivguma.ua

Андрій Острогруд і команда «Київгума» Фото kyivguma.ua

Після того, як ми підписали договір, до нас на підприємство завітали ці люди, які були там на зустрічі, дзвонили і пропонували «поділити ринок». Я їх всіх проігнорував. У 2023 році отримую запит слідчого про відкриття кримінальної справи, яка датована квітнем того ж року. Відповідно, попередні погрози стали реальними. 

Ви вважаєте ці події і обшуки з СБУ пов`язаними? 

Я вважаю, що це ланки одного ланцюга. Інтерес цих хлопців простий – намагаються показати, що вони сильніші, і показують, що я неправий, коли їх послав на три літери. 

Одним з основних факторів є бюджет. Я так розумію, європейські донори готові надавати фінансування Україні, і, зробивши нашу компанію токсичною, з нами тоді не будуть співпрацювати ані державні органи, ані донори. 

Чи пропонували вам правоохоронні структури «вирішити питання» непублічно?

Ні. Я думаю, вони знають і розуміють мою позицію. Я ніколи нікому нічого не платив і платити не буду. Для мене репутація – понад усе. І те, що зараз роблять із моєю компанією… я не знаходжу слів.

Що плануєте робити далі?

Зараз ми намагаємося зрозуміти, хто у чому у нас «винен». Адвокати ознайомлюються з матеріалами. Ми обовʼязково підемо до суду, надамо всі оригінали документів поставок до естонських компаній, що доведе всю абсурдність звинувачень. У нас іншого шляху немає.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні