Категорія
Новини
Дата

Українського бізнесмена Євгена Черняка оголосили у розшук в Росії за допомогу ЗСУ

У Росії відкрили «кримінальну справу» проти українського бізнесмена Євгена Черняка. Його підозрюють у «спонсорстві тероризму за перерахування грошей на потреби ЗСУ». Про це йдеться у повідомленні Слідчого комітету РФ. Зазначається, що бізнесмена оголосили у розшук.

Ключові факти

  • Як повідомило пропагандистське агентство «РИА Новости», зараз вирішується питання про арешт часток організацій, що входять до холдингу Global Spirits, засновником і власником якого є Черняк.
  • «Співучасники організували перерахування військовослужбовцям Збройних сил України та інших українських збройних формувань грошових коштів у розмірі понад 500 млн рублів (близько $5,5 млн – Forbes) для здійснення терористичної діяльності на території Російської Федерації», – йдеться у повідомленні СК.
  • На території Москви та області слідчі нібито провели вже більше 10 обшуків у цій справі. В МВС Росії повідомили про вилучення компʼютерної техніки та фінансово-господарської документації. Також там заявляють, що проведено допити засновників і керівників організацій, що входять до холдингу.
  • Найближчим часом слідство планує розглянути питання про арешт часток організацій, які «входять до холдингу, бенефіціаром якого є Черняк».

Контекст

У 2021 році відвантаження брендів Global Spirits у Росії зросли на 45% – до 7,1 млн дал рік до року, і динаміка стала найвищою серед пʼяти найбільших постачальників горілки в країні. За даними видання, «Хортиця» у 2021 році була лідером російського горілчаного ринку з часткою 5,3%, друге місце займала «Мороша» з 4,4%, третє – «Біленька» з 4%.

Global Spirits раніше заявляв, що після лютого 2022 року холдинг відкликав ліцензію на виробництво алкогольної продукції на російському та білоруському ринках. 

У травні 2022-го російські ЗМІ повідомили, що алкогольні заводи, що випускали горілку «Хортиця», «Мороша», «Первак» із портфеля холдингу Global Spirits, змінили власника в РФ.

Використання брендів холдингу на території Росії компанія вважає неправомірним і оскаржувала це в суді Кіпру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні