Категорія
Компанії
Дата

«Юридичний маразм». Як засновник Global Spirits Євген Черняк став ворогом слідчого комітету РФ

Євген Черняк, власник Global Spirits /з особистого архіву

Євген Черняк, власник Global Spirits Фото з особистого архіву

Російські силовики почали справу про «фінансування тероризму» проти алкогольного холдингу Global Spirits і розшукують його засновника Євгена Черняка. По суті, його звинувачують у наданні благодійної та гуманітарної допомоги українцям і ЗСУ. Forbes розбирався у благодійній допомозі Черняка і його бізнес-звʼязках із РФ

«Дізнався про «розшук» з українського телеграм-каналу», – каже Forbes засновник холдингу Global Spirits Євген Черняк

Слідчий комітет РФ повідомив 3 липня, що завів справу проти міжнародного алкогольного холдингу Global Spirits і оголосив у розшук його бенефіціара, українського бізнесмена Євгена Черняка (статки – $470 млн, 19-те місце у рейтингу Forbes за 2021 рік). Черняка звинуватили у тому, що він у змові з іншими співробітниками холдингу у лютому-квітні 2022-го перерахував українським військовим 500 млн рублів (близько $5,5 млн – Forbes) «для здійснення терористичної діяльності на території Російської Федерації». Потім, у червні 2023 року – поставив військовим «товари для ведення бойових дій» на 90 млн рублів (близько $1 млн). 

«Вважаю це юридичним маразмом, коли громадянина України намагаються переслідувати за те, що він допомагає своїй країні», – каже Черняк. Бізнесмен додав, що не збирається вступати у якусь взаємодію зі Слідкомом РФ і не писатиме запитів, щоб зʼясувати деталі справи.

За інформацією телеканала «Настоящее время» (некомерційне російськомовне медіа, яке фінансує Конгрес США), в рамках справи проти Global Spirits проведено 10 обшуків на території Москви, області та інших регіонів. Також «Настоящее время» з посиланням на російські телеграм-канали повідомило, що затримані й заарештовані власники лікеро-горілчаних заводів «Русский Север» (розташований у Вологді) – Олександр Беспалов та «Родник и К» (Митіщі) – Андрій Лазутин.

У повідомлені Слідкома РФ міститься фраза: «Найближчим часом буде розглянуте питання про накладання арешту на частку організацій, які входять у холдинг, бенефіціаром якого є Черняк».

Global Spirits не має ніякого відношення до лікеро-горілчаного заводу «Русский Север» і «Родник и К», а також їхніх директорів Олександра Беспалова та Андрія Лазутіна, повідомили Forbes у пресслужбі холдингу. 

Global Spirits

Алкогольний холдинг Global Spirits створено у 2008 році шляхом обʼєднання дистрибуторського та виробничого алкогольного бізнесу Євгена Черняка. Наразі у холдинг входять дистрибуційна компанія «ГДК» і п`ять заводів в Україні, США й Мексиці. Через повномасштабну війну Global Spirits запустила дублюючі виробництва у Львові та Тбілісі.

Портфель холдингу включає горілчані, коньячні й винні бренди (зокрема, такі як «Хортиця», «Мороша», «Шустов»). Основні експортні ринки компанії – США, Польща, Ізраїль і країни Балтії. Загалом продукція Global Spirits експортується у більш ніж 87 країн світу. Центральний офіс знаходиться в Нью-Йорку (США).

За підрахунками Forbes, у 2019 році виторг Global Spirits склав $881 млн.

Російська історія Черняка

До 2014 року Global Spirits активно розвивав бізнес у РФ, був одним із найбільших гравців на місцевому ринку. У 2012-му в інтервʼю російському «Комерсанту» Євген Черняк казав, що Росія згенерувала 70% прибутку Global Spirits, який склав $50 млн. 

У 2012 році Global Spirits стала найбільшим продавцем та імпортером української горілки в Росії, писало видання. За даними федеральної митної служби РФ, ТД «Мегаполіс» (дистрибуторська структура Global Spirits) вдалося наростити постачання на 63%, до 2,71 млн дал. За даними «Коммерсанта», у Росії холдинг володів заводом «Русский север» у Вологді, на частку якого припадало близько 10% виробленого холдингом обсягу горілки.

З серпня 2014-го Global Spirits не поставляє продукцію у РФ, через заборону регулятора «Роспотребнадзора». «З 2014 року діють санкції на постачання горілчаної продукції «Української дистрибуційної компанії» (частини Global Spirits)», – зазначають у пресслужбі компанії. 

Наприкінці 2020-го Черняк у коментарі Forbes стверджував, «Global Spirits не веде бізнес у РФ вже понад чотири роки й не володіє жодними активами». Тоді ж Черняк повідомив Forbes, що кіпрська Global Spirits Europe Ltd придбала завод Grand Royal Bottlers у Кокшетау (Казахстан) – виробництво стартувало 16 листопада 2020 року. 

До 24 лютого 2022 року продукція Global Spirits вироблялась у РФ за ліцензійними угодами, у тому числі на заводах «Русский север» та «Родник К», йдеться в повідомлені на сайті Global Spirits. За даними «Комерсанта», горілка марки «Хортиця» у 2021-му була лідером російського горілчаного ринку з часткою 5,3%, друге місце займала ще одна марка Global Spirits – «Мороша» з 4,4%. 

У перші дні повномасштабного вторгнення Global Spirits повідомив, що «відкликав ліцензію на виробництво та дистрибуцію алкогольної продукції на російському та білоруському ринках».  

Пізніше компанія опублікувала заяву на власному сайті: «Було виявлено спроби реалізації алкогольної продукції під торговельними марками Global Spirits з території Казахстану на територію Росії. У звʼязку з чим було негайно ініційовано судовий процес щодо припинення порушення прав інтелектуальної власності». 

На початку 2023 року розслідувачі з osint-cпільноти «Мольфар» зʼясували, що заводи «Русский Север» і «Родник К» продовжують виробляти та продавати у РФ продукцію зі схожими назвами й дизайном на популярні бренди Global Sprirts — «Хорта» (замість «Хортиця») і «Мороша лесная» (замість «Мороша»). Також розслідувачі «Мольфар» підозрювали, що сімʼя Євгена Черняка через низку офшорів мала контроль над російськими активами, що виробляли продукцію Global Spirits у РФ і після 2014-го року, а зміна структури власності після 24 лютого 2022-го, коли кінцевим бенефіціаром більшості компаній став вже згаданий Олександр Беспалов, мала фіктивний характер (у розслідуванні не наведені докази фіктивності – Forbes).  

Гуманітарна допомога

З початку вторгнення Євген Черняк через свій благодійний фонд Help Zp Ua витратив на гуманітарну допомогу близько $1,9 млн, повідомила пресслужба фонду. «Ми допомагаємо по різних напрямках – гуманітарні вантажі, тактична медицина. Наприклад, передали 2,5 млн грн на відновлення житла мешканцям Запоріжжя, які постраждали через «прильот», – каже Черняк у коментарі Forbes. Свою роль він описує, як організатора роботи фонду, який не втручається, як розподіляються кошти.

Всього з початку повномасштабного вторгнення Help Zp Ua фінансово допоміг вже більш ніж 20 000 постраждалих від обстрілів цивільних і відвантажив 315 тонн гуманітарної допомоги. Наприклад, для постраждалих цивільних Запоріжжя та області відправлено 45 фур із медикаментами, продовольчими продуктами, білизною та іншим, разом із громадською організацією Dobrodiy Ukraine Дмитра Добродія.

Ще один проєкт Help Zp Ua – спільно з фондом FRIDA Ukraine та ізраїльським підприємцем Романом Гольдманом профінансована робота мобільної бригади високопрофесійних медиків для порятунку та допомоги цивільним із прифронтових регіонів і в зонах бойових дій на Запорізькому напрямку. Більш ніж 50 лікарів надавали допомогу тисячам постраждалих на місці. 

Координатори фонду Help Zp Ua базуються у Варшаві. Звідти вантажівками відправляють гуманітарну допомогу до Запоріжжя. Також у Польщі родина Черняків організувала хостели для українських переселенців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні