Категорія
Компанії
Дата

Російська агресія і різке зростання імпорту картоплі в Україну. Який між ними зв’язок?

1 хв читання

Україна – одна з основних картопляних держав світу. У 2020 році в країні зібрали майже 21 млн т картоплі, в семи регіонах України з 25 це головна сільгоспкультура за валовим збором. За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) за 2019 рік, більше картоплі, ніж Україна, вирощують тільки Китай, Індія і Росія

Amazon інвестує мільярди доларів у ШІ, роботів та машинне навчання. Якими принципами й правилами керується компанія?

Дізнайтеся вже 22 листопада на Forbes Tech 2024. Купуйте квиток за посиланням!

До 2019 року імпорт картоплі в Україні не перевищував 0,1% внутрішнього ринку, підрахувала Українська асоціація виробників картоплі. Але в сезоні 2019/2020 частка імпорту зросла в 25 разів, до 0,5 млн т.

Це лише 2,5% від валового збору картоплі, тому частка імпорту може здатися незначною. Проблема в тому, що на організований ринок надходить лише 10% української картоплі, решта виробляється і споживається всередині домогосподарств.

Інфографіка Леонід Лукашенко

Інфографіка Леонід Лукашенко

Імпорт конкурує з продукцією професійних фермерських господарств, які вирощують приблизно 2 млн т цієї культури, пояснює Микола Гордійчук, директор компанії «Агріко Україна», яка спеціалізується на продажу насіннєвої картоплі. А це означає, що імпорт одразу «відкусив» у фермерів чверть ринку.

Головна причина – скорочення кількості виробників картоплі, констатує економіст інвестдепартаменту FAO Андрій Ярмак. До 2014 року найбільшими споживачами картоплі і традиційних борщових овочів (цибуля, буряк, капуста, морква) в Україні були жителі Донбасу і Криму. «Через втрату цих територій ціни на картоплю й овочі кілька років трималися на низькому рівні, – пояснює Ярмак у статті для сайту East Fruit. – Роздрібні ціни не покривали витрат на виробництво, і багато виробників почали виходити з галузі».

Інфографіка Леонід Лукашенко

Інфографіка Леонід Лукашенко

Інша причина – неврожай, який спровокував зростання внутрішніх цін у сезоні 2019/2020. «На світовому ринку картоплю продавали по $0,08–0,1 за 1 кг тоді як у нас вона коштувала $0,2», – каже Гордійчук. Тож не дивно, що в країну хлинула дешева картопля з Росії, Білорусі та Європи.

Українська картопля й нині майже вдвічі дорожча, ніж у Європі. У березні уряд пообіцяв виділити 60 млн грн на підтримку сектора: 10 млн грн піде на купівлю насіння, 20 млн грн – техніки, 30 млн грн – на будівництво сховищ. Але як скоро українська картопля стане більш конкурентоспроможною, невідомо. «Відсутня процедура, за якою фермери можуть дістати цю допомогу»,– каже Гордійчук.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд