Категорія
Новини
Дата

Кабмін вирішив відмовитися від списку «міжнародних спонсорів війни»

1 хв читання

Кабінет Міністрів закриє реєстр «міжнародних спонсорів війни». Інформацію з нього передадуть Міжвідомчій групі з питань реалізації державної санкційної політики. Це питання було розглянуте на розширеному засіданні Кабміну у присутності голови СБУ, Офісу генпрокурора, НАЗК, секретаря РНБО та представників посольств європейських країн, США та Китаю, йдеться у повідомленні пресслужби уряду. 

Ключові факти

  • На засіданні було заслухано інформацію МЗС про численні звернення представників дипломатичного корпусу країн-партнерів щодо відсутності нормативної бази для існування такого списку. Та, відповідно, негативний вплив цього списку на ухвалення важливих рішень для протидії російській агресії.
  • Мінʼюст наголосив на неприйнятності поширення від імені держави такої інформації без врегулювання питань на законодавчому рівні.
  • Представники РНБО зазначили, що необхідності в додаткових інституціях щодо реалізації державної санкційної політики немає, оскільки вся інформація з цього питання включена до Державного реєстру санкцій.
  • У НАЗК погодились, що дійсно існує питання подальшого функціонування списку.
  • Після обговорень було вирішено передати інформацію, яка міститься на вищезгаданому сайті, до Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації державної санкційної політики для опрацювання, в тому числі, визначення підстав для застосування санкцій до зазначених на даному ресурсі суб’єктів та підготовки відповідних пропозицій для розгляду на засіданні РНБО.
  • Користувачів зі сторінки «Міжнародні спонсори війни» переадресують на веб-сайт РНБО «Державний реєстр санкцій».
  • Це необхідно для достовірного та єдиного інформування про офіційний перелік суб’єктів, щодо яких застосовано санкції в Україні, йдеться у повідомленні.

Контекст

У березні НАЗК призупинило процес внесення компаній до переліку міжнародних спонсорів війни. Цього місяця новий голова НАЗК Віктор Павлущик заявив, що відомство уже два роки самостійно визначає, які компанії є «міжнародними спонсорами війни». Час від часу це створює Україні проблеми з іншими державами – Угорщиною, Австрією, Китаєм, Грецією.

Як заявив в інтервʼю Forbes Ukraine міністр юстиції Денис Малюська, міжнародні партнери скаржаться на перелік компаній, і назвав незрозумілою логіку включення компаній до цього списку. До того ж у НАЗК, згідно із законодавством, немає повноважень це робити, сказав Малюська.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні