Категорія
Новини
Дата

У Вінниці стартувало будівництво Volia Agri-Food Park. Загальна вартість проєкту оцінюється у 3 млрд грн

На базі Вінницького індустріального парку стартувала перша черга будівництва агрохарчового парку Volia Agri-Food Park Vinnytsia, йдеться у повідомленні пресслужби Вінницької міської ради. Загальна вартість проєкту оцінюється у 3 млрд грн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Volia Agri-Food Park Vinnytsia надасть міжнародним та українським компаніям харчової промисловості готові рішення для релокації та масштабування бізнесу, зазначив інвестор проєкта Борис Шестопалов.
  • «Тут ми створюємо високотехнологічну, енергоефективну та екологічну інфраструктуру для ефективної діяльності харчових підприємств, зменшення їх операційних витрат та збільшення прибутковості, сприяючи інноваціям у харчовій галузі», – додав він.
  • Перша черга будівництва агрохарчового парку включатиме розвиток інженерних мереж, доріг та благоустрою на території парку, побудову бізнес-центра для резидентів, Light Industry Box для розміщення виробництва малих харчових підприємств, логістичний центр.
  • Volia Agri-Food Park Vinnytsia розбудовується на площі 35,7 га відповідно до рекомендацій UNIDO. За словами заступника міського голови Андрія Очеретяного, очікуваний розмір капіталовкладень на момент завершення реалізації проєкту – близько 3 млрд грн. Проєкт передбачає працевлаштування близько 2000 людей, додав він.
  • Раніше Шестопалов розповідав Forbes, що він інвестує в будівництво першої черги парку і планує залучати співінвесторів у цей проєкт.

Контекст

Інвестиційні компанії та окремі підприємці багато років просували ідею індустріальних парків, вкладали мільйони доларів у будівництво та вибивали податкові пільги. А тепер, коли почалася війна і сотні компаній потребують релокації, виявилося, що в країні майже немає добудованих майданчиків, куди можна було б евакуювати бізнес.

В ідеалі індустріальні парки – це промислові майданчики з приміщеннями та інфраструктурою: дорогами, електрикою, водою та газом. Це можуть бути переобладнані промзони (brownfield) або раніше незабудовані території (greenfield).

На відміну від будівництва підприємства з нуля, учасники індустріального парку можуть заощадити час і гроші, тому що керуюча компанія бере на себе проєктування та будівництво приміщень, облаштовує та обслуговує інфраструктуру, дороги, мережі постачання газу, води, електроенергії, отримує всі необхідні для цього дозволи .

Щоправда, в Україні переважна кількість індустріальних парків – це greenfield і на них немає приміщень, куди можна швидко перенести бізнес, каже Дмитро Горюнов, старший економіст Центру економічної стратегії. За словами директора керуючої компанії індустріального парку на заході України «Соломонове» Володимира Панова, щоб запустити виробництво в такому парку, потрібно щонайменше рік.

У бізнесу, що тікає від війни, нема такої кількості часу. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні