Категорія
Компанії
Дата

Список розбрату. Кабмін закриває перелік «міжнародних спонсорів війни» НАЗК, де були 50 компаній, що не вийшли з РФ. Чому для влади цей реєстр став проблемою

Список розбрату. Кабмін закриває перелік «міжнародних спонсорів війни» НАЗК, де були 50 компаній, що не вийшли з РФ. Чому для влади цей реєстр став проблемою /колаж Анастасія Левицька

колаж Анастасія Левицька

Останні два роки Нацагентство із запобігання корупції самостійно визначало, які міжнародні компанії є «міжнародними спонсорами війни». У списку вже понад 50 транснаціональних компаній, які працюють в Україні та не припинили діяльність у Росії. Перелік різноманітний – від P&G та Leroy Merlin до Ліберійського судового реєстру. Кабмін вирішив відмовитися від списку. Ймовірна причина – ним були не задоволені міжнародні партнери, тож він створював чимало проблем українській владі. У чому проблема гучної ініціативи НАЗК?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

20 березня Кабінет Міністрів повідомив про закритя реєстру «міжнародних спонсорів війни», який з літа 2022 року вело Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК). Інформацію з нього передадуть Міжвідомчій групі з питань реалізації державної санкційної політики. Користувачів зі сторінки «Міжнародні спонсори війни» переадресують на веб-сайт РНБО «Державний реєстр санкцій».

«Чи достатньо у НАЗК повноважень, щоб займатися санкційною політикою?» – одне з найпопулярніших запитань, яке ставили члени конкурсної комісії під час відбору нового голови агентства. Конкурс, де обирали нового очільника, проходив з 13 листопада 2023-го по 27 лютого 2024-го.

Це ж питання турбувало уряд і Офіс президента (ОП). Міжнародні партнери скаржаться на перелік компаній у межах проєкту «Спонсори війни», який веде НАЗК, казав наприкінці лютого в інтервʼю Forbes міністр юстиції Денис Малюська. «Логіка включення компаній до цього переліку незрозуміла», – стверджує Малюська.

Влітку 2022-го НАЗК вперше внесло пʼять грецьких судноплавних компаній до нещодавно створеного реєстру «Міжнародних спонсорів війни». На момент рішення Кабміну у ньому було рівно 50 компаній, серед яких відомі міжнародні корпорації – PepsiCo, Bonduelle, Nestle, Xiaomi тощо. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні