Термінал ІBox /Shutterstock
Категорія
Компанії
Дата

Проблема двох «Айбоксів». Банкрутство Айбокс Банку зачепило мережу терміналів ІBox. Як вона відновила роботу і який зв’язок між компаніями

Термінал ІBox Фото Shutterstock

Внаслідок відкликання банківської ліцензії Айбокс Банку п’ять днів не працювала одна з найбільших термінальних мереж України IBox. Як вона відновила роботу, як тепер будуватиме співпрацю з мережею monobank та який зв’язок рожевих терміналів і проблемного банку

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

7 березня Національний банк повідомив, що ліквідує Айбокс Банк, який, за твердженням СБУ та Бюро економічної безпеки (БЕБ), сприяв гральному бізнесу в ухиленні від сплати податків. Тіньовий прибуток банку від нібито незаконних фінансових операцій щорічно становив понад 2,5 млрд грн, йдеться в повідомленні СБУ. 

Айбокс Банк займався ще і процесингом транзакцій великої мережі терміналів IBox. Вона налічує майже 9000 пристроїв по всій Україні та мала щомісяця 6,8 млн клієнтів. Через відомі рожеві термінали, зокрема, можна без комісії поповнювати картки monobank та оплачувати різні послуги. Після відкликання ліцензії банку мережа IBox одразу перестала працювати. Зникла і можливість поповнювати mono.

Через пʼять днів термінали знову запрацювали. IBox уклала договір з іншим партнером – фінкомпанією City24, розповів Forbes на правах анонімності один із банкірів. В IBox підтвердили цю інформацію. City24 має власну платіжну систему і понад 10 000 терміналів. При цьому в публічному повідомленні IBox підкреслили, що їх юрособа – ТОВ «Мєтапей» – і АТ «Айбокс Банк» не є власником мережі терміналів. 

Що повʼязує два «Айбокси» – банк і термінали, та як працює цей бізнес?

У чому звинувачують Айбокс Банк?

У чому звинувачують Айбокс Банк?

(натисність "читати більше")

Власники Айбокс Банку – Володимир Дробот (73,92% акцій) та Альона Шевцова (24,98% акцій). Шевцова відома як CEO fintech-компанії LeoGaming та платіжної системи LEO. Також вона займала посаду голови наглядової ради Айбокс Банку. 27 лютого Шевцова подала заяву про те, що йде з цієї посади з 9 березня, вказано в повідомленні банку в SMIDA. 

Національний банк відкликав ліцензію Айбокс Банку через систематичні порушення у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму і розповсюдження зброї. Як пояснили у регулятора, банк неналежним чином здійснював перевірку ризикованих клієнтів, що надавали послуги із організації та проведення змагань (турнірів) зі спортивного покера

За період з 21 лютого до 1 грудня 2022 року сім юросіб отримали більше 3,5 млрд грн на рахунки в Айбокс Банку за надання послуг, зокрема з організації та проведення змагань з кіберспорту та спортивного покера, зазначено у рішенні Нацбанку. Ці компанії були створені лише в 2022 році і мали ознаки повʼязаності між собою. Сайти цих компаній створені в дні відкриття рахунків у банку, і одразу на них заходили мільйони гривень. При цьому в компаній не було витрат чи будь-якої інформації про проведення рекламних заходів із залучення учасників турнірів.

Раніше НБУ на засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради повідомляв, що у схемах з міскодингом азартних ігор задіяні девʼять банків, у тому числі державний. Зокрема, НБУ оштрафував державний Укргазбанк на 64,6 млн грн за порушення у сфері фінансового моніторингу. Нібито гральний бізнес виводив у тінь 10–12 млрд грн обороту на місяць (за оцінками учасників грального ринку, весь обсяг індустрії становить близько 7 млрд грн на місяць).

8 березня в офісі банку проводили обшук СБУ спільно з Бюро економічної безпеки (БЕБ). «Слідством встановлено, що обсяг переведених через банк коштів склав майже 20 млрд гривень, з яких не сплачено орієнтовно 400 млн грн податків», – зазначається у повідомленні БЕБ. 

Упродовж останніх двох років НБУ неодноразово застосовував різні заходи впливу до Айбокс Банку – штрафи, зупинка деяких операцій, відсторонення посадових осіб, письмові застереження. Так, у вересні 2021 року регулятор наклав штраф у розмірі 10 млн грн за порушення фінмоніторингу, а повʼязану з ним компанію «Леогеймінг Пей» оштрафували на майже 550 000 грн. Щоправда, ці штрафи акціонери згодом оскаржили у судах. 

Заробити на комісійних

Термінали IBox приймали 12–15 млрд грн на місяць поповнення наших карт, написав одразу після блокування мережі співзасновник monobank Олег Гороховський, чий банк не будував власну мережу терміналів.

Крім mono, IBox співпрацював з більшістю українських банків та десятками сервісів. Серед основних: А-Банк, ПУМБ, Глобус Банк, Ідея Банк, Moneyveo, Credit Plus, LeoGaming та інші. 

Після зупинки IBox можливість поповнення карток mono без комісії зʼявилася в City24 та EasyPay. Остання – найбільша мережа України з понад 18 000 платіжних терміналів, говорить Forbes засновник EasyPay Олексій Авраменко. «Ми підключили monobank за один день, – розповів Авраменко, – як тільки домовилися про комерційні умови співпраці».

Щоб відновити бізнес, IBox треба було укласти нову угоду з іншим банком-партнером. 

Компанія вела переговори з декількома фінустановами, повідомили в IBox, не зазначивши, з якими саме. Але ця процедура потребувала більше часу та дозвіл від НБУ. Тому IBox уклав угоду з фінкомпанією City24, яка має власну платіжну систему.

Укладання прямого агентського договору з IBox розглядає і monobank. «Надіслали заявку на реєстрацію договору до НБУ, чекаємо на відповідь», – розповів у письмовому коментарі Forbes Гороховський. Співпрацювати з мережею на аутсорсі вигідно, оскільки це не вимагає постійних інвестицій і зусиль від банку, говорить він. «Але ризик зупинки платежів змушує вирішувати це питання тепер інакше», – додає Гороховський. 

Чи є ймовірність того, що monobank придбає мережу терміналів IBox? Гороховський не відповів на це запитання Forbes. «Час покаже», – лаконічно каже операційний директор IBox Дмитро Хоменко. 

Один термінал коштує приблизно $2000–3000 залежно від його стану, говорить Авраменко з EasyPay. Лише на купівлю «заліза» потрібно витратити $18–25 млн. 

Скільки можна заробити на терміналах? У пресслужбі IBox відмовилися називати Forbes оборот мережі, але кажуть, що більшість партнерів мають прямі договори з нульовою комісією для клієнта. Орієнтовно банки платять 1% комісії за поповнення готівкою карток у платіжних терміналах, щоб для клієнтів комісії не було, говорить засновник EasyPay Олексій Авраменко. Тобто лише комісійні від monobank могли становити 120–150 млн грн на місяць.    

Дохід залежить від кількості терміналів та якості їх розташування, говорить Альона Шевцова, співвласниця Айбокс Банку, який проводив процесинг мережі IBox. За її словами, після початку війни зросли витрати на інкасацію, а тариф на безготівкове зарахування коштів через Нацбанк становить 0,25% від суми. 

EasyPay при 8 млн щомісячних транзакцій має 6 млрд грн обороту. Авраменко стверджує, що його мережа генерує прибуток. 

Що спільного у двох «Айбоксів»

Чи можуть бути повʼязані Айбокс Банк та компанія IBox (ТОВ «Мєтапей») через власників? 

«Через співзвучні назви почали поширювати твердження, що наші термінали були у власності АТ «Айбокс Банк», – написали у відповідь на запит Forbes у IBox. – Ми заперечуємо цю інформацію».

Те саме говорять і в Айбокс Банку. Його співвласниця Альона Шевцова розповіла Forbes, що не має акціонерної участі у компанії ТОВ «Мєтапей». 

Опитані Forbes на правах анонімності два топменеджери платіжних систем і три банківських топи кажуть, що нічого не знають про те, чи є спільні власники у банку та мережі терміналів. «Тільки чутки, підтверджень не маю», – сказав один із них.

Співвласниця Айбокс Банку Альона Шевцова

Співвласниця Айбокс Банку Альона Шевцова (24,98% акцій), відома як CEO fintech-компанії LeoGaming та платіжної системи LEO

Компанія платіжних терміналів iBox виникла у 2006 році, а співпрацювати з Айбокс Банком почала у 2016-му. Тодішній власник мережі терміналів ІBox Євген Березовський  був навіть призначений головою правління банку. 

Видання Delo.ua у 2020 році писало, що партнером Березовського та ще одним співвласником мережі є президент українського Альфа-Банку Олександр Луканов. У письмовому коментарі Forbes Луканов заперечив це та повідомив, що був одним із кредиторів. 

Березовський мав частку 6,12% в Айбокс Банку, яку в березні 2020 року продав через борги, повідомляло видання FinClub. «Зараз не маю ні фактичного, ні юридичного відношення до IBox та ТОВ «Мєтапей», – відповів у письмовому коментарі Forbes Березовський.

Євген Березовський більше не є бенефіціаром компанії, додає операційний директор IBox Дмитро Хоменко. Кінцевих бенефіціарів IBox розкрити на запит Forbes відмовився. 

Компанія ТОВ «Мєтапей», за даними аналітичної системи YouСontrol, була зареєстрована у червні 2022 року. Власницею 100% компанії зазначена Тетяна Жигурська, яка також зареєстрована як директор ТОВ «Діджиталпей». Чотири співрозмовники Forbes із банківського ринку не чули нічого про цю особу. До «Мєтапей» оператор мережі IВox належав ТОВ «Пейбокс». Кінцевий бенефіціар компанії – Людмила Стоянова, про яку також обмаль інформації. 

У своєму релізі Бюро економічної безпеки згадувало «мережу терміналів самообслуговування», які були задіяні в операціях ігрового бізнесу і за які позбавили ліцензії Айбокс Банк. Ще одна деталь. Згідно зі статистикою НБУ, найбільше готівки у відсотках до чистих активів було саме в Айбокс Банку – майже 30%, підрахував асоційований експерт в CASE Україна Євген Дубогриз. 

IBox намагається дистанціюватися від проблемного «тезки». Хоча у нещодавньому інтервʼю УНІАН Шевцова згадує про мережу як невідʼємну частину її банківського бізнесу. «Щогодини через банк здійснюється приблизно 10 000 операцій, – говорить співвласниця Айбокс Банку. – Також ми маємо розвинену термінальну мережу – другу після ПриватБанку». Вона зазначила, що «до 24 лютого ми невпинно розширяли лінійку послуг, доступних у термінальній мережі IBox». Представники банку в своїх комунікаціях часто згадували термінальну мережу та розміщували спільні партнерські матеріали в медіа. 

Офіційних підстав для того, щоб мережа терміналів IBox потрапила до ліквідаційної маси разом із банком, немає, говорить директор міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЄМА Олександр Карпов. «Айбокс Банк лише надавав послугу процесингу нашим терміналам, – йдеться у відповіді компанії для Forbes. – Після інкасації компанія зарахувала кошти клієнтів на рахунки партнерів».

Наш банк працював з усією термінальною мережею України, говорить співвласниця Айбокс Банку Шевцова. «Тому ФГВФО не має відношення до жодного із наших партнерських договорів із термінальними мережами», – додає вона. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні