Категорія
Новини
Дата

Кабмін вирішив відмовитися від списку «міжнародних спонсорів війни»

Кабінет Міністрів закриє реєстр «міжнародних спонсорів війни». Інформацію з нього передадуть Міжвідомчій групі з питань реалізації державної санкційної політики. Це питання було розглянуте на розширеному засіданні Кабміну у присутності голови СБУ, Офісу генпрокурора, НАЗК, секретаря РНБО та представників посольств європейських країн, США та Китаю, йдеться у повідомленні пресслужби уряду. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На засіданні було заслухано інформацію МЗС про численні звернення представників дипломатичного корпусу країн-партнерів щодо відсутності нормативної бази для існування такого списку. Та, відповідно, негативний вплив цього списку на ухвалення важливих рішень для протидії російській агресії.
  • Мінʼюст наголосив на неприйнятності поширення від імені держави такої інформації без врегулювання питань на законодавчому рівні.
  • Представники РНБО зазначили, що необхідності в додаткових інституціях щодо реалізації державної санкційної політики немає, оскільки вся інформація з цього питання включена до Державного реєстру санкцій.
  • У НАЗК погодились, що дійсно існує питання подальшого функціонування списку.
  • Після обговорень було вирішено передати інформацію, яка міститься на вищезгаданому сайті, до Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації державної санкційної політики для опрацювання, в тому числі, визначення підстав для застосування санкцій до зазначених на даному ресурсі суб’єктів та підготовки відповідних пропозицій для розгляду на засіданні РНБО.
  • Користувачів зі сторінки «Міжнародні спонсори війни» переадресують на веб-сайт РНБО «Державний реєстр санкцій».
  • Це необхідно для достовірного та єдиного інформування про офіційний перелік суб’єктів, щодо яких застосовано санкції в Україні, йдеться у повідомленні.

Контекст

У березні НАЗК призупинило процес внесення компаній до переліку міжнародних спонсорів війни. Цього місяця новий голова НАЗК Віктор Павлущик заявив, що відомство уже два роки самостійно визначає, які компанії є «міжнародними спонсорами війни». Час від часу це створює Україні проблеми з іншими державами – Угорщиною, Австрією, Китаєм, Грецією.

Як заявив в інтервʼю Forbes Ukraine міністр юстиції Денис Малюська, міжнародні партнери скаржаться на перелік компаній, і назвав незрозумілою логіку включення компаній до цього списку. До того ж у НАЗК, згідно із законодавством, немає повноважень це робити, сказав Малюська.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні