Бізнесмен Борис Шестопалов /надано пресслужбою, а також оброблено і доповнено за допомогою ШІ (штучного інтелекту) Photoshop Beta.
Категорія
Компанії
Дата

Українська «Кремнієва food-долина». Борис Шестопалов будує у Вінниці індустріальний агропарк за 3 млрд грн. Яка перспектива цього бізнесу

Борис Шестопалов планує побудувати індустріальний парк з фокусом на агро Фото надано пресслужбою, а також оброблено і доповнено за допомогою ШІ (штучного інтелекту) Photoshop Beta.

У Вінниці будують індустріальний парк Volia Agri-Food Park для понад десятка компаній харчової промисловості. Під цей проєкт Борис Шестопалов планує залучити до 3 млрд грн. Навіщо бізнесмену цей проєкт?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Ми хочемо створити таку собі Кремнієву food-долину», – говорить інвестор проєкту Volia Agri-Food Park і співзасновник HD-group та GFS Group Борис Шестопалов, 56. 

Заснована бізнесменом компанія Uparks запланувала збудувати в Україні три індустріальних парки – Вінницький, Яворівський та Кукурудзяний кластер Городенка. Загальна площа цих парків – 102,56 га.

Будівництво першого з них – Вінницького – розпочали у серпні 2023 року. Його площа – 117 362 кв. м, – йдеться в технічних характеристиках парку

Що з цього може вийти?

Хто такий Борис Шестопалов

Хто такий Борис Шестопалов

Співзасновник компанії HD-group (раніше – «Хлібодар»), яка займається виробництвом борошна, хлібобулочних і кондитерських виробів, сиропів. Підприємства компанії розташовані у Запорізькій, Дніпропетровській, Київській і Чернівецькій областях. 

У 2015 році заснував GFS Group (Global Food Solution), яка випускає ягідні концентрати, напої, снеки та сендвічі. Компанія співпрацює з мережею автозаправних комплексів WOG. «Станом на 2021 рік сукупний обсяг продажів усіх моїх бізнесів – близько 3 млрд грн», казав підприємець у проєкті «Перший мільйон з Борисом Давиденком».

Борис Шестопалов є членом ради директорів Спілки українських підприємців і спілки «Борошномели України», членом Family Business Network та CEO Club.

Індустріальний парк харчовиків

Основний фокус парку – агріфуд та харчове виробництво, каже Шестопалов. Передбачені два основних кластери – промисловий, логістичний і можливість акселерації фудтех-стартапів. 

Вінницький індустріальний парк має забезпечувати, згідно концепції, весь ланцюжок від ідеї до продажу готового продукту:

  • Технологічні innovation kitchen;
  • Тестове виробництво;
  • Серійне виробництво;
  • Складську та транспортну логістику;
  • Організацію продажу та експорту.

Для того щоб потрапити у Вінницький індустріальний парк, компанія повинна мати конкретний продукт або готову ідею його створення. Компанії з готовим продуктом матимуть змогу запустити його у серійне виробництво, стартапи – зайнятися розробкою нової пропозиції в R&D центрі агротехпарку. 

На 90% Volia Agri-Food Park Vinnytsia складатиметься з промислових об`єктів. «Можливо, ми матимемо декілька спеціалізацій: наприклад, виробництво рослинного м`яса, створення безглютенових продуктів», – говорить Шестопалов. У планах інвестора – розмістити приблизно 12-15 підприємств у індустріальному парку. 

Побудувати парк планують за 4,5 роки – до 2027-го. Очікуваний розмір капіталовкладень на момент завершення побудови парку – близько 3 млрд грн. Шестопалов планує вкласти у цей проєкт власні гроші, кредити від банків і роздумує ще запустити власний інвестиційний фонд.

Борис Шестопалов

Борис Шестопалов з заступником мера Вінниці Андрієм Очеретним

Перспективи індустріального агропарку

Чому Шестопалов обрав Вінницю? Через неможливість знайти гарну локацію на заході чи в центрі України для релокованих підприємств зі сходу, розповідає бізнесмен. Другим важливим чинником для інвестора стало розташування міста у центрі країни та вмотивованість міської влади розвивати індустріальні зони. У новому індустріальному парку бізнесмен планує розмістити й свої підприємства. 

Зараз до Шестопалова звернулися низка компаній, яким цікаво розміститися у Вінницькому індустріальному парку, але він поки не називає їх.

Вінницька область – активний сільськогосподарський регіон. У 2021 році він посів перше місце за обсягом виробництва м’яса, і друге – за обсягом виробництва продукції у розрахунку на одну людину, підрахували у регіональному відділені управління статистики. У тому ж році у рейтингу міст Forbes Вінниця зайняла друге місце після Києва, набравши 677 балів. Оцінювалися, зокрема, прозорість міської влади, ділова активність, регіональний Doing Business, купівельна спроможність.

В Україні 60 індустріальних парків у 2023-му включено до реєстру Мінекономіки. У Вінниці створені вже чотири індустріальні парки, проте сумарний ступінь реалізації цих проєктів на березень 2023 року становив близько 10% від запланованого, говорив в інтервʼю Укрінформу заступник міського голови Вінниці Андрій Очеретний. Основний чинник уповільнення будівництва – війна, зазначав він.

Компанія Uparks

Вигляд майбутнього Volia Agri-Food Park Фото Компанія Uparks

Для індустріальних парків найбільш популярним місцем в Україні через географічне розташування є Львів. Наприклад, логістичний комплекс PORT станом на початок весни 2023 року нараховував 52 резиденти. 95% площ або продані, або здані в оренду, розповідав засновник Alterra Group Дмитро Ковальчук у березні 2023-го. PORT робить ставку на малий та середній бізнес. Вони пропонують в оренду площі від 350 кв. м, а інші – від 2500 кв. м, казав директор консалтингової компанії Watermelon Development Федір Арбузов. 

Логістичний комплекс PORT пропонує 1 кв. м в оренду за $7, продаж – $780 за 1 кв. м. Інвестиційна вартість обʼєкта – 1,3 млрд грн, а період окупності – до восьми років. 

Індустріальний агропарк для України важливий, адже зараз багато переміщених підприємств зі Сходу, коментує засновник мережі Lviv Croissants Андрій Галицький, який має своє виробництво. Наразі його компанію не цікавить користування індустріальним парком. Це стане актуальним, коли ЗСУ звільнять Донбас і Крим, і через збільшення попиту будуть потрібні нові виробничі потужності, вважає Галицький. Одним із основних плюсів агротехпарку, на думку підприємця, є зменшення витраченого часу на документообіг для нових підприємств. 

Перспективи для таких індустріальних парків, як Volia Agri-Food Park, є, але наразі дуже низька активність і стриманий попит на агроскладські площі, пояснює Федір Арбузов. «Індустріальні парки ще не розкрили для гравців ринку усього потенціалу і не мають популярності, особливо у нерозвинених логістичних регіонах», – додає він. Арбузов визначає виключно Київ і Львів як основні міста для майбутнього розвитку. 

Вінницького агропарку недостатньо – потрібно створити мережу таких парків – наприклад, у Тернополі, у центрі заходу України та на півдні, вважає CEO Joint Industrial Park Артур Ванян. «Вінниця вигідно розташована – у ній сходяться шляхи з Півночі, Півдня, Заходу і Сходу», – додає Ванян. 

Однією з основних проблем для індустріальних парків є компенсація від держави та пільги на ПДВ на ввезене обладнання. «Держава пропонує компенсацію до 60 млн грн. Для індустріального парку у 35 га – це ні про що», – каже Артур Ванян. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні