Стоп гра. Клієнти Parimatch, Favbet та інших беттінгових сервісів не можуть швидко отримати виграші. До чого тут БЕБ, комісія Верхної Ради та Нацбанк /Shutterstock
Категорія
Інновації
Дата

Стоп гра. Клієнти Parimatch, Favbet та інших беттінгових сервісів не можуть швидко отримати виграші. До чого тут БЕБ, комісія Верхної Ради та Нацбанк

Shutterstock

Тиск влади на гемблінгову індустрію змусив частину беттінгового бізнесу діяти строго за буквою закону. Однак банки майже перестали проводити розрахунки між гравцями та гральним бізнесом. Результат – правоохоронці все одно не бачать реальний обіг індустрії, а гравці багато днів чекають на виграші. Що виправить ситуацію?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Клієнти гемблінгової індустрії останнього тижня скаржаться на проблеми з поповненням рахунків і виведенням коштів. Обробка транзакції може тривати до п’яти днів. 

«Хлопці, комусь прийшли гроші на monobank Mastercard? З другого числа не приходять гроші», – пише один із користувачів у телеграм-каналі Parimatch. Таких повідомлень у чатах користувачів Parimatch, Vbet, Favbet та інших – сотні. Зараз там обговорюють не стільки результати матчів, як способи й через які банки отримувати кошти й поповнювати рахунки.

«Останні два-чотири дні через полювання на відьом практично заблоковано весь білий трафік», – говорить на правах анонімності топменеджер однієї з найбільших беттінгових компаній. Чому ринок азартного бізнесу не може грати в білу? 

З вересня Бюро економічної безпеки (БЕБ) розслідує справу про використання гральним бізнесом схеми міскодингу (Forbes детально писав про це тут). Якщо коротко, беттінгові компанії за сприяння банків проводили платежі за кодом іншої галузі. У випадку з гемблінгом код індустрії 7995 найчастіше змінювався на 7994, що відповідає компʼютерним іграм. Це дало змогу гральному бізнесу не показувати реальні обсяги й уникати високого оподаткування (базова проблема – за два роки після легалізації беттінгу держава так і не прийняла нове оподаткування для індустрії).

На початку 2023-го розслідування БЕБ і СБУ активізувалося, депутати створили тимчасову слідчу комісію (ТСК) у Верховній Раді, Національний банк провів низку перевірок і ввів додаткові обмеження. 

Після цього гральний бізнес почав поступово відмовлятися від міскодингу й проводити платежі по своєму коду – 7995, говорили Forbes співрозмовники з гемблінгової індустрії та з правоохоронних органів. В усіх банках, які надають послуги еквайрингу в сегменті e-commerce, діє позапланова перевірка НБУ, розповідав Forbes співрозмовник в одній із таких установ. Під час засідання ТСК 28 лютого представник Нацбанку підтвердив, що провів перевірку дев’яти банків, ще у трьох перевірка тривала.

Напередодні Нацбанк оштрафував державний Укргазбанк на 64,6 млн грн за порушення у сфері фінансового моніторингу. Співрозмовники Forbes на фінансовому ринку та в державних структурах називали цю установу одним із лідерів за обсягом операцій міскодингу. 7 березня Нацбанк позбавив банківської ліцензії іншого імовірного учасника схеми – Айбокс Банк. Регулятор пояснив, що банк не належно перевіряв клієнтів, які надавали послуги спортивного покеру.

Повністю відійшли від міскодінгу ще не всі гральні компанії, каже співрозмовник Forbes в одному з органів, що веде розслідування щодо грального бізнесу. «Білий» оборот вхідних платежів останніми днями оцінюється в 350-400 млн грн на добу, каже він. «Повинно бути 600-700 млн грн, – додає співрозмовник. – Через пару тижнів вирівняється».  Під час засідання ТСК заступник голови Нацбанку Дмитро Олійник сказав, що регулятор оцінює щомісячний обсяг індустрії у 12-15 млрд грн. У лютому топменеджер великої беттінгової компанії казав Forbes, що у «спокійний» місяць, коли немає великих спортивних подій, обсяги близько 7 млрд грн.

Гральний бізнес і податки

Податкове законодавство, що зараз діє для грального бізнесу, написане ще в 2012 році. Після легалізації ринку у 2019-му податкові правила потрібно було оновити: ввести поняття «онлайн-казино» (його немає в старому законі), запровадити податок із виграшу й встановити мінімальну суму, а також рівний для всіх видів діяльності податок із GGR (сума ставок гравців за вирахування виграшів розміром у 10%).

Залагодити колізії мав би законопроєкт 2713-д. Він уже два роки знаходиться на розгляді народних депутатів.

Проте проблема не лише в тому, що не всі учасники ринку грають у білу. Транзакції за офіційним для гральної індустрії кодом почали значно повільніше оброблятися, кажуть співрозмовники Forbes із трьох найбільших азартних компаній. Чому виплати гравцям і зарахування депозитів можуть зайняти до п’яти днів?  

Занадто обережні

На картки monobank та ПриватБанк не зараховуються або затримуються на декілька днів офіційні виплати виграшу, з яких сплачуються податки, каже співрозмовник Forbes у гемблінговій компанії. «Можливість зарахування виграшу з ліцензійних гравців закрили самі банки на рівні свого процесингу», – вважає він. ПриватБанк не надав коментарів на момент публікації матеріалу.   

6 березня з карток mono також не можна було зробити оплату на користь операторів. Підтримка банку посилається на технічні проблеми, але чомусь ці проблеми виключно за кодом 7995, каже співрозмовник Forbes із гемблінгової компанії. «Ми хочемо пропускати лише транзакції від ліцензованих компаній, – говорить співзасновник monobank Олег Гороховський. – Наведемо лад і включимо».  

«Для банків такі операції вважаються ризикованими, й вони просто приймають рішення не обробляти транзакції, щоб до них не прийшли правоохоронці», – говорить топменеджер беттінгової компанії.  

Співрозмовник Forbes з одного з найбільших банків за кількістю активних карток зазначив, що обмежень за картковими операціями клієнтів, які отримують платежі від гемблінгових компаній, в установі немає. Однак не виключає, що подібні операції перевіряються більш прискіпливо. «Імовірно, це відбувається на рівні процесингу або фінансового моніторингу, – припускає він. – Тобто, може бути, що затримки є з боку платіжних систем, а не банків».

Нова хвиля надмірної обережності банків фактично поставила на паузу фунціонування й криптовалютного ринку. 2 березня банки забанили операції з криптовалютами, які, на думку правоохоронців, були інструментом виведення коштів на закордонні рахунки для грального бізнесу, щоб уникнути уваги податкових органів, писав раніше Forbes. 

Усі криптобіржі в Україні, включно з найбільш популярними Binance, Kuna та Whitebit, призупинили виведення коштів на банківські картки й інші платіжні сервіси по всій країні. Згідно з жорсткими рекомендаціями Нацбанку, банки перестали обробляти високоризикові транзакції, до яких відносяться операції, повʼязані з гемблінгом, беттінгом і криптовалютами, коментувала Forbes пресслужба Binance 3 березня. 

Forbes звернувся до Нацбанку з проханням роз’яснити ситуацію з блокування банками платежів від грального бізнесу. Регулятор пообіцяв підготувати відповідь, однак на момент публікації матеріалу її не надав.

З надмірною обережністю банків гравці азартного бізнесу стикаються не вперше. Після легалізації гральний бізнес мав відкрити рахунок у банку, укласти контракт про гарантійні депозити, щоб отримати ліцензію, розповідає юрист однієї з беттінгових компаній. «Коли ми готувалися до отримання ліцензії, жоден банк не хотів з нами співпрацювати», – додає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні